„Китайски поспаланко“ превзе Дунав


„Китайски поспаланко“ превзе Дунав
Международната експедиция, проучваща замърсяването на Дунав, акостира преди дни в Русе
29 Септември 2013, Неделя


Първоначалните данни от провеждащата се в момента трета международна експедиция Joint Danube Survey (JDS3) показват, че България е

Автор: Иван Ванев

сред основните  замърсители на долното течение на Дунав с отходни води, изливащи се директно в реката.
Това показват първите резултати от третата международна експедиция Joint Danube Survey (JDS3), съобщи.

Замърсяването с тях започва да се усеща след Белград. „Проблемът е решен в горното течение, но тук все още остава отворен“, поясни в Русе ръководителят на основната изследователска група Белба Шчани. Той съобщи, че тук са засечени и повишени концентрации на фосфор, натрий и азот.
С пречиствателна станция засега разполага само Русе, и то едва от миналата година, докато останалите дунавски градове продължават да бълват нечистотии от каналите и предприятията си в голямата европейска река.

От наблюденията на експедицията става ясно също и че мидата „драйсена“ и рибният вид „Китайски поспаланко“, които са били непознати за Дунав, сега масово се разпространяват в него и нарушават екологичното равновесие“. Мидата създава проблеми, тъй като запушва с обрастванията си тръбите, както наскоро е станало при АЕЦ „Козлодуй“. Хищната риба пък, която зоолозите са нарекли Pericottus glehni, а риболовците – китайски поспаланко, или ротан, се явява безмилостен убиец и измества от дунавските екосистеми другите видове.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки