Почетоха паметта на проф. Александър Фол


Почетоха паметта на проф. Александър Фол
Музеят в пограничното населено място вече носи името на именития траколог
27 Септември 2013, Петък


Барелеф на основателя на българския Институт по тракология – проф. Александър Фол, бе открит в началото на седмицата в странджанския град Малко Търново.

Автор: Огнян Марков

По повод навършващия се тази година 80-годишен юбилей от рождението на видния български историк - траколог и филолог, който напусна този свят през 2006 г., Общинският съвет на граничното населено място го обяви посмъртно за свой почетен гражданин, а отсега нататък местният Исторически музей ще носи неговото име.

С научните дирения на проф. Александър Фол са свързани историческите и археологическите проучвания в Странджа, подчертаха на тържеството при откриването на паметника кметът на града Илиян Янчев и директорката на музея Ивелина Иванова. Именно в резултат на направените през 70-те и 80-те години на миналия век открития в Странджа по инициатива на проф. Фол се създава и Историческият музей в Малко Търново, който днес разполага вече с четири богати експозиции. Големият научен принос за региона на видния траколог се допълва и от съставения под негово ръководство и издаден  през 1990 г. фундаментален научен труд „Странджа: древност и съвремие”.

На откриването на паметника-барелеф присъстваха бивши студенти на проф. Фол, както и неговата съпруга проф. Валерия Фол. Мемориалът е изработен от странджански гранит и е дело на бургаския скулптор Огнян Петков. Надписът върху него гласи: „На проф. Александър Фол. Странджа е планината на вечното завръщане”.
Дълги години професорът осъществяваше ръководството на Общия научно-консултативен съвет на най-голямата териториална научноизследователска програма у нас – "Странджа - Сакар", чието изпълнение започна през 1972 г. В нея, освен историци и археолози, взеха участие още 500 учени от 60 различни области на познанието.

През август тази година международният търговски и културен център „Геопан“ направи дарение на Историческия музей в Малко Търново във връзка с неговата 30-годишнина – пет художествено оформени табла, част от изследването „Земя между морета“ на проф. Александър Фол, в което ученият обоснова своята концепция за големите възможности за културен и исторически туризъм в Странджанския регион и конкретно в Малко Търново.
В деня на откриването на паметника на проф. Фол започна работата си и  станалият вече традиционен българо-турски летен университет "Странджа планина и нейната роля в преноса на цивилизации Изток - Запад", създаден отново по инициатива на изтъкнатия ни траколог.

В него студентите се запознават с богатото и за съжаление все още не докрай проучено културно-историческо наследство на граничната планина в нейните българска и турска част – тракийския култов комплекс „Мишкова нива“, могилния некропол „Пропада“, долмените и римската гробница в с. Евренозово, параклисите и традициите на странджанските нестинари, пещерата светилище на света Марина и пр., а на турска територия – Къркларели (Лозенград), изворите на р. Теар, скални светилища, античния град Салмидесос и скалния манастир „Св. Никола" (VI в.), историческите забележителности в Одрин и др.

Освен в Малко Търново, от 2008 г. паметник на проф. Фол се издига и в градинката зад Националната художествена галерия в столицата, точно срещу Института по тракология, който също носи неговото име.
За скромния монумент е използвана морена от Владайска река, върху която е монтирана месингова плоча с посвещението: „На Александър Фол, който ни научи, че интелектуалната енергия е безсмъртната".


Новооткритият мемориал на проф. Александър Фол в Малко Търново Снимка Валентин Китанов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки