Съдът на ЕС прекрати безвизовия режим за Турция


Съдът на ЕС  прекрати  безвизовия  режим за Турция
Европейският съд в Люксембург
27 Септември 2013, Петък


Турските граждани нямат право да влизат без визи на територията на държава член на ЕС


Това решение взе Европейският съд в Люксембург по дело, засягащо разрешението за пребиваване в Германия на турска гражданка, съобщи англоезичният новинарски сайт "Уърлд булитин".
Присъдата затваря вратата за безвизови пътувания на турците в страни от ЕС, посочва изданието.

Съдебният процес започна миналата година по случай от 2007 г., свързан с отказа на Германия да издаде виза на Лейля Еджем Демиркан (тогава 14-годишна), която искаше да замине за Германия, за да живее там с майка си Ейлем Хубер и пастрока си Йорг Хубер.
Пастрокът отнесе случая първо към съд в Германия, а след това и към Европейския съд.
Адвокатът на Демиркан настоява, че първата клауза от член 41 на допълнителния протокол от 1970 г. към Анкарското споразумение за асоцииране от 1963 г. не позволява вече придобитите права да бъдат намалявани, като изтъква, че до 1981 г. турците са пътували в Европа без да са им били нужни визи.

Общите визови изисквания бяха въведени през 1980 г., след като броят на безработните в Германия рязко се увеличи и други страни в ЕС последваха примера ѝ.
В случай че съдът в Люксембург бе решил в полза на Демиркан, това не само щеше да даде възможност на нея и други турски граждани да посещават Германия без визи, но същото право щеше да се отнася по всяка вероятност и за други десет членки на ЕС, посочват експерти.

Турция естествено реагира много остро на това решение.
Турският министър за ЕС Егемен Багъш посочи в писмено съобщение, че някои страни от ЕС, които притискат Турция да подпише споразумение за реадмисия, за да се постигне напредък в преговорите за отмяна на визите за турски граждани, са упражнили натиск върху съда. Тази ситуация създава подозрения за искреността на тези страни в хода на процеса на визова либерализация. Трябва да се отбележи, че Турция няма да игнорира позициите на тези страни по време на преговорите си с Европейската комисия, е изтъкнал Багъш.

Турция и Европейската комисия планират да ускорят процес, който ще доведе до премахване на визите за турски граждани при пътувания в ЕС, в замяна на подписването от Анкара на споразумение за реадмисия. Решението на Европейския съд за правата на човека може да създаде допълнителни трудности за страните за постигане на напредък в процеса заради нарастващата липса на доверие, отбелязва изданието.
Багъш е посочил, че решението на Европейския съд за правата на човека е главно политическо и цели създаване на нови граници в рамките на европейския континент, въпреки че ЕС твърди, че премахва подобни граници.

Тази позиция на Турция не е неочаквана, както и фактът, че основните европейски сили видимо проявяват все по-малко желание да видят голяма ислямистка Турция вътре в съюза. В същото време и в самата Турция идеята за европейско членство явно се загърбва.
Въпросът с визите обаче е съвсем отделна тема и е болезнен за турците, които имат огромна диаспора в Европа, а и визите са спънка за разгръщане на турския бизнес в обединения европейски пазар.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки