Лековитият символ на плодородието и любовта


Лековитият символ на плодородието и любовта
26 Септември 2013, Четвъртък


Вкусната и ароматна дюля помага да се справим с много здравословни проблеми

Автор: проф. Христо Мермерски

Дюлята е една от най-древните култури, отглеждани от човека. В древността тя е била приемана като символ на плодородието и любовта. И тъй като настъпва времето, в което плодовете й започват да узряват (това става през септември-октомври), сега е моментът да си спомним за нейните изключително полезни качества.

От стари времена народната медицина използва не само плодовете, но и семената и листата й, като зрелите дюли се употребяват най-вече в свеж вид, а листата и семената се изсушават и се съхраняват в плътно затворен съд.
Жълтият и ароматен плод съдържа много органични киселини, въглехидрати, целулоза, дъбилни вещества, а също и витамините А, С, В1, В2, РР и различни микро- и макроелементи като желязо, калий, калций, фосфор, натрий и др.

Още древният лекар Авицена е препоръчвал дюлята като отлично средство при разстройство в храносмилането и подобряването тена на лицето. Той препоръчвал комбинация от сок от дюли, оцет и мед за възбуждане на апетита, укрепване на стомаха и при слаб черен дроб.

Плодовете са известни със своето противовъзпалително и смекчително действие, което се дължи на високото съдържание на слузни вещества и танини. С тях може да се лекува хронична диария, кървящи хемороиди и маточни кръвоизливи. Полезни са и при редица сърдечносъдови заболявания, при бронхиална астма, при гадене и главоболие, а също и като температуропонижаващо средство.

Листата на растението пък се използват за лечение на високо кръвно налягане, стомашни болки и чернодробни заболявания.
С отвара от семената се прави гаргара на гърлото при ангина. Тя може да се използва и за промивки на очите.
Освен това семената се препоръчват при пресипнал глас, колит, ентерит, кръвохрачене и други проблеми. Външно те се употребяват за бани при напукана кожа, за компреси при изгаряния, протрита кожа, натъртвания и др.

Кората на плода не бива да се изхвърля, защото също е много полезна. Тя е много добро средство при заболявания на черния дроб, а сварена може да ни помогне при проблеми с венците, като се прилага жабурене с отварата от нея. Дори и мъхът не бива да се пренебрегва, защото той е чудесно средство при кръвоизливи.
Освен за лечение, дюлята намира широко приложение и в козметиката. Тя прекрасно премахва лошия дъх от устата, а лосион от нея може да ни отърве от бръчките.

За приготвянето му корите от 2 дюли се заливат с ракия или спирт. След две седмици течността се прецежда и към нея се добавя същото количество розова вода. С напоен в този лосион тампон се натриват лицето и шията, които след това се намазват с подхранващ крем. Също така с настъргана на ситно ренде дюля и нанесена като маска върху лицето за 15 минути може да се премахнат и досадните лунички.

Трябва да се има предвид, че тъй като плодовете оказват затягащ ефект, не бива да се консумират при запек. Дюлите са противопоказни и при алергия, от която страдат хора с непоносимост към нейния мъх.
Специалистите предупреждават, че не е желателно семената й да се смилат, тъй като във вътрешността им се намира веществото амигдалин, което в стомаха се превръща в синилна киселина.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки