Плодът на здравето, красотата и младостта


Плодът на здравето, красотата и младостта
03 Октомври 2013, Четвъртък


Всеки килограм изядено киви удължава човешкия живот с месец

Автор: проф. Христо Мермерски

Кивито е символ на красотата и младостта. Другото му име е актинидия. Негова родина е Китай. Отдавна вече у нас то не се смята за екзотичен плод, дори намери благоприятна почва за развитието си в по-топлите райони на страната ни.
Плодът на кивито се нарича от азиатските народи „плод на здравето“, тъй като съдържа голямо количество витамини, особено витамин С. По неговото съдържание той заема първо място сред фруктите. Само едно киви съдържа дневната норма от полезния витамин.

Освен него, в тази витаминозна бомба, каквато представляват мъхестите плодове, присъстват и витамините В1, В2, В6, РР, Е, а също и безценната за жените фолиева киселина, както и голямо количество минерални вещества – желязо, цинк, калций, фосфор, калий, магнезий и манган.
Високо е съдържанието на фруктоза и глюкоза, при това неколкократно повече от захарозата и затова е подходящо и за диабетици. Добро е представянето в плода на пентазамините (органични киселини, главно лимонена, по-малко хининова, кафеена и следи от хлорогенова киселина), на макро- и микроелементите. Установено е наличие на ензима актинидин, който спомага за по-лесното му усвояване.

Украинският диетолог Пьотр Карпенко заявява, че всеки килограм изядено киви е способен да удължи живота на човека с месец. Всекидневната му употреба забавя развитието на атеросклерозата, като нивото на холестерола намалява с 15%, а с 18% се намалява рискът от образуване на тромби. До този извод пък са стигнали норвежки учени. Източната медицина го използва за профилактика и лечение на скорбут, като кръвоспиращо и противокашлично, особено при коклюш.

В последните години кивито намира широко приложение в кулинарията, диетологията и козметиката. Тъй като е много слабо калорично – едва 50 ккал в 100 г, затова се явява добър помощник в борбата с излишните килограми.
Освен това при неговата консумация в организма започва да се отделя ендорфин, който е популярен повече като „хормон на щастието“ и отговаря за доброто ни настроение.
Кивито е незаменимо в менюто на хората, страдащи от заболявания на храносмилателната система, като за по-добър ефект е нужно да се изядат няколко екземпляра наведнъж, но при киселини в стомаха е препоръчително да се консумира след хранене.

Плодът подобрява работата на сърцето и изгаряйки мазнините в кръвта, намалява риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове, като в същото време укрепва стените на капилярите. Калият, съдържащ се в него, помага в борбата с високото кръвно налягане.
Според специалистите кивито намалява риска от възникване на онкологични заболявания. То е отлично средство за профилактика на ревматизма. Мъхестите плодове са подходящи и за по-малките деца – ако не е установена алергия, то се препоръчва за деца над 5 години. Влиза в рациона и на спортистите, тъй като само няколко бройки от него помагат на организма да се възстанови след интензивно физическо натоварване. Особено полезно е за повишаване на имунитета срещу различни инфекции и простудни заболявания. Някога с него са лекували и зъбен кариес, и туберкулозно болни.

Кожата на плодовете пък съдържа огромно количество антиоксиданти и притежава антисептични свойства, поради което мнозина ядат кивитата заедно с нея. В тези случаи обаче не трябва да се забравят елементарните хигиенни правила и преди употреба плодовете трябва да се измиват добре.
Иначе отварата от листата и стъблата на растението, приета вътрешно, се дава като обезпаразитяващо средство.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки