Октомври идва със студ и валежи


08 Октомври 2013, Вторник


През октомври агрометеорологичните условия ще се определят от температури и валежи близки до климатичните норми.

Автор: Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ-БАН

В началото на октомври последните етапи от развитието на късните земеделски култури ще протичат при неустойчиво и хладно за сезона време. Първите есенни слани се очакват в средата на първото десетдневие, което изисква своевременно  прибиране на зеленчуковите култури, подлежащи на осланяване (късните сортове домати, пипер, бамя и др.).

Прогнозираните повсеместни валежи в началото на октомври се очаква да подобрят водно-физичното състояние на почвата в горния слой. В началото на есента почвените влагозапаси в голяма част от полските райони на страната в еднометровия слой бяха напълно изчерпани. Продължилата през септември суша сериозно затрудни провеждането на сезонните почвообработки, бе причина на места за пропускане на агротехническите срокове при сеитбата на маслодайната рапица.

В средата на първото десетдневие на октомври се очаква промяна в агрометеорологичните условия, подобрение на условията за провеждане на сезонните полски работи, на предсеитбените обработки на площите и сеитбата на зимните житни култури. Първото десетдневие на октомври е агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25 октомври - в Южна България, а през третото десетдневие на месеца - за районите по Черноморието. Спазването на сеитбените срокове е от важно условие  за навременното встъпване на зимните житни култури във фаза братене, което в  голяма степен е определящо за успешното им презимуване.

През второто десетдневие на октомври агрометеорологичните условия ще бъдат динамични. Прогнозираните чести валежи през периода (11, 15, 18-19) се очаква да осигурят достатъчно влага за нормалното протичане на началните етапи от вегетацията на засетите есенници.

През повечето дни от третото десетдневие очакваното топло за сезона време ще ускори поникването и листообразуването при засетите зимни житни култури. До края на октомври при част от посевите с пшеница и ечемик, засети през първото десетдневие на месеца, ще се наблюдава фаза трети лист. През последното десетдневие на октомври съществени валежи не се очакват, което ще позволява приключване на най-важното за сезона мероприятие – сеитбата на пшеницата.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
трябва
23.01.2016 23:39:22
0
0
мир на Земята и благоволение между човеците
1
българин
23.01.2016 23:38:55
0
0
Мисля, че от Историята за Содом и Гомор в Библията се разбира, че хомосексуалността е по-голям грях от нормалното прелюбодеяние (когато е по-взаимно съгласие) между мъж и жена- но аз определено, не бих се присмивал и т.н- с гейовете или с импотентните мъже (а и техния брой нарастна доста през последните 20-тина години)- според мен, поне импотентните мъже (днес може би те са основата от белите и монголоидни мъже под 51-41 годишна възраст) могат да разсъждават логично (по принцип и като цяло) и поне те могат да се убедят в фактите (които доказват, че истината е в християнството) и да станат вярващи християни.Днес по телевизията, във вицове (дори съвети и призиви) по Интернет, филми и прочие- има толкова вицове за педераски изнасилвания на педераси, изнасилвания въобще,хора-говорещи и прочие -с най-вулгарните думи за гениталии и прочие, мъже-които не могат да получанат ерекция въобще, побои, хора взели наркотик (дори по погрешка), заплахите,психично болните-дори в психиатрични болници, мъже с проблеми със слабините, шеги с погребения, богохулствата, перверзии, садизми, жестокости и прочие: а всичко това е отвратително и лошо- а в едно хуманно, добро и човешко общество, не би трябвало да има подобни неща!на хората по света и на света му трябва любов, мир и доброта- а това човек да желае нечие ( на човек и т.н) зло, умъртвяване, побои, лоши подигравки и т.н, удари, крясъци, геноцид, заплахи- било с оръжие, думи и т.н ( дори казани и т.н- и на шега и т.н) садизми, побои и т.н- видимо е грях..... .киното ( филми, сериали и прочие) от години показва само насилие, извръщения, пошлости и гнусотии (за нормален човек)- а това е зло, което е вредно за хората.....надявам се по -скоро Земята да се оправя и променя в добра посока- аз желая свят без страдания, насилие и въобще без всякакви лоши неща....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки