Обединеният патриотичен фронт застана в защита на българщината


Обединеният патриотичен фронт застана в защита на българщината
Един от най-активните оратори на митинга бе съпредседателят на Националния фронт Валери Симеонов
04 Октомври 2013, Петък


НФСБ и присъединилите се към него ГОРД, СЕК и НИЕ отново излязоха да бранят ямболския Безистен и Музея на религиите в Стара Загора

Автор: Георги Ваташки

Патриотичният фронт, който се сформира под егидата на НФСБ и включва ГОРД, „Средна европейска класа“ и „Национален идеал за единство“, излезе на 3 октомври на трети пореден митинг в защита на емблематичната за Ямбол сграда – Безистена. Той се проведе пред сградата на Окръжния съд под надслов „Заедно да защитим Безистена от посегателствата на протурските марионетки ДПС и Главното мюфтийство“.
По същото това време в храма на Темида за трети път заседаваха и съдиите по скандалното дело между Община Ямбол и ръководителите на ислямското духовенство, които иска да си присвои старинното здание.

Стотици членове и симпатизанти на НФСБ от различни други краища на страната – от Хасково, Кърджали, Сливен, Стара Загора, Бургас, Димитровград, Симеоновград, Кермен както и от ямболските общини Тунджа, Елхово и Стралджа, категорично се обявиха против това построеният от българи през XVI век Безистен да премине в ръцете на алчните духовни наследници на вековните поробители на Отечеството.
В митинга активно се включиха и представители на гражданското сдружение „Комитет за спасение на Безистена“, както и множество обикновени граждани на Ямбол.

На импровизираната трибуна на стълбите пред Съдебната палата застанаха съпредседателите на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов и Валентин Касабов, главният редактор на „Десант“ Севдалина Пенева, водещите на популярни предавания в патриотичната телевизия Димитър Байрактаров и Ангел Божидаров и други активисти на НФСБ, сред които и един от най-дейните организатори на проявата – регионалният координатор на Националния фронт за областите Ямбол и Сливен Неда Карска., която в началото на годината първа алармира обществото за опасността един от символите на Ямбол да бъде отнет от неговите жители.

Думата взеха и главният секретар на ГОРД Слави Георгиев, а също и заместник-председателят на НИЕ Доброслав Иванов, чиито партии се вляха един общ обединен фронт под егидата на партията на СКАТ за съвместна борба в името на спасението на Родината ни. Ораторите призоваха всички истински българи да се обединят, за да спрат агресията срещу България и нейните исторически светини от страна на чужди държави и интереси. Те заклеймиха предателското поведение на днешните ни властници, които безотговорно затварят очи пред пълзящата турцизация на страната ни, прокарвана от антиконституционната партия ДПС в услуга на ислямистите от южната ни съседка Турция и нейния премиер Реджеб Ердоган.

Сред митингуващите пред Ямболския съд отново застанаха актьори, въплътили се в образите на И този път актьори пресъздадоха значими персонажи от родната история – кан Аспарух, цар Симеон Велики и храбри четници от Априлската епопея.
В подкрепа на патриотичната кауза извиси глас с изпълнения на родопски песни тлантливата Албена Вескова от фолклорния ансамбъл „Българе“.

Всички присъстващи на митинга бяха единодушни, че близо 90-те дела, заведени от Главното мюфтийство, с които той цели да сложи ръка върху паметници на културата и български светини, са част от процеса на исламизация на страната ни. Затова и родолюбците от Обединеният патриотичен фронт ще продължат борбата за спасението на Отечеството, следвайки завета на великия Николай Хайтов „Изтървем ли България,изтървали сме всичко“.

Преди края на митинга стана ясно, че ямболските магистрати са отхвърлили основното от „доказателство“ на имамите, а именно хвърчаща преписка от османските регистри от 1845 г. за събиране на наеми за попълване на султанската хазна. С разпита на главният свидетел на общината и експерт на НФСБ Иван Джурелов съдебният състав сложи край на делото и се оттегли, за да вземе решение по него. Това трябва да стане в 40-дневен срок.
Обединеният патриотичен фронт застана в защита и на други исторически сгради, към които ислямското духовенството протяга алчно ръце. Днес, (петък), в Стара Загора НФСБ и нейните партньори в борбата за спасение на Родината провеждат протестен митинг срещу домогванията на Хасковското мюфтийство да придобие някогашната Ески джамия, която в момента е настанен Музей на религиите.

Сградата е обявена за архитектурен паметник на културата и е единствената, оцеляла при опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската война от 1877-1978 година. Протестът в Града на липите протича под мотото: „Да защитим Музея на религиите от посегателството на протурските марионетки от ДПС и Главното мюфтийство“.

Ямболският безистен (покрит пазар) е построен около 1509 – 1510 г. с принудителния труд на поробеното население от средновековния български град Дъбилин (днешен Ямбол) – първият на Балканите, оказал силна съпротива на турците и превзет през 1373 година след продължителна обсада. За изграждането на Безистена, както и за строежа на Ески джамия в центъра на града са използвани каменни блокове именно от разрушените крепостни стени и кули на Дъбилин.
Според турския пътешественик и хронист Евлия Челеби, посетил Ямбол през 1667 г., сградата на безистена била подарена на жителите на града, за което свидетелстват исторически документи от това време.

По време на Освободителната война (1877 - 1978 г.), когато Ямбол става една от най-важните тилови бази на османската армия, сградата е превърната в склад за провизии.
През 1927 г., след частично вътрешно преустройство, към основната сграда са добавени допълнителни постройки, които я превръщат в оживен търговско-занаятчийски комплекс.
През 1970 – 1973 г. Безистена е реставриран (изцяло с държавни средства) в близък до първоначалния му вид и е адаптиран към условията на съвременния град.
През 1972 г. е обявен за паметник на културата (Държавен вестник, бр. 69 от 1972 г.).



Получилият гражданственост Архитектурен комплекс „Музей на религиите” е уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи.
Проведените археологически проучвания разкриха невероятно наслагване на религиозни практики, извършвани в границите на комплекса: останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х - ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ –І ІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х – ХІІІ в.) и мюсюлмански храм (ХV - ХХ в.) – безспорни доказателства за рядко срещана приемственост.

Днес най-добре запазена е архитектурата на мюсюлманския храм „Ески джамия”, благодарение на признаването й за народна старина още през 1927 г. (ДВ, бр. 221 от 1927 г.) През 1968 г. Ески джамия е обявена за национален архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието (ДВ, бр. 75 от 1968 г.), а през 1972 г. стенописите – за паметник на архитектурата и изобразителното изкуство от национално значение (ДВ, бр. 94 от 1972 г.).

Статутът й на архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение е препотвърден през 1975 г. (ДВ, бр. 22 от 1975 г.). През 2003 г. със заповед на директора на НИПК границите на средновековната християнска гробищна църква са определени като индивидуален археологически паметник на културата.
Гореизложеното ни дава основание да настояваме Архитектурният комплекс „Музей на религиите” в Стара Загора да запази статута си на уникална музейна експозиция.
Становище на Регионалния исторически музей - Стара Загора, във връзка с претенциите на Главно мюфтийство за собственост върху сградата на музея.


Съдебна хроника

Делото в Ямбол
6 март 2013 г. Скандалното дело е заведено като № 1 от 2013 г. по описа на Окръжния съд в Ямбол. В исковата си молба Главното мюфтийство настоява да му бъде призната собствеността на 960 идеални части от общо 13 969 кв. м от ямболския площад „Освобождение”, заедно с построената в този имот сграда – паметник на културата, известна като Безистена и считана за символ на града. По-късно мюфтийството се отказва от претенциите си за околния терен и остава само искът за символа на Ямбол.Освен ламтежа си съм старинната каменна сграда, която е и паметник на културата, имамите са поискали още и 120 000 лева обезщетение за времето, през което общината е ползвала сградата.

13 юни 2013 г.  Първо съдебно заседание. Адвокатът на имамите Красимир Руев вади някакви документи още от времето на Османската империя в опита си да докаже, че сградата е принадлежала на великия везир Хадим Али паша (1501 - 1503 г.), а впоследствие тя е била дадена за владение на мюсюлманското духовенство. Юристите на общината представят писмени документи от началото на 20 век, че Безистена е нейна собственост. Магистратите назначават допълнителна историческа експертиза от Националния исторически музей, която да установи какво представлява по същество вакъфския имот и какво включва той. Делото е отложено за есента.

26 септември 2013 г. Второ заседание на Ямболския Окръжен съд по казуса. Свидетел на имамите – възрастен сърдечноболен мъж – не се е явява в залата. Затова съдът постановява Главното мюфтийство да осигури безопасното му придвижване до Ямбол, за да бъде разпитан заедно със свидетелката на общината Любка Казакова на следващото гледане на делото, което е насрочено за 3 октомври.

2 февруари 2013 г. Хасковското мюфтийство завежда дело против държавата за установяване на собствеността върху комплекса „Ески джамия" в град Стара Загора, заедно с прилежащия терен от 529 кв. м.
С исковата молба ислямските духовници представят документи за собственост, датирани от началото на 20 век и с тях се цели да обори акта за държавна собственост, който е съставен от областния управител на Стара Загора за собственост на Ески джамия. Тъй като цената на иска е по-голяма от тази, която е в границите на компетентност на Районния съд, делото е препратено в Старозагорския окръжен съд.

Искът е оставен без движение заради непълнотата на документацията, приложена към нея -- липсвала регистрация на мюфтийството като юридическо лице според изискванията на Закона за вероизповеданията. Оказва се, че и преписите от писмените доказателства, сред които и нотариалния акт от 1912 г., издаден от тогавашния харманлийски мирови съдия, са абсолютно нечетливи. Съдията докладчик Пламен Златев задължава имамите да покажат оригиналите на документите.


Делото в Стара Загора
27 март 2013 г. Старозагорският окръжен съд прекратява делото, тъй като ищецът - Районното мюфтийство в Хасково, не е изпълнило указанията на докладчика по делото. Ислямските духовници обжалват решението.

10 юни 2013 г. Магистратите от Окръжния съд отново постановяват прекратяване на делото  с мотива, че Хасковското мюфтийство не е представило доказателства за правоприемственост между него и местната мюсюлманска община , за която се твърди, че е управлявала и стопанисвала джамията.

12 юли 2013 г. Софийският градски съд обявява ислямското вероизповедание в Хасково за правоприемник на местната мюсюлманска община и му издава документ за това.

23 юли 2013 г. Пловдивският апелативен съд възобновява делото заради решението на столичните магистрати. Постановено е, че прекратяването на производството по делото заради нелегитимността на имамите е незаконосъобразно.

4 октомври 2013 г.  Старозагорският окръжен съд заседава отново по скандалния казус.


Сред протестиращите бе известният български треньор по бокс Димитър Мутафов, който е и председател на структурата на родолюбците в ямболското село Бояджик (в средата с плаката на с. Бояджик) Фолкорната група „Лира“ от село Узунджово подкрепи с песните си патриотичната кауза

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ник
08.10.2013 18:30:45
0
0
Браво! НФСБ,патриоти и ГОРД-масони! Браво! Правилно! Дерзайте! Количеството е важно,важно е да станем депутати и министри и ние на свой ред да спасяваме народа,че то и благинките си имат край! Край нямат само спасителите на България!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки