Сериалът за Ванга – между преклонението и нихилизма


Сериалът за Ванга – между преклонението и нихилизма
Кадър от руския сериал „Вангелия“
07 Октомври 2013, Понеделник


Главно събитие в тазгодишния телевизионен сезон в Русия стана излъчването на сериала „Вангелия“. Въпреки че се води  копродукция на Русия, Белорус,

Автор: Яна Славянска

Украйна и България, лентата си минава за руска. Биографичната драма разказва в 12 епизода житието и битието на българската пророчица Баба Ванга.
Отдавна е известно, че руснаците винаги са проявявали огромен интерес към знаменитата ни сънародничка. Да си го кажем направо – те буквално я боготворят. Досега има създадени поне десетина чисто документални руски филми за нея, но сериалът, който извъртя неотдавна държавната руска телевизия, е първата игрална продукция.

Затова не е чудно, че тя набра огромна популярност сред зрителите и оглави телевизионните рейтинги не само в Русия, но и другите страни от ОНД, където беше излъчена. По официални данни на  TNS Russia (руското представителство на международната компания за изследване на телевизионната аудитория, б. а.) първите два епизода са били изгледани от почти пет и половина милиона души.

Както изтъква специалният наблюдател на РИА „Новости“ Арина Бородина: Като бранд (т. е. като търговска марка), Ванга безусловно не е изчерпала своя потенциал. Изобщо не се съмнявам, че образът на предсказателката отново и отново ще заляга в основата на различни телевизионни формати. И след известно време отново ще разбие рейтингите. От Ванга нашите хора през цялото време все очакват нещо, може би по-добра орис?“
Не само руският ефир бе обхванат от мания по сериала. Според редица медийни експерти той е бил гледан твърде масово и онлайн в интернет, като предизвика доста коментари в социалните мрежи – като цяло благосклонни.

Разбира се, намериха се и проницателни зрители, които откриха някои груби фактологични грешки като сцената, в която Хитлер идва на крака при Баба Ванга, за да му врачува, докато всъщност кракът на Фюрера никога не е стъпвал на българска земя. Но може би зрителите твърде много са придали значение на документалистиката в лентата, а не толкова на художествените й качества и добрата актьорска игра.

Както предварително стана известно, ролята на Вангелия Гущерова се изпълнява от пет различни актриси, които пресъздават на синия екран пророчицата от Рупите през различните възрастови периоди на живота й. Общо взето, в младите й години те я представят без забележки и достатъчно убедително, но Елена Яковлева, която се вживя в образа на престарялата вече Баба Ванга, отнесе доста критики заради неумелия си грим, с който по-скоро зрителите я възприемаха като вещица.

На това обърнаха внимание и роднините на българската Касандра, взели участие в култовото предаване „Сегодня вечером“ с водещ Андрей Малахов, излъчено в събота (28 септември) по канал 1 на  обществената руска телевизия. По време на токшоуто, в което взеха участие и част от създателите на сериала, а също и много известни в Русия хора, племенницата на Ванга Красимира Стоянова изтъкна, че леля й е била много добър и хубав човек и затова тя останала смутена  и дори леко обидена от изпълнението на Яковлева.

Но всъщност по-потресена тя остана от включването в дискусията на Светослава Рудолф, която, още докато носеше фамилията Тадаръкова, свари да заснеме документално филмче за пророчицата. Та парясаната в момента тв журналистка се опита да омаскари святата за руснаците Петричка врачка, но много бързо срещна стена от вербална съпротива – и от гостите в студиото, и от публиката, и се принуди да замълчи. Появата й остави доста неприятно впечатление у всички наблюдаващи шоуто – не толкова заради издрънканите врели-некипели, неподкрепени с никакви факти, колкото с факта, че една българка (известна или не е спорен въпрос) изрича най-големите хули срещу друга българка (с доказана огромна  световна известност). И то пред милиони зрители на една чужда страна, които искрено се прекланят пред именитата й сънародничка. 

Наистина е обезкуражаващо това всеки ден да се натъкваме на срамни сцени с нашенци зад граница в стил „Бай Ганьо в банята“ и да ставаме за смях по всички точки на планетата. Както и с упорит нихилизъм да принизяваме кумирите си, да се отричаме от българи, надхвърлили с известността си пределите на Родината, и да маскарим нацията си така, както никой чужд не го е правил.
Апропо, и дума не се чува за някакви планове сериалът „Вангелия“ да бъде излъчен и у нас. Нищо чудно България да стане последната страна, в която той ще се появи на екран.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
07.10.2013 17:28:38
0
0
imalo e i ima mnogo po sveta kato baba VANGA no v balgaria tja e dosega nenadminata .
saberete znania za vsishki kato MOHAMED ,ISUS HRISTOS, NOSTRADAMUS ,BLAVATSKA,i drugi
prorozi,leshiteli ,jasnovidzi i izdajte enziklopedia kakvito ima v GERMANIA,
ANGLIA,FRANZIA,USA i drugi strani
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки