Мюфтийството посегна и на училищен имот в Добрич


Мюфтийството посегна и на училищен имот в Добрич
Мюсюлманско изповедание представя в съда документи за собственост от турското робство...
11 Октомври 2013, Петък


ОУ „Христо Смирненски“ утре може да стане медресе, ако магистратите отсъдят в полза на мюсюлманското изповедание

Автор: Пламен Николов

За поредното нагло посегателство на Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание върху български имот се разчу в края на миналата седмица. В Добричкия окръжен съд е заведено дело по граждански иск на мюфтийството, с който то претендира да му бъде възстановена собствеността върху идеални части от имот с площ 4782 кв.м и сграда с разгърната застроена площ 630 кв.м. Хапката е апетитна – намира се в идеалния център на Добрич. Освен това е в двора на Основно училище „Христо Смирненски”.

Училищният имот се използва интензивно за провеждане на учебните занятия. В сградата учат първолаци и второкласници, тук е занималнята на началния курс и кабинетът за деца със специални образователни потребности, провеждат се и занимания с две подготвителни предучилищни групи.
Ежедневно в помещенията влизат около 200 ученици. Училището има недостиг на сграден фонд и допълнителната постройка е необходима за нормалното провеждане на учебния процес. Това обаче не пречи на мюфтийството да предяви претенции и в началото на тази година да заведе дело в съда.

В исковата си молба мюсюлманското настоятелство е посочило, че държи да им бъде възстановена собствеността и да бъде въведено във владение на имота, който в момента е общинска собственост и е предаден за стопанисване и управление на ОУ „Христо Смирненски”.
В съдебно заседание адвокатите на мюфтийството нагло заявиха, че няма проблем Общината да продължи да ползва сградата, но като заплаща наем – с парите на данъкоплатците. Оценката на обекта, към който протягат ръце от мюсюлманското изповедание, е 348 418 лв.

От мюфтийството твърдят, че теренът е техен, защото още преди Освобождението бил мюсюлманско гробище. По тази логика почти цяла Добруджа трябва да мине в ръцете на собственици-мюсюлмани. Защото преди освобождението на България повечето имоти и земи са били в ръцете на бейове и аги, на които са слугували поробените българи, третирани като безправна рая.
От мюфтийството твърдят още, че през 1923 г. – по времето на румънската окупация на Южна Добруджа, върху оспорвания терен било построено турско училище.

Документи в подкрепа на тази теза няма. Това обаче не пречи на ищците да твърдят, че през 1960 г. сградата е била несправедливо отнета от българската държава.
А Законът за възстановяване на собствеността върху одържавени имоти позволявал да се реституират дори сгради, които се използват за образователни и културни нужди, пледираха адвокатите на мюфтийството. В подкрепа на тезата си те призоваха двама свидетели – Сабрие Исмаилов и Назим Ахмед, които заявиха, че си спомнят как преди половин век в сградата имало турско училище. Преди съдебното заседание свидетелите бяха усърдно наставлявани какво да говорят от адвокатите на мюфтийството.

Съвсем друго говорят писмените доказателства по делото. Ответникът в лицето на Община Добрич е категоричен, че искът на мюсюлманското изповедание следва да бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан. От 1913 до 1940 г. Южна Добруджа е окупирана от Румъния. Не са представени доказателства, че румънските власти са позволили функционирането на частно турско училище.
Няма и доказателства, че мюфтийството е правоприемник на съществувалата в края на 19 и началото на 20 век мюсюлманска изповедална община, не е доказано, че тя е била собственик на терена към 1878 г. или че го е придобила по-късно.

Липсват и сведения, че въпросната мюсюлманска община е съществувала по време на румънската окупация. Има обаче писмени сведения, че след възвръщането на Южна Добруджа към България през 1940 г. имотът е бил иззет от българските власти и се е ползвал за лечението и настаняването на войници.
Този факт изключва прилагането на Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени имоти, който третира отнетото от комунистическия режим имущество след преврата на 9 септември 1944 г.

Българската община твърди, че през 60-те и 70-те години на миналия век сградата е построена и достроена със средства на Градския окръжен народен съвет. Имотът се поддържа с пари от общинския бюджет, в него има осъществено допълнително строителство, което съгласно тълкувателно решение на Върховния касационен съд обезсилва всякакви реституционни претенции.

Освен това, след влизането в сила на Закона за вероизповеданията на 1 януари 2003 г. мюсюлманското изповедание не е предявило в продължение на 10 години претенции към имота. Той не фигурира и в списъка на вакъфските имоти, предоставен в края на 2002 г. в Областна управа. С тези аргументи от Община Добрич настояват съдът да отхвърли несъстоятелните претенции на мюсюлманското изповедание.
Като провокация срещу българското образование определиха от структурите на ВМРО-Добрич апетитите на мюфтийството към училищния имот. От родолюбивата организация изказват своето възмущение от недопустимите, безпочвени и неоснователни претенции на мюсюлманското изповедание.

От ВМРО се заканват да бранят имота с всички позволени от закона средства. Войводите призовават българската съдебна система да покаже, че е пазител на законността в държавата и да защити училищната сграда, както и останалите над 100 български имота от посегателствата на Главното мюфтийство.
В законоустановения едномесечен срок очакваме решението на окръжните съдии в Добрич, които са призвани да раздадат справедливост и да не създават прецеденти за нови безпочвени претенции към български имоти...


Това българско училище утре може да стане медресе, ако съдът удовлетвори претенциите на мюфтийството

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
pi
15.10.2013 20:12:24
0
0
Hora vzemete se v ratse. Wtre da ne se sramwvate ot sebe si. Tova e nedopustimo i dano sata ni da e s vsi4uia si.
1
zad kulisite na kapitana pe
14.10.2013 13:09:37
0
0
ako garzite kato naslednizi na visantia si poiskat obratno hristianski i visantijski imoti kato sinjata dshamia kojto e posnata i kato katedralata sveta sofia v istanbul i mnogo drugi podobni da vidim kak shte reagirat turzite kato naslednizi na tursko-otomanskata imperia
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки