Жителите на Бургас ще стават... хокеисти


Жителите на Бургас ще стават... хокеисти
Димитър Николов и кметът на Омск Вячеслав Двораковски Снимка: omskzdes.ru
07 Октомври 2013, Понеделник


Бургаският кмет Димитър Николов тайно отиде на екскурзия до Омск, хареса си нови автобуси и уреди побратимяване със сибирския град

Автор: Георги Ваташки

Подобно атакистите, които миналата седмица забегнаха в Брюксел на просешка обиколка, за да провалят по извинителна причина кворума за вота на недоверие, бургаският кмет Димитър Николов също се изнесе от страната. Докато неговите колеги от крайморските общини се бореха с намерението на държавата да им отнеме горите, той реши да забрави проблемите и отпраши към... далечните сибирски полета, където заедно със свои съпартийци от ГЕРБ и чиновници в местната администрация посети отдалечения „само“ на 4500 километра от Бургас руски мегаполис.

По принцип пресцентърът на общината има навика да вдига шум до небето при всяко мръдване на градоначалника от кабинета му. Но сега задграничната му визита бе дълбоко законспирирана и обвита в тайнствена липса на гласност. Дали защото като на гербаджия много-много не му мяза да демонстрира носталгия по българо-съветската дружба и безкрайните банкети с братушките, или защото бургазлии не са прости и веднага ще се досетят каква е причината да избере именно Омск като дестинацията на командировката си, можем само да гадаем. Нека припомним, че компанията „Мостовик“, на която бяха отдадени като концесия за 35 години напред 117 декара от най-атрактивната общинска земя в бургаския парк „Езеро“, за да изградят край морето океанариум, е базирана именно в този голям сибирски град. 

Опитът му обаче да запази в секретност своята визита там не успя. И макар в обожаващите иначе кмета-слънце бургаски медии, които не пропускат да отразят всяка негова стъпка, не излезе и ред за тази му разходка до Сибир, руските издания не я премълчаха. Те бяха напоително изпълнени с жизнерадостни заглавия, вариращи от помпозното „Омск ще се побратими с най-добрия град за живеене в България“ до екзотичното за нашите ширини –  „Жителите на Омск ще учат бургазлии на хокей“!

От тях разбрахме, че на среща с омския си колега – тамошния градоначалник Вячеслав Двораковски, Димитър Николов се е договорил Бургас и Омск да се побратимят. Подписан е бил и Меморандум за сътрудничество между двата града.
Разбира се, Николов не е пропуснал да изпъчи гърди пред Двораковски, както и пред губернатора на Омска област Виктор Назаров, натрапвайки напълно изпразненото от съдържание и каквито и да било основания твърдение, че „Бургас е най-добрият град за живеене“ в България – титла, която при управлението на Борисов му беше връчвана безапелационно, все едно бе абониран за нея.

За да си вдигне още повече рейтинга пред домакините, бургаският кмет напълно забравя, че като виден кадър на ГЕРБ трябва денем и нощем да се кланя на Вашингтон, и внезапно влиза в ролята на заклет русофил: „Кръвта не може да се промени. Ние не можем да бъдем близки с французите, англичните и немците, както с руския народ. Не трябва да забравяме, че ние сме братя славяни.“

Разбира се, след това негово  чинно коленопреклонение братушките изпадат в див възторг и руските чиновници дори отменят традиционното досадно събрание на местната администрация с българските гости, като вместо това ги повеждат на разходка из облагородената сибирска тундра. Само че не с руски тройки или поне черни джипове, а с... градския транспорт.

Както е добре известно, голямата тръпка на Димитър Николов са автобусите и идеята за така наречения „интегриран градски транспорт“, която реализира по европейски проекти. Местните власти в Бургас досега са похарчили милиони от еврофондовете за осъществяването на мечтата на своя градоначалник. 
И сега, ако се вярва на руските медии, той останал „възхитен от организацията на градския пътнически транспорт“ в Омск. И като имаме предвид подписания вече Меморандум за сътрудничество между двата града – бъдещи побратими, скоро може да очакваме край морето нови возила, вдъхновени от транспортната схема на града край река Иртиш.

Освен това от писанията на руските журналисти става ясно, че Димитър Николов се е радвал като развълнувано пионерче, на което току-що са завързали червената връзка, на ледената пързалка на Омск и дори успял да измоли обещание от губернатора Назаров руснаците да ударят едно рамо за строежа на няколко големи покрити комплекси за ледени спортове край родното ни море. В отговор – руският велможа щедро дал клетва, че ще научат бургазлии да играят... хокей. Така току-виж в някой слънчев августовски ден ще доживеем да видим как  мъжете в морския ни град посрещат чуждите туристи с щека в ръка, а дамите ги забавляват с изпълнения на умопомрачаващ троен аксел.

След ледените приключения, гозбите и най-вече водката руснаците най-после стигнали до същественото. Като оставим настрана вечната дружба, славянската солидарност и други подобни дребнотемия, любезните домакини били подробно осведомени, че България има плосък данък от 10 на сто, който е най-ниският в Европа, а всяка стока, произведена или  преопакована у нас, ще носи мечтаното клеймо „Произведено в ЕС“. Така че, ако предприемачите от Омск решат да инвестират у нас (не само за делфини и океански  атракциони), то това ще отвори широко за сибирските стоки и европазарите.
За да не му хрумне на Николов да се отметне от обещанията за облекчени условия за омските търговци, домакините са успели да скрепят вечната дружба и с откриването на редовна въздушна линия между Омск и Бургас.

Което пък ще подпомогне сибирските бизнесмени, не само тези от „Мостовик“, но и други, решили да инвестират у нас под благосклонния поглед на местната власт, да не губят време при сделките си, извършвани в „най-добрия град за живеене“.
Друг е въпросът кой ще тича след шайбата в бъдещите ледени пързалки в горещия морски град?


Омските маршрутки силно развълнуваха бургаския градоначалник, който в момента реализира мечтата си за „интегриран градски транспорт“ в морския град

В категории: Бургас , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Nelle
09.08.2016 21:20:10
0
0
Glad I've finally found sotnmhieg I agree with! http://bxzciwxvv.com [url=http://qbgvomrz.com]qbgvomrz[/url] [link=http://mufwxourk.com]mufwxourk[/link]
4
Lucky
09.08.2016 13:42:01
0
0
Normally I'm against killing but this article <a href="http://fqcgcssenw.com">slgrahteued</a> my ignorance.
3
Jennylee
08.08.2016 19:50:39
0
0
Entnihlenigg the world, one helpful article at a time. http://lbdhrw.com [url=http://wvfazocs.com]wvfazocs[/url] [link=http://kisuwux.com]kisuwux[/link]
2
Kerriann
08.08.2016 05:07:24
0
0
That's an inventive answer to an <a href="http://ltsjuohwb.com">intiserteng</a> question
1
Rochi
07.08.2016 21:43:42
0
0
Young minds are so easy to mapelunati. That is why it is so hard to escape Islam. Islam is so stupid but because they severely punish anyone or anything that criticizes it. the yound do not dare to question.I also agree that Ayaan's experience with Islam has made her deeply suspicious of any religion. Can't really blame her there. A lot of apostates from Islam are bitter because Islam stole part of their life. I can understand that bitterness as well.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки