Изплащат над 325 млн. евро по селската програма


Изплащат над 325 млн. евро по селската програма
01 Октомври 2013, Вторник


През следващата година ще бъде отворена мярка 112 - "Създаване на стопанства на млади фермери" като част от Програмата за развитие на селските райони 2014- 2020 г.


Над 325 милиона евро ще бъдат изплатени по Програмата за развитие на селските райони до края на тази година. Това сочат прогнозните данни за плащанията по всички мерки, стана ясно при откриването на съвместно заседание на ръководството на Земеделското министерство и комисиите по земеделие и храни и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Парламента.

Министър Димитър Греков съобщи, че първите части от новата програма - анализът и стратегията за развитие на селските райони, са готови и са изпратени в Европейската комисия за технически консултации.
Земеделските производители у нас до края на годината ще получат и повече от 200 млн. лева национални плащания, са решили премиерът Пламен Орешарски и земеделският министър. Средствата са предвидени в актуализацията на бюджет 2013 и ще бъдат върнати от Европейската комисия на 2 януари 2014 г.

През следващата година ще бъде отворена мярка 112 - "Създаване на стопанства на млади фермери" като част от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. Тя ще бъде с много по-голям капацитет. В момента по нея има около 3,5 млн. лв., а желаещите да кандидатстват са над 2500 физически и юридически лица.
Ще се наложи да отхвърлим около 2000 проекта, обясниха от агроминистерството.
Зам.-министър Явор Гечев съобщи, че за периода от 1 до 19 септември 2013 г. са разплатени 25 млн. евро по селската програма.

„Очакваме да се изплатят още около 106 млн. евро по общинските мерки 321 и 322, а с изменение на ПРСР 2007-2013 ще бъдат прехвърлени 149,6 млн. евро публични средства по мярка 214 “Агроекологични плащания”. Така ще могат да се извършат плащанията към всички стопани, които са подали коректно своите заявления”, допълни Гечев.
Плащания са предвидени и по други мерки.

Междувременно ДФ „Земеделие” преведе 4,58 млн. лв. по схемата "Групи производители".  Направените през миналата година от тях инвестиции са в земеделска техника – трактори, мотокари, плугове, машини за бране на ябълки, както и в закупуването на мрежи за защита от градушки. Разходите за улесняване на административната дейност на производителите включват компютри, софтуер и офис оборудване.

Това е първото плащане по схемата "Групи производители" на фермери, които са подписали договори с фонд „Земеделие“ през миналата година. Финансовата помощ покрива разходите им през 2012 г., а средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране в земеделието и националния бюджет.

Целта на схемата "Групи производители" е да насърчи обединяването на българските производители в организации, за да могат да бъдат по-конкурентни на пазара. Това ще насърчи и производството на български плодове и зеленчуци, тъй като в момента над 90% от тази продукция е вносна.
Субсидията по тази схема покрива 100% от разходите за учредяване и улесняване на административната дейност на групите и до 75% от разходите за инвестиции.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки