Уроците от съдбовния пробив при Добро поле


Уроците от съдбовния пробив при Добро поле
Ген. Стефан Паприков
09 Октомври 2013, Сряда


След поражението и въпреки победата при Дойран, страната ни губи Южна Добруджа, излаза на Бяло море и Западните покрайнини

Автор: о. з. полк. Иван Колчев

Продължение от миналия брой
За осигуряване на съединенията и частите с продоволствие, тютюн, боеприпаси, фураж и пр. се формират многочислени и огромни транспорти, като за целта се реквизират 250 000 глави впрегатен и товарен добитък. На полето остават само жени, които с многобройната си челяд орат, сеят, жънат, връзват снопове, вършеят и т.н. Поради масовото измиране на коне, магарета, волове и биволи войниците пренасят на ръце хранителни и бойни припаси на разстояния от 5 до 10 км.

От началото на май 1917 г. за армията заминават ежедневно 30 вагона брашно вместо изпращаните по-рано 40. В редица случаи на фронта пристигат пет, а понякога и три вагона. Приготвеният хляб е 650 г за фронта и 550 г в тила. При това брашното е половината царевично и останалото количество – пшенично. Много често в полевите фурни на фронта хлябът се приготвя само от царевично брашно.

Недостигът на месо е 98 процента. На всеки войник се падат по 40 г за 10 денонощия. От вмирисана овча пастърма се приготвя чорба. Варивата, гозбите от зеленчуци са без сол, без масло и без подправки. Такъв буламач се дава на войската месеци наред. Често порционът е от парче сланина. Единственият продукт, получаван редовно, е тютюнът. Голям е недостигът на облекло и обувки.
Как в такива условия, под взривовете на стотици хиляди снаряди в течение на три години да има висок боен дух, морал и дисциплина? За каква кауза проливат кръвта си войниците на България?

При обявяване на мобилизацията на армията през септември 1915 г. огромна част от запасните остават със своите собствени дрехи поради недостиг на формено военно облекло. Онова в складовете е носено през Балканската и Междусъюзническата война. Ето защо Главното командване, предвид невъзможността да снабди армията с необходимите войнишки одежди, издава заповед да се пришият пагони на горните дрехи на запасните, за да се разбира, че са войници.

Годишното производство на вълна достига 12 000 т, а броят на текстилните фабрики е 30, достатъчни за преработката на суровината и произвеждането на плат за обличането на цялата армия, като остане и за населението. Но дългата германска ръка с помощта на продажници и спекуланти става причина доблестните войници на България, покрити със слава от победите през миналите войни, да се бият на Южния фронт, облечени в негодно облекло. Цялото количество вълна от 1915 до 1918 г. включително се изкупува от Германското покупателно дружество в София и се изпраща в Германия.

И така, на 8 септември 1918 г. генерал Никола Жеков заминава на лечение във Виена и за негов заместник е назначен помощникът му генерал Г. Тодоров. За съжаление това е „гибелен жребий”.
На 15 септември в двореца на вечеря в чест на саксонския крал е поканен и генерал Стефан  Паприков, който споделя с ген. Ковачев: „Между присъстващите на трапезата видях и заместника на генерал Жеков – генерал Тодоров. Обърнах се към един от министрите и го попитах тук ли е мястото му, когато армията преживява толкова критични и тревожни минути. Не се мина и четвърт час, генерал Тодоров изчезна от масата и не се върна вече”.

Той е на банкет, а на фронта се решава съдбата на България. И това става на 27 ноември 1919 г.
Като вижда, че при тази обстановка не е в състояние да направи нищо, генерал Тодоров прибягва до недостойни за сана си хитрувания, за да оправдае своето престъпно бездействие. Той измисля лансираната от самия него лъжа, че катастрофата се дължала на предателство, извършено от някакъв полковник, името на когото не знаел. „От великото до смешното има само една крачка”, казва Наполеон. Оказал се не на висота, генерал Тодоров заявява, че не знаел за заминаването на генерал Жеков и че е назначен за негов заместник; че това той разбрал едва на 15 септември на вечерята в двореца.

Храбростта, доблестта и честта на генерала решително изискват да снеме съединения от Четвърта и Пета армия, които не са застрашени, но той лично и като цяло Главното командване не полагат усилия да не допуснат пробива, а впоследствие да възстановят целостта на отбраната. Но противникът така и не среща наши войски зад разбитите защитници на Добро поле.

По време на преговорите в Солун Андрей Ляпчев също заявява, че нашето поражение е в резултат на предателство. Генерал Д’Епре с възмущение отхвърля това долнопробно твърдение и казва, че не е имало необходимост да си служи с такива недостойни средства, защото имал всяка минута най-точни сведения за всичко, което става в България и в нейната армия.

По време на Първата световна война Българската армия води бойни действия на фронт от 1360 км и в дълбочина на 300 км. Мобилизирана е 800-хилядна армия. Участието на страната на Тройния съюз е проява на нов политически авантюризъм и късогледство.
Нашите интереси изискваха да се запази неутралитет, но управляващата върхушка привърза България към германската военна колесница, заложи на погрешен кон и изправи отново армията ни пред противници, които я превъзхождат по численост, бойна техника, въоръжение и боеприпаси. Силите на Първа армия имат линейно разположение без идея за главен удар. Операциите се водят в духа на германската военна доктрина, която отдава голямо значение на максималния първоначален удар с един оперативен ешелон.

Настъпателните операции на Българската армия през Първата световна война се отличават с разпиляване на силите по целия фронт, липса на силна ударна групировка и стремеж да се обхване флангът на противника. Операциите се разпадат на отделни дивизионни сражения, лишени от връзка помежду си. Противникът само се изтласква, без да бъде обкръжен и унищожен.

Стратегическата отбрана на Българската армия от 1916 до 1918 г. се отличава с пасивност, липса на резерви и маневреност, с игнориране на изискванията на фортификацията за изграждане на солидна отбрана. Изключение прави Девета пехотна Плевенска дивизия, начело с генерал Владимир Вазов, при отбраната на отлично укрепената дойранска позиция. Войниците не искат да проливат кръвта си за чужди интереси. Материално-техническото, тиловото осигуряване и санитарната служба са лошо организирани. Осигуряването с храна и вещево имущество е напълно занемарено.

Полякът Отон Барбар, автор на книгата „Спомени за войните 1912-1913 и 1915-1918 г.” и участник в тях, пише: „Българският пехотинец проявява наистина удивителни качества на боец, но неговите сили са сериозно подкопани и той повече не може да воюва без храна, облекло и обувки, а така също и без достатъчно снаряди и въоръжение”.

В системата на отбраната настъпват качествени промени, главната от които е преминаването към непрекъсната траншейна система, вкопан е целият боен ред с всичките огневи средства. На теория и практика Българската армия е изпреварила руската армия, която преминава към траншейна система в отбраната в хода на войната след 22 юни 1941 г.
Дойранската позиция на Девета пехотна Плевенска дивизия се отличава с дълбочина, отлична огнева система, образцово взаимодействие между родовете войски, съвършена инженерно-фортификационна система. На вр. Фурка функционира станция за пощенски гълъби.

Дойранската епопея остава незасенчена от мрачната слава на Добро поле. Когато посещава позицията на Девета пехотна Плевенска дивизия, генерал Д’Епре с възхищение възкликва: „Страшна организация, става ясен неуспехът на англичаните”.
В края на 1919 г. след подписването на 27 ноември на позорния Ньойски договор съюзните войски се изтеглят от България. Съгласно злощастния договор страната ни се третира като победена и ще носи тежък кръст до своята Голгота.

По бойните полета загиват 200 000 доблестни войници, които са изпълнявали своя воински дълг. Загубваме Южна Добруджа, излаза на Бяло море и Западните покрайнини. Наложени са чудовищни репарации в размер на 2 милиарда и 250 милиона златни франка, 250 милиона т въглища и 70 000 глави добитък. Българската армия е ликвидирана. Сведена е до осем пехотни полка, 3000 души погранична стража, незначителна артилерия, три инженерни и две колоездачни дружини, малка конница, без авиация.

Помръкват храбростта и военната слава на България. Настъпва време на покруса, разочарование и духовно опустошение. Вярата и идеалите са рухнали. Създават се офицерски, подофицерски, войнишки военноинвалидни дружества, както и дружество на вдовиците на загиналите. Хиляди български войници попадат в пленнически лагери в Гърция, Франция и Италия.

Пленените български войници трябва да чакат повече от една година, докато според позорния договор се уреди тяхното репатриране от Корсика, Алпите, Марсилия, Гренобъл. След намесата на Фритьоф Нансен, комисар по въпросите на военнопленниците при Обществото на народите, и на Карл Шведски в началото на 1921 г. се завръщат последните пленници от Гърция и Сърбия. Какъв цинизъм! Някои от тях са пленени още през 1913 г.
Поражение и победа. Добро поле и Дойран. Стремеж към хегемония на Балканския полуостров, завършил с катастрофа.

Съглашението прави три поредни предложения на правителството на Радославов България да се присъедини към Англия, Франция и Русия, като също така оттам изказват готовност със свои войски да окупират обещаните територии в Македония и по този начин да гарантират предаването им на България.

В началото на войната, през 1914 г., правителството на Русия предлага на кабинета на Радослав България да се присъедини към Съглашението, срещу което Русия обещава съдействие за отстъпване на част от Сръбска Македония и връщането на Източна Тракия до линията Мидия - Енос на България. Тройният съюз (Германия, Австро-Унгария и Турция) ни обещава цяла Сръбска Македония и поправка на границата с Гърция. На 6 септември 1915 г. е подписан таен договор между България и Германия, с който се задължаваме да встъпим във войната на страната на Германия.

Но още отпреди това правителството на Радославов се е обвързало с централните сили, сключвайки неизгоден 500-милионен заем от германския банков концерн „Дисконто Гезелшафт”, въпреки че Съглашението ни е предложило по-благоприятни условия за заем.
Въпреки тежките дни на разгром и позор, германският генерал Макензен отбелязва: „Българският войник сам по себе си принадлежи към най-добрите в света”.
Нека отдадем чест, да свалим шапка и положим цвете в памет на загиналите и безследно изчезналите войници, подофицери и офицери при Добро поле, Дойран и другите бойни полета на далечната 1918 г.
Те изпълниха своя дълг!


Колона на българската артилерия минава през сръбско село, германска пощенска картичка Кратка почивка и обяд на българската пехота по пътя й през Албания Български обоз край границата на Сърбия по време на Първата световна война

В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na honorar savetn
17.01.2014 09:39:22
0
0
preporaka
moshe da se napishe istoria na balgarite i balgaria s vsishki padenia i vashodi
kato vazhoda pri zar simeon ,zar kalojan ,zar ivan asen i naj goljamoto padenie 500 godini tursko robstvo ili po pravilno tursko vladishestvo s shastishno zarobvane na naselenieto v zavladenite zemi s nasilstveno turzisirane i islamisirane ,angaria ,izselvania ,enisharstvo,hajduti i t.n.
posle osvoboshdenieto na shasti ot balgaria sled vojnata meshdu sultanska turzia i zarska rusia na kojato moshem da badem veshno prisnatelni zashtoto sega mosheshe i teritoriata naselena s balgari da se narishashe bulgaristan.
posle idvat vojni doveli do razshirenie na balgaria i vojni doveli do zagubi na teritorii balkanska ,meshdusajusnisheska ,parva svetovna vojna posle
sled vlisane v sajus s germania 1940 godina germania kojato e pobedila i okupirala garzia i jugoslavia vazvrashta na balgaria teritorii koito bili okupirani sled vojnite.tesi novoosvobodeni teritorii sa balgarski ot 1940 do 1944 godina 1944 godina savetskia sajus ni objavjava vojna i ni okupira bes
saprotiva ot strna na balgaria i ni zastavja da vojuvame sreshtu bivshite ni sajusnizi germania 1989 godina idvat promenite poneshe savetskia sajus i sozlagera se raspadat i gubjat ikonomisheskata vojna s zapadnia lager NATO I EVROPEJSKI SAJUS ,taka BALGAARIA smenja sajusnizite si i se prisaedinjava kam
NATO I EVROPEJSKIA SAJUS , i sega BALGARIA si ispalnjava sajusnite si
dogovori i dogovorenosti kakto gi e ispalnjavala pri sajusite si predi vtorata svetovna vojna i sled vtorata svetovna vojna s ,,,da.da.da..ama kade e mojta fajda.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки