Български лекар жъне успехи в Чикаго


Български лекар жъне успехи в Чикаго
Константин Христов в своята лаборатория в Чикаго
30 Септември 2013, Понеделник


Професор Константин Христов е част от световен екип учени, създали нов препарат против коварните ракови заболявания

Автор: Георги Ваташки

Българският лекар професор Константин Христов е един от екипа световни учени, създали нов препарат за борба с най-коварната човешка болест. Лекарството, което се разработва в САЩ, носи работното название „R28” и блокира деленето на туморни клетки.
Проучването е отнело близо 10 години и е струвало около 10 милиона долара. Тепърва обаче предстоят тестове върху пациенти преди да започне серийното му производство.
Новината за откритието и резултатите от проучванията на екипа станаха известни на света в края на август. Те бяха публикувани в най-авторитетните научни списания в областта на противораковите изследвания – Cancer Research и British Journal of Cancer.

Доктор Христов живее от 25 години в Новия свят и е известен сред колегите си като
един от най-добрите медицински специалисти
в областта на туморните заболявания в Америка. Ръководи престижния Медицински център на Илинойски университет в Чикаго.

Той е роден във Видин през 1940 г. Завършва столичната Медицинска академия през 1963 г., като след това работи в селата Тошевци и Грамада в родния си край.
„Мечтата на родителите ми бе да стана проспериращ лекар във видинската болница. Но още като студент ме интересуваха научните изследвания и исках да правя неща, с които другите доктори у нас не се занимават. Заради това класическите дисциплини като вътрешни болести, хирургия и гинекология ми се виждаха неадекватни за сериозна изследователска дейност”, споделя българинът.

По това време – средата на 60-те години, в българската наука си пробиват път молекулярната биология и генетиката. Създават се редица медицински институти към БАН и тогавашното Здравно министерство.
През 1966 г. младият лекар печели конкурс и става аспирант в столичния Онкологичен център. Там той се отличава със своите изследвания и скоро става един от най-младите доктори на медицинските науки в България. През 1972 г. печели две международни стипендии от Европейската агенция за борба с рака в Лион и от Хумболтовата фондация в Германия. Работи 3 г. в онкологичните лаборатории към Университета във Фрайбург и раковия център в Хайделберг.

„Винаги обаче се връщах в България. Исках да въведа поне част от нещата, научени в Германия”, спомня си лекарят. След завръщането си създава лаборатория и помага на млади колеги от Онкологичния център и от медицинските институти в София и Пловдив да защитят дисертации.
През 1989 г. печели конкурса на Международната агенция за борба с рака в Женева и това му позволява да замине за едно от най-добрите места за проучване и борба с рака –  Калифорнийския университет, Сан Франциско.

По това време започват промените в България и последвалите икономически трудности засягат всички сфери на живота, включително и медицинската наука. Христов решава да рискува и да остане в САЩ. В началото работи като гост-професор в лабораторията за ракови изследвания към Калифорнийския университет в Бъркли.
През 1994 г. се явява на конкурс в Онкологичния център на Илинойския университет, който печели в конкуренция с множество местни учени.

След години на успехи и упорит труд зад микроскопа ръководството на вуза му оборудва специална лаборатория за научни изследвания в областта на експерименталната терапия на рака. Самият Христов пък става асоцииран професор към университета и едно от водещите имена в борбата с коварната болест.

Благодарение на българина през 2008 г. Илинойският университет сключва спогодба за сътрудничество със софийския Институт по онкология и Центъра по молекулярна медицина към столичния Медицински университет. Той не забравя и своите колеги в родината и неведнъж е издействал финансиране за проекти на младите български лекари.
„Много от най-умните млади изследователи в България, след като защитят докторатите си, заминават за Европа или идват в Америка. Искам да помогна те да получат своя шанс за реализция в нашата страна, защото тя се нуждае от тях” – споделя професорът.

След като привършат тестовете на новия препарат „R28”, Христов и неговите колеги в Чикаго ще се заемат с още по-амбициозна задача. Те ще се опитат да разгадаят тайната на човешкия геном, за да се предотвратят раковите болести още в началото на тяхното развитие.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки