НФСБ продължава битката за Безистена


НФСБ продължава битката за Безистена
По време на съдебното заседание по дело № 1 сградата на Окръжния съд в Ямбол остана плътно обградена от членове и симпатизанти на НФСБ и присъединилите се към тях представители на ГОРД, СЕК и НИЕ
27 Септември 2013, Петък


Делото, заведено от мюфтийството за собствеността върху символа на Ямбол, отново бе отложено

Автор: Диана Славчева

Проблемът с вакъфските имоти поразително наподобява ситуацията от времето на аварията в Чернобил. Тогава нашите властници няколко дни криха информацията за случилото се, а после всячески се опитваха да ни убедят, че няма повишена радиация на територията на страната ни.

Сега пак дълго време никой не осведоми обществеността за претенциите на Мюсюлманското изповедание да му бъдат върнати цял поменник с вакъфски имоти, а когато това се разчу, властимащите взеха да ни успокояват, че проблем нямало, тъй като въпросът бил уреден още през 1909 г. със споразумение между Царство България и Османската империя.

И както всичко бе уредено преди повече от век, някак ей тъй, между другото, вицепремиерът Зинаида Златанова се изпусна след визитата на турския й колега Бекир Боздаг, че „мястото на въпроса за вакъфските имоти е в съда”. И лека-полека истината лъсна и се оказа, че от 2011 г. до края на миналата година Главното мюфтийство е завело цели 52 дела за 83 вакъфски имота! 

Едно от тях е дело №1 от 2013 г. по описа на Окръжния съд в Ямбол, заведено от Мюсюлманското изповедание, което в исковата си молба от 6 март т. г. настоява да му бъде призната собствеността на 960 идеални части от общо 13 969 кв. м от ямболския площад „Освобождение”, заедно с построената в този имот сграда – паметник на културата, известна като Безистена и считана за символ на града. По-късно мюфтийството се отказва от претенциите си за терена под и около Безистена и остава само искът за сградата.

Доказателствата му датират от 1845 г. и представляват кореспонденции за събиране на наеми за попълване на хазната на Османската империя и сведения на летописци и пътешественици от същия период. Страна по делото е Община Ямбол, чийто кмет Георги Славов запазва в пълна тайна от обществеността този скандален иск.
По стечение на обстоятелствата обаче за него научава областният координатор на НФСБ Неда Карска и така Националният фронт първи дава гласност на този случай.
На 13 юни Ямболският окръжен съд даде ход на делото. По време на заседанието, председателствано от съдия Красимира Тагарева, бяха изслушани икономическата и техническата експертиза и беше назначена нова историческа експертиза.

Междувременно в града бе сформиран граждански „Комитет за спасение на Безистена” и  заедно с „Национален фронт за спасение на България” бе организиран протестен митинг пред Съдебната палата по време на съдебното заседание. В подкрепа на протестиращите камбаните на ямболските църкви биха на всеки кръгъл час.
Любопитна подробност е, че месец по-късно, през юли тази година, бе дадено началото на  строителни дейности по възстановяване и модернизиране на сградата, обект на мюфтийските  апетити. Това се извършва по проект на стойност над 5 и половина милиона, чиято цел е да се постигне „нов, съвременен облик на двете водещи туристически атракции на Ямбол – Безистена и Археологическия резерват „Кабиле”.

В него са заложени конструктивни подобрения и укрепване на постройката, обособяването на различни експозиционни помещения, многофункционална зала с културно-информационни функции, туристическо-информационен център и т. н. Само след месец-два почукване тук-там, шумът от ремонтните дейности в оградения отвсякъде със защитни платна Безистен заглъхна. Наложи се кметът Георги Славов да признае публично, че в момента строителството е спряно, тъй като се е наложило... препроектиране.
Според източници на сайта „Ямбол свят“ разкопките стигнали до основите на сградата и сега предстои да се реши какво ще се прави нататък. Вещи в строителния занаят са притеснени, че има опасност сградата да се събори, ако не й се направи много сериозно укрепване.

В четвъртък символът на града отново привлече вниманието на медиите. В този ден – 26   септември, Х-ти състав на Ямболския окръжен съд отново се събра на заседание по делото, заведено от мюфтийството. И отново пред Съдебната палата застанаха протестиращите, предвождани от Националния фронт. Този път към тях се присъединиха и представители на ГОРД, „Средна европейска класа“ и „Национален идеал за единство“.
Техният протестен митинг протече под мотото „Да спасим Безистена“. Докато съдът заседаваше, пред ямболския храм на Темида се събраха множество родолюбиви граждани на Ямбол и членове и симпатизанти на НФСБ от различни други краища на страната – от Хасково, Кърджали, Сливен, Стара и Нова Загора, Бургас, Димитровград, Симеоновград, Котел и др., както и от ямболските общини Тунджа, Елхово и Стралджа.

В тяхната проява в защита на родните ни светини, върху които алчно се опитват да сложат ръка самозабравилите се имами, се включиха и много българи от редиците на ГОРД, СЕК и НИЕ – партиите, които заедно с НФСБ неотдавна сформираха един общ обединен фронт за съвместна борба в името на спасението на родината ни. Тук бяха и хората от гражданския "Комитет за спасение на Безистена".

На импровизираната трибуна на стълбите пред Окръжен съд – Ямбол застанаха съпредседателите на партията на СКАТ Валери Симеонов и Валентин Касабов, водещите на популярни предавания в патриотичната телевизия Димитър Байрактаров, Ангел Божидаров и Георги Дражев и други активисти на НФСБ, сред които един от най-дейните организатори на проявата – регионалният координатор на  Националния фронт за областите Ямбол и Сливен Неда Карска. Думата взеха и председателят на Изпълнителния комитет на СЕК Георги Манев, основателят на партия НИЕ Славчо Атанасов, членът на националното ръководство на ГОРД и съветник в общинския съвет в Пловдив Слави Георгиев.

Всички оратори изразиха своите тревоги от опитите за посегателство на Главното мюфтийство към редица старинни паметници на културата, които заемат важно място в родната ни история и съвременност. Те заклеймиха предателското поведение на днешните ни властници, които безотговорно затварят очи пред пълзящата турцизация на страната ни, прокарвана от антиконституционната партия ДПС и щедро финансирана от ислямисткото правителство на южната ни съседка,  начело с нейния премиер Реджеп Таийп Ердоган.

След кратко заседаване, съдебният състав отложи делото за Безистена. Оказа се, че свидетел на имамите – възрастен сърдечноболен мъж – не се е явил в залата. Затова съдът постанови Главното мюфтийство  да осигури безопасното му придвижване до Ямбол, за да бъде разпитан на следващото заседание, което бе насрочено за 3 октомври. Тогава ще бъде изслушана и свидетелката на общината – Любка Казакова.
Борбата за спасението на ямболския Безистен продължава. Както досега, така и занапред неин основен двигател ще бъде НФСБ и партньорите на тази най-голяма извънпарламентарна политическа формация от обединения фронт на патриотичните сили у нас, в който вече влязоха ГОРД, СЕК и НИЕ.


Валери Симeонов:
Не мога да приема, че символът
на Ямбол може да стане чужда собственост


Израснал съм в този град. Моето детство е минало в тичане около Безистена, покрай този паметник на културата. Не мога да приема, че тази сграда, символ на Ямбол, може да стане чужда собственост. И никога няма да го приема. Затова няма да спра да се боря срещу това.
С нашето присъствие на този величав митинг, ние искаме да протестираме пред цяла България срещу образуването на едно безсмислено дело, което се развива по безумен начин. Сега то бе отложено, защото не се били явили свидетели. Свидетели на кое?

На това от кой е построен Безистена ли?Ами трябва да разровят старите гробища на Ямбол, за да ги намерят... На всички ни е ясно, че това дело трябва да бъде прекратено или да приключи с категоричен отказ на исканията на Главното мюфтийство.
А те са безумни, защото Безистенът никога не е бил религиозна сграда или пък собственост на мюфтийството. Той винаги е бил обществена постройка. Още турският хронист Евлия Челеби пише, че тя е подарена на гражданите на Ямбол. Има исторически документи за това. Тогава за какво връщане става въпрос?

По същата причина искат и Археологическия музей в Стара Загора. Делото там ще се гледа на 4 октомври и аз съм убеден, че всички патриоти ще бъдем там. За какво им трябва музея, който е бил бивша джамия, която пък преди това е била бивша църква. За да стане пак джамия ли? Нищо подобно, просто ще вадят пари от него.

За какво им трябва сградата на отдавна изоставената джамия в Кюстендил? Там няма нито един мюсюлманин, така че и джамия не става. И тя им трябва за търговия. Защото ДПС и Главното мюфтийство не са нищо друго, а обикновени търговски дружества.
Без колебание бих заявил, че в момента към Безистена протягат ръце не обикновени мафиоти, а турски мафиоти. Спомнете си кой даваше указания кой да бъде главният мюфтия – лично Ердоган го предложи. При това със съдействието на бившия премиер Бойко Борисов.

В момента Главното мюфтийство е незаконно. Има решение на българския съд, който е определил, че е легитимно предното ръководство на Недим Генджев. Но в разрез със закона мюсюлманското изповедание у нас продължава да се оглавява от една протурска шайка. Именно тя иска да вземе всички тези имоти от България, да откъснат парчета жива плът от снагата на Майка България.
Това е простата схема, облечена в красивата фраза: „връщане на бившите вакъфски имоти“.


Край ораторите, изправили се пред входа на съда в Ямбол (на снимката вдясно – Валентин Касабов), през цялото време можеше да се видят актьори, преоблечени като кан Тервел и негови ратници, които с присъствието си напомняха, че именно България е държавата, спряла ислямското нашествие към Европа през VІІІ в. В началото на юли започна осъществяването на европейски проект за ремонт и модернизиране на култовата сграда. В момента обаче, заради възникнали проблеми, строителството е спряно През 1940 г. с указ на цар Борис I сградата на Безистена в Ямбол е обявена за „народна старина“, а през 1972 г. – за паметник на културата

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки