Шопи, гагаузи, майни, гларуси, мокри...


Шопи, гагаузи, майни, гларуси, мокри...
Само дето тази селяния на село я няма
12 Октомври 2013, Събота


За толерантния български народ става въпрос

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Тез шопи ко пак викат? – навъсено примлясна по-високият дядо.
„Де да ги знам, не работят, само искат!” – озъби се наборът му зад него на опашката.
Наблюдавал съм доста хора, затова мога да се хвана на бас, че разговорът в нашия магазин би могъл да се повтори едно към едно в който и да е друг български град. 
Съжалявам, ако някому е неудобно да чуе това, но нещата далеч не са такива, каквито ги говорят медиите и възторжени фейсбук потребители и форумци щедро ги разнасят. В огромната си част нашето общество е силно раздирано на две части – София и останалите населени места.

ОК, да приемем, че е нещо напълно нормално, във всяка една страна по света е така – навсякъде столичаните са по-нахакани от останалите, а мъничките градчета от периферията пък са съвсем задръстени.
У нас обаче следва другата, още по-жалка диверсификация – всеки срещу всеки, напук на онова, на хан Кубрат с пръчките, дето толкоз примираме да го повтаряме като „Отче, наш” (за другарите комунисти „Отче, наш” е основна молитва в християнството, нещо като вашето „Партия и Ленин – близнецы-братья”).

Всяка крушка си има опашка, това разделение изобщо не е от вчера и от онзи ден.
За разлика от следосвобожденската (за турско робство говоря, разбира се, ако някой мисли за великата деветосептемврийска революция, да спре да чете точно тук) битност на София, която е започнала да се утвърждава като център на държавността, науката, изкуствата и каквото още се сетите, проблемът е станал доста по-сложен с настъпването на светлия социализъм, последван от победилия комунизъм.

Поради силната концентрация на заводи, фабрики и учреждения (ох, последните са били най-сладки, а управленските такива – абсолютен белег за успех), към омразната днес на толкоз много българи столица е заприиждала, сещате се каква, огромна маса народ.
До ден днешен се удивлявам на незнайния гений, измислил магическата формула „софийско гражданство”. И все още почти припадам от смях, като се сетя за София-град, Софийска голяма община и не знам още каква периферия, отстояща на туба и половина бензин от паметника на Цар Освободител, но с претенции за София.

Още от казармата насам доста пъти ми е било интересно как претенциозен столичанин нарича жител на друг град „селянин”, без да вникне в идеята, че селянин е човек, живеещ на село.
А обидата е „селяндур”. Какъвто, всички сте срещали, може да се роди и в най-съвършения суперцентър на който и да е град.

Естествената реакция на тази агресия, разбира се, е „шоп”. „Шоп, шоп, дървен шоп!” – скандирахме като деца, когато „Черноморец”, с Руси Гочев по крилото, газеше „Славия” на стадиона в „Акациите”.
Между другото, точно когато стана суперизвестен, Руси Гочев отиде в „Левски”, но това е друг въпрос. „Селяните прости, дошли са ни на гости”, пък съм чувал да крещят по други отбори фенове от столицата.

И тук се почва страшната вербална (и ментална, и ментална!) вакханалия. Бургазлиите стават „гларуси” заради железобетонната им увереност, че сребристата чайка не е сребриста чайка „Ларус Аргентатис” на латински, а „гларус”. Дори и много специална песен си имаме по въпроса: „... чайки и гларуси там не летят...”
Към това се добавя по-мекият говор по морето и склонността към турцизми и гърцизми и присмехулният образ е готов. По измислен от соца начин бургазлии на свой ред се заяждат с варненци на етническото „гагаузи”. Добавяйки, че цацата е единствено „цаца”, а не „трицона”. И попчето не е „кая”.

Тук не пропускайте и омразата на по-възрастните бургазлии към факта, че навремето оттук торбите с цимент за строежа на Радио-телевизионния център са натоварени на камиони и той се е пръкнал във Варна. Заради много по-силното тогавашно лоби в Централния комитет на БКП.

Оттогава Бургас се окичва с „градът на поети, художници и артисти” (което си е точно така!) и до ден-днешен, с гордо пренебрежение всеки жител на града използва по повод и без думите, приписвани на Хемингуей, че всичко, което е далеч от морето, е провинция.
О, чакайте! Варна не я обичат особено и в Пловдив. Но софиянци я харесват(ха, до неотдавна) много именно заради статута й по соцвреме на „морска столица”. Контра лафът тук е „алтън Варна, кьор Бургас”. Пловдив пък, с пълно право претендиращ за културни и артистични традиции, смяташе за някак съвсем естествено да се родее с Бургас. И романтичните и одухотворени навремето Созопол и останали градове по-надолу от него на Юг.

Особено отношение винаги е съществувало и към по-югозападните райони. Там, знаете, населението е „макета”, пък макетата пийнат ли... по-добре не ги закачай, че са адски криви и обидчиви.
Някак като че ли съвсем естествено всички заедно недолюбваха особено някои други области. Като Северна и най-вече Северозападна България например. Миналото време е съвсем условно, хиляди такива примери има и съвсем в наши дни.

Нормални и свестни хора, разбира се, необременени от подобни тъпи комплекси, живеят в цяла България. Но умишленото затъпяване на народа ни връща точно в тези имена, за които ви говоря.
Както и навремето към Видинско са „мокри”. А към Силистренско „сламари”. На никого не му пука, че когато нещата са били почти нормални, преди съвсем да истерясат и изкуственият мехур на соца да се пръсне, тези краища са имали поминък и живеещите там са се чувствали добре. Без да им мине през ум да отидат да живеят в София. В Пловдив. В Бургас, във Варна, в Испания, Гърция, в Сърбия, в Италия, в Холандия, някъде на гурбет.

Тези редове нямат никакво желание да бъдат езиковедско изследване за диалектите и обидните нарицателни помежду си за различните области и големи и малки градове у нас. Те са съвсем повърхностно обяснение, че ние наистина се явяваме нация по няколко повода – на 3 март, 21 септември, Коледа, Нова година и когато националите ни по футбол и волейбол бият.

А всичките ни дрънканици за единство и обединение в името на светлото ни бъдеще (Ох, мразя ги тези думи, от ученик ги ненавиждам!) изфирясват на следващия предиобед след гореизброените дати. През останалото време сме си нормално: опи, гагаузи, майни, гларуси, мокри, макета, сламари...


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки