Подбрано


Подбрано
04 Октомври 2013, Петък


Седмица на сланината


Панирана сланина
Продукти
сланина - 300 г
яйца - 2 броя
брашно - 3 - 4 с.л.

Начин на приготвяне
Нарежете предварително охладената сланина на парчета с дебелина около половин см. Отделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Смесете жълтъците с прясното мляко и брашното до получаване на гъста каша.
Объркайте белтъците внимателно в нея. Загрейте мазнина в тиган, оваляйте всяко парче сланина в брашно и след това в панировката и сложете да се изпържи равномерно.
Отцедете панираната сланина върху кухненска хартия. Поднесете с гарнитура от зеленчуци.


Картофи на фурна с пушена сланина
Продукти:
1 кг картофи
100 г пушена сланина
2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
3 с.л. брашно
3-4 скилидки чесън
олио
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Нарязаната на малки кубчета сланина се запържва в мазнината, докато стане прозрачна. Прибавят се предварително сварените и нарязани на тънки филийки картофи и сол на вкус. Запържват се, докато станат златисти на цвят. В отделен съд се разбиват жълтъците заедно с брашното, млякото и счукания чесън. Картофите се изсипват в тавичка и се заливат със сместа от млякото, брашното и жълтъците. Пече се, докато се сгъсти яйченият сос. Сервира се със смесена салата.


Сланина с праз
Продукти:
15 парчета тънка сланина
4 бр. праз, нарязан на ситно
кимион
черен пипер
1 килограм ситна сол
4 литра вода

Начин на приготвяне:
Изкисваме във вода сланината за една нощ, като се сменя водата поне три пъти. Правим саламура от едра сол и вода, поставяме сланината в саламурата - така престоява 24 часа. Изплакваме обилно с вода. Всяко парче сланина се поръсва с кимион и черен пипер и се реди в голяма тенджера. Първо на дъното поставяме ситно нарязан праз, после парчета сланина, пак ситно нарязан праз, пак сланина и накрая се полива с врящия сироп от 1 килограм ситна сол и 4 литра вода. Така  престоява  15  дни,  изцежда  се  от  соления  сироп  и  се  слага  в  торбички  във  фризер.


Забулени пържоли
Продукти:
10 броя свински пържоли
10 големи листа от кисело зеле
200 г сланина
2 глави лук
1 ч.ч. бяло вино
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Пържолите се начукват и поръсват със сол, ситно нарязания лук и черен пипер. Оставяме ги да постоят така около 2 часа. Сланината се нарязва на тънки парчета. Във всеки лист зеле се слага по една пържола и ситно нарязания лук, завива се добре и се подреждат в намазнена тава. Върху тях се подреждат парчетата сланина, заливат се с бялото вино. Пекат се на 200 градуса във фурната.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки