Почитаме мъчениците Киприан и Юстина


Почитаме мъчениците Киприан и Юстина
Киприан и Юстина - външен стенопис, храм „Св. Успение Богородично“ в Кърджали
02 Октомври 2013, Сряда


Пътят на светеца преминал през магьосничеството и призоваването на демони, докато се посвети изцяло на Христовата вяра


На 2 октомври Православната църква почита двойката мъченици Киприан и Юстина.
Езичникът Киприан бил роден в Антиохия. Като дете бил даден да изучава магия и лечителско изкуство. С годините той овладял мъдростта на езическата философия и станал вещ в магьосничеството.
Умеел да призовава зли духове, видял княза на мрака, от който получил дар – армия от демони, за да му служат. Когато се завърнал в Антиохия, Киприан бил почетен от езичниците като главен жрец.

Легендата разказва, че Юстина била благородна девица от Антиохия. Произхождала от езическо семейство – баща й Едесий бил идолски жрец, а майка й се казвала Клеодония.
Седейки на прозореца в дома си, девицата случайно чула проповядващия наблизо дякон Праилий. Пожелала да стане християнка. По-късно привлякла в лоното на християнството своите майка и баща.

В града живеел младеж на име Аглаид, който поискал Юстина за своя жена. Решена да се отдаде на Христовата вяра и да води благочестив живот, девицата отхвърлила предложението.
Отчаяният младеж решил да потърси помощ от магьосника Киприан. Той призовал най-добрите от демоните си, за да изкушат Юстина, но били победени от нейните молитви. Киприан се уверил, че мощта на християнската вяра е много по-силна от неговите демони. Така и той приел християнството.

Много бързо Киприан преминал през няколко етапа на църковната йерархия и бил ръкоположен за епископ, а Юстина станала дякониса в манастир.
По време на Диоклециановото преследване на християните двамата били заловени и хвърлени в затвора. Подложени са  на жестоки мъчения. През ІІІ век те били обезглавени заедно с друг християнски мъченик – воинът Теоктист, който виждайки невинното страдание на двамата светци също се обявил за християнин.

Телата им били занесени в Рим, където ги прибрала и погребала една жена на име Руфима, роднина на императора.
Светците помагат за изцеление на душевни и телесни недъзи, за предпазване и премахване на магии, уроки и други вредни влияния. Молитвата към свети Киприан е популярна като Киприановата молитва. Някои твърдят, че тя трябва да се чете само от свещеник, а други – от всеки, който се е покаял за греховете си.

Киприанови молитви (Молитва на св. Киприан):
Владико Господи, Иисусе Христе, Боже наш, Който всичко държиш, Святи и благословени и Вечносъществуващ Цар на царете и Господи на господарите!
Слава на Тебе седящия в светлината пред хиляди и милиони свети ангели и архангели.
....
Ако магията е сложена в праг или в кожа, или в желязо, или под камък, или под земя, или под дърво, да се разпръсне като дим, или ако е написана с мастило или кръв човешка, или кръв на добитък, или на риба, или с каквото и да е направена, нека се разпръсне от Твоите раби.
И ако магията е вързана с много възли или в кости прекарана, или в гроб през иглени уши, или в бунар хвърлена, или с каквото и друго да е направена, нека се освободят Божиите раби (имената) от всякакво зло действие на нечестивия дух, така щото с дръзновение да казват: "Господ е мой защитник, няма да се уплаша от никакво зло."
Защото Ти, Господи, си с мене, Твоята десница ме успокоява  и тъй моля Ти се, Господи Боже Вседържителю, по молитвите на Твоя смирен раб Киприан, простри Твоята мощна Десница и милостиво погледни на Твоите раби (имената) и им изпрати мирен и верен ангел пазител от всякакво зло, за да славят Тебе, Нашия Изкупител и Избавител сега и винаги и во веки веков. Амин!


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки