В Драганово вдигнаха паметник на градинаря


В Драганово вдигнаха паметник на градинаря
Паметникът на градинарите в Драганово
08 Октомври 2013, Вторник


Монументът е единствен в България и втори в Европа

Автор: Здравка Христова

Паметник на градинарите гурбетчии откриха и осветиха в горнооряховското село Драганово. Той е изработен от скулптора Ангел Ангелов от Велико Търново. Монументът е единствен в България и втори в Европа и беше открит на 19 септември, когато в селото честват възстановения празник на градинаря.

Металната композиция върху постамента съчетава земеделските сечива рало, мотика, и садило, и птица, кацнала върху тях. Инструментите се свързват със земеделската работа, а птицата символизира миграцията на българските, и в частност драгановските, градинари по света и завръщането им в родния край. Върху мемориала са изписани имената на всички 19 държави от три континента, в които се знае, че драгановчани са ходили на гурбет.

Паметникът е изработен със спомоществователството на кметството в унгарския град Фелшьожолца, председателя на българското малцинствено самоуправление в града Маргарита Бочева, Дружеството на българите в Унгария, местни земеделски производители и фирми от региона на Драганово. За него драгановци са дали 8000 лева, като половината от парите са дарение от побратимите им от Фелшьожолца.

Скулпторът Ангел Ангелов изработил няколко проекта за монумента, които драгановци обсъдили и си избрали финалния вариант. На общоселско събрание хората взели решение и за мястото, на което се издига монументът. Идеята за увековечаването на градинарите хората в Драганово заимствали от побратимения си унгарски град, където през 2005 г. е издигнат  допреди няколко дни в Европа такъв паметник.

Освен в някогашна Австро-Унгария, драгановските градинари развиват занаята в Русия, Чехословакия, Унгария, Германия, Полша, дори в САЩ, Куба, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия. Те са допринесли много и за развитие на градинарските технологии. За защита на интересите си драгановци основават едно от първите градинарски дружества у нас. По негова инициатива се пуска първият градинарски влак, а по-късно и първият градинарски параход по Дунав.

В момента в Драганово все още има действащи градинари и земеделци, като голяма част от тях са млади хора. Те се занимават предимно с оранжерийно производство, но ниските изкупни цени на българските зеленчуци и завишеният внос на продукция от други страни отказват много от хората от земеделието.
Днес потомци на драгановските градинари живеят в повече от 40 страни в света – най-вече в Чехия, Унгария и Австрия.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки