Празен вот в един празен за Народното събрание ден


Празен вот в един празен за Народното събрание ден
Премиерът Орешарски и вицето му Зинаида Златанова очевидно останаха доволни от заседанието на депутатите в сряда
04 Октомври 2013, Петък


Бутафорността на българския парламентаризъм срина рейтинга на институцията до срамни равнища

Автор: Ани Петрова Снимки: Христо Пенев, БТА

Парламентът отхвърли вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Гласуваха 217 народни представители, от които 86 от ГЕРБ бяха „за”, 111 – „против”, а 20-те депутати от "Атака" се въздържаха. В залата присъстваха министър-председателят Пламен Орешарски и министри от кабинета.

Забелязахте ли - уж имаше вот на недоверие, а нямаше дебати, но пък имаше необорим кворум, който обаче не роди нищо повече от едно политическо нищо. Но нищото закрепи нещото, т. е. циментира правителството, председателя на парламента и Сидеров дори…
Отминалата сряда (не) бе един хубав ден за българския парламент!

Хубав, защото за пореден път показа бутафорността на 42-то обикновено Народно събрание. Което в този му вид е паноптикум на политически диагнози, постоянен цирк и доказателство, че политическата пластична хирургия възпроизвежда чудовищата от оригинала. Доколкото продуктите на „старата школа” от Симеоново, АОНСУ и Московския държавен университет остават това, което са – продукти с изтекъл политически срок на годност. Дори когато някои от тях парадират със своя конюнктурен антикомунизъм така, както вчера парадираха с генералските си пагони, връчени им от червения президент Георги Първанов.

(Между другото: Чухте ли как старата комсомолска номенклатура Димитър Луджев разкри пред Явор Дачков, че Георги Първанов е човекът, който лансирал Бойко Борисов в политиката чрез генерал Бриго Аспарухов в НДСВ? Та да не се чудите, ако утре някой от изброените върне жеста на друг от търсещите реванш… сигурно има как)

Сряда бе лош ден за българския парламент!

Преди всичко, защото няма разумен начин да бъде обяснено кому и защо бе нужно това наистина театрално гласуване по един вот на недоверие. Който отдавна вече е изконсумиран като политически ефект от опозиция и управляващи, като същевременно е с изтекъл срок на годност.
Ако е заради продължаващото надлъгване с кворум, демонстриране на маймунджилъци и спиритични сеанси с депутати, които телом са в залата, но духом ги няма и затова все пак няма кворум – то просто е тъпо.

Но се случи и това. Само дето в залата вече беше и един Сидеров – видимо опиянен от значението на обстоятелството дали той и малобройните му депутати са в залата или на купон… пардон – или в Брюксел. Сидеров който иронизира ГЕРБ, че днес не могат да съберат цялата си група, а Бойко Борисов закъснял се „промъквал” в залата и дори бил станал незабележим.

"Атака" я няма за 4 дни и държавата ще се срине, рече Сидеров от трибуната, сочейки с пръст промъкващия се към мястото си Бойко Борисов. И посъветва същият този Борисов, както и Станишев, Местан и всички други, на които върши мръсната политическа работа: „Ми тогава - пазете ни. Като стайно цвете. Защото без нас парламентът се срива и държавата се срива.”

Замерване с истини

И както често се случва в българския парламент, опонентите хвърлиха един на друг и по някоя очевадна истина.
Истинският мотив за вота на недоверие е делегитимацията на Народното събрание, рече Сергей Станишев в обяснение защо е гласувал против внесения от ГЕРБ вот на недоверие. Социалистът цитира думите на Бойко Борисов, че работата на опозицията е да пречи на работата на парламента и на правителството и заключи: „Само неуважението към институциите дава сила на тази парламентарна група.”

„Ако днес кворумът зависи от „Атака”, то цялото управление на ГЕРБ зависеше от „Атака”, докато не купихте независимите народни представители”, коментира не без основание Лютви Местан. По думите на наследника на Доган, на тема „Атака” лидерите на ГЕРБ могат само да наведат глави и да мълчат, всичко друго е цинизъм. След което добави, че трите „възхитителни” победи, които отбеляза ГЕРБ през миналата седмица с трите провалени заседания, са победа на деструкцията.
В отговор Бойко Борисов каза: „Веднъж спечелете избори срещу нас и тогава раздавайте акъл.”

„Народът постави ГЕРБ като първа политическа сила. Когато говорите от името на народа, ще се съобразявате с това. Когато ни победите, ще кажете оттук: „Ние сме победители”, добави Борисов. След което се обърна към Сергей Станишев с думите: ”Г-н Станишев, когато спечелите избори, тогава ще станем опозиция и ще бъдем градивни. Сега не е честно, след като не сте спечелили изборите.”

Парламентът се срива, а враговете се сливат

Това, че парламентът се срива – поне в очите на българските граждани – го потвърждават и последните социологически проучвания. По данни на „Алфа рисърч” рейтингът на Народното събрание е паднал до критичните 11% (кое им е критичното – депутатите не ядат рейтинг?). За последните пет няма друг случай на толкова нисък начален старт на парламента и толкова слабо сцепление между политически елит и граждани, коментират социолозите.

Но и правителството не е цъфнало и вързало много повече одобрение. Доверието към него е едва 23 на сто, към премиера Орешарски - 28%. Слаба е подкрепата за основните политики на правителството. Дори относително най-одобряваната - социалната - се посреща с 30% одобрение и 48% неодобрение.
Оценките за кадровата политика, борбата с корупцията и монополите са в рамките на символичните 12 на сто подкрепа, за политиката в здравеопазването и еврофондовете - 15 на сто. Липсата на обществено доверие прави много трудни действията на правителството, тъй като поставя под въпрос водените политики дори и в тях да има разумно стъпки, коментират от „Алфа рисърч”.

Но констатират и нещо друго – сближаване на електоралните позиции на БСП и ГЕРБ. Ако изборите бяха днес, то социалистите щяха да получат 17.9%  спрямо 17.1% за ГЕРБ.  Като прибавим ДПС с 6.1% и излиза, че статуквото е бетонирано во нине, и присно, и докато Борисов рита футбол.
Да не забравим – доверието в Б.Б. е 28%, а в С.С. – 25%. Sic transit Gloria mundi!

Протести, антипротести и рози за вицепрезидента

Протестите и антипротестите се омаломощиха взаимно и сякаш се уравновесиха, дискредитирани от подкрепата на една или друга партия за едните и другите митингуващи.
След което мина „Галъп” и констатира почти пълно равновесие.
Протестите срещу правителството се одобряват от 45% от анкетираните, а 44% - не ги одобряват. Контрапротестите се ползват с одобрението на 35% от българите, а 51% не ги одобряват. Близо 60% от запитаните не одобряват агитките, които ГЕРБ си организираха в тяхна подкрепа.

Освен това, според проучването на „Галъп”, 41% от българите смятат, че кабинетът „Орешарски“ не трябва да подава оставка. Само с процент надолу са тези, които искат оставка на правителството – те са 40 на сто.
И за да се види, че социолозите не си плюят в устите и не си преписват данните, в това проучване Станишев води на Борисов с цели 5% доверие, което обаче е едва 27 на сто.

И за да има виц или за да има интрига или защото сценаристите са решили така, но във все същата сряда, за която говорим, (някои от) контрапротестиращите временно спряха да искат оставката на президента Плевнелиев. Те влязоха в Белия дом на „Дондуков” 2 и връчиха букет от червени рози на вицепрезидента Маргарита Попова. Защото, според контрапротестиращите, тя е правилният човек и би била добър президент, а Плевнелиев не е нито едното, нито другото.
На което Маргарита Попова благодари и рече, че гражданите (контрапротестиращите?!) трябва да работят, за да повдигат авторитета на институциите, вкл. и на президентската.

Прогнози за всеки вкус

Това й е хубавото на социологията при пазарната икономика – генерира прогнози за почти всеки вкус.
В смутни времена най-стабилни са традиционните партии - те и в момента имат сигурни шансове за следващото Народно събрание, коментира тези дни шефът на  „Галъп" Първан Симеонов. Според него в момента социологическата картина около големите партии не е много интересна – БСП, ГЕРБ и ДПС със сигурност влизат в следващия парламент - и вниманието на агенциите е насочено към по-малките партии. По думите на Симеонов повечето агенции отчитат сходни тенденции, запазва се и потенциалът на нови политически формации, както и на малки партии.

Политологът Румяна Коларова акцентира върху обстоятелството, че огромното неодобрение на парламента се дължи и на това, че няма ясни сигнали кой с кого е в коалиция. По думите и това е не само политическа криза, но и усещане че институциите не работят както следва.
„Хората се дразнят като не знаят как е формиран кабинетът. Когато в Европа се коалират, се знае коя партия какви приоритети налага и къде отстъпва. В това правителство никой нищо не знае. И министрите и премиера не знаят в кой момент какво ще се наложи и от какво ще се отстъпи”, обясни Коларова преди дни.

В цялата тази безпътица (в която шефът на Агенцията за бежанците опра пешкира за неспособността на държавата да приюти и нахрани 6000 души); в цялата тази немотия (в която правителството си гласува 1 млрд. нов дълг, но няма пари за коледни добавки за пенсионерите); в целия този цирк с кворуми и депутати, (които телом са в парламента, а духом са при личните си интереси и затова ваканцуват като арабски шейхове), все повече и все по-ясно отчетливи стават цинично откровените гласове на знакови фигури от управляващата тройна коалиция, които в прав текст казват, че нови предсрочни избори не се предвиждат.

Което потвърждава желанието на управляващите да изконсумират облагите на пълния мандат, но надали отчита силата на предстоящите социални бунтове, дори ако тя се измерва по скалата на Луканов – Виденов - Борисов.
Да бяха чули какво предвещават синдикатите…


Парламентарният шеф Михаил Миков също спаси кожата Според Сидеров лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бил „станал незабележим“. Но той видимо се радва на добро настроение Лютви Местан отново скочи в защита на „Атака“ А протестите продължават...

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки