Ще има ли паметник на Кирил и Методий във Варна


Ще има ли паметник на Кирил и Методий във Варна
Скандалният паметник на Варненската Венера
27 Септември 2013, Петък


Да се изгради паметник във Варна на Кирил и Методий и техните ученици, поиска тези дни отец Василий Шаган, който служи в църквата „Св. Никола”.

Автор: Илияна Христова

Идеята е съвместна с неправителствената организация „Единство на православните народи”, представлявана от проф. Валерий Алексиев. Рамо на предложението даде и кметът на града Иван Портних.

Първоначалната идея предвижда паметнникът да бъде издигнат пред катедралния храм на площада, който носи името на солунските братя. Инициативата е благородна, защото приносът на Кирил, Методий и учениците им за славянската култура е огромен.
Стига наистина да се осъществи. Защото Варна помни грандиозни провали на други подобни идеи. Някои бяха хубави, други не толкова, но общото е, че всички те не доживяха своята реализация.

През 2001 г. току-що избраната за депутат от НДСВ Анелия Атанасова оповести проект за изграждане на статуя на Исус Христос. Замисълът бе фамозен – скулптурата щеше да е от метал, пластмаса, други модерни материали, а рубини и кристали щяха да светят в нея. Исус щеше да се извисява в огромен ръст близо до нос Галата и да посреща и изпраща гостите по море – подобно на статуята в Рио де Жанейро. Но замисълът си остана на идейна фаза.

През 2006 г. се появи предложение за вдигане на паметник на цар Калоян. Владетелят, освободител на Варна от византийско владичество, до този момент не е почетен от жителите на града. В идеята имаше и символика – заради многобройните гръцки преселници, разпространили лукав нрав в търговията и обществения живот, Варна и до днес е наричан „византийски град”.

Но сагата с паметника доказа правотата на прозвището. Монументът се появи две години по-късно след серия скандали къде да са сложи, как, трябва ли, защо, нужен ли е. В крайна сметка бе издигнат в градинката зад Окръжния съд – компромисно, но неподходящо място. Цяла Варна гледа към морето, а Калоян се взира в крайните квартали.
През 2011 г. се разгоря истерия с т.нар. Венера от Варна – малка скулптура, дарена от бизнесмени и поставена на ларгото пред хотел „Черно море”. Оказа се, че никой не е давал разрешение за нея, макар и лентата да бе тържествено прерязана. След месец Венера бе махната. Тя имаше голям естетически проблем – от робата й се подаваше орнамент, който приличаше на мъжки полов орган.

Но най-орисаното място за паметник във Варна си остава нос Галата. За там се предвижда  да бъде сложен гигантски кръст. Но пак има спорове – протестантски ли да е, тъй като идеята първоначално бе на протестантската общност, или православен, както си му е редът? А може би комбиран, нещо като две в едно?
Затова и сега малцина са оптимисти, че наистина във Варна ще се извиси паметник на Кирил и Методий.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки