„Ковачи”


„Ковачи”
„Ковачи” е и зловеща социална сатира
24 Септември 2013, Вторник


Европейци ли сме и дали изобщо е нужно?

Автор: Веселин Максимов

„Аз европеец ли съм или напротив? Какво точно означава да си европеец? Каква заплата трябва да имаш, каква кола, какви чорапи, какъв нос? И колко руса трябва да е жена ти, за да си щастлив европеец?”

Това са само част от въпросите, които си задава главният герой в чисто новата пиеса на Алек Попов, която вече видя бял свят на няколко българси сцени. Не е чудно, че режисьорите посягат с голям интерес към нея, „Ковачи” е комедия в духа на отличната му предишна книга „Мисия Лондон”.
И също толкова къде с намигане, къде без, ни вкарва в привидно смешния, но всъщност много сериозен размисъл как се съотнасяме към европейците, на които толкова много искаме да приличаме. И дали е възможно и нужно?

„Ковачи” също е политическа сатира. В нея главни действащи лица са чистички, приветливи бюргери, жители на германския Оснабрюк – доказано статистически най-щастливия град в Европа. И група балканци – гастарбайтери, отишли там по местен общински проект със същото име – „Ковачи”.
Всъщност, инициативата, финансирана щедро с еврата, изработени от германците, се нарича „помощник в брака”, което означава... сещате се какво – обслужване и най-вече ощастливяване на домакините в Оснабрюк.

Историята е неоспоримо пикантна и интересна, но поставя и проблеми, досега абсолютно неразглеждани от съвременната българска драматургия – къде сме в Европа, как тя гледа на нас, не повтаряме ли сляпо вярата в светлото бъдеще на социализма, като такава в общото европейско бъдеще...
Разбира се, че тези теми са много актуални напоследък сред мислещите българи и биха били и една щипка скучни за тях, но в този смисъл страхотна роля играе именно езикът на Алек Попов – цветист, без да е брутален, когато трябва  - иносказателен, без да е прекалено  мъгляв.

Алек Попов по принцип се интересува от абсурда на съвременното европейско общество и ако познавате „Мисия Лондон”, няма начин да не сте забелязали това. Тук отново той съпоставя стереотипите, които, въпреки широко прокламираните на Стария континент идеи за толерантност, разбирателство, „включване” и други подобни, съществуват с пълна сила. И с лекота се забелязват от българите, решили да поживеят „навън” дори и за малко.
В „Ковачи” щастливият германец-жител на Оснабрюк, разказва на тъмния балкански субект от Сливен, дошъл по програмата „Помощник в брака”, че неговият роден град също може да бъде полис от стомана, бетон и стъкло, с маграли, прави като линеал на чертожник.

Но всичко това да бъде за сметка на „обуздания нагон”, твърди швабата. Така той съпоставя човекът-машина за правене на деца на себе си – човекът, създаден за да работи педантично и да се забавлява с една-две бири и само на няколко точно определени дни в годината.
Докато „социалният работник”, дошъл от България, прави именно обратната съпоставка – сухият бастун, комуто всичко е някак си като дадено, а той не умее да му се наслаждава и го бива само за едно – да блъска като вол, да разсъждава едностранчиво и да мисли само и единствено за работа.

Предстои поредната премиера на „Ковачи”, в Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Тук  главният герой е нашумелият комик от „Пълна лудница” Алексей Кожухаров. Включена е и хореография (Татяна Соколова), за която режисьорът Боян Иванов се кълне, че няма да досажда и е съвсем на място.
Премиерата е на 25 септември и любителите на театъра в Бургас се молят тази постановка да е толкова силна, както онази, на Възкресия Вихърова, за пръв път направила „Ковачи” на софийска сцена.


Талантливият комик Алексей Кожухаров е поредният превъплътил се в ролята на главния герой

В категории: Културен Десант , Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
Jeongmin
17.11.2013 09:47:44
0
0
This is a most useful cottirbunion to the debate http://qthzgdxth.com [url=http://enacnhit.com]enacnhit[/url] [link=http://fyysqsijob.com]fyysqsijob[/link]
7
Thelma
15.11.2013 11:54:18
0
0
I really <a href="http://plleayszq.com">condul't</a> ask for more from this article.
6
Zoya
13.11.2013 19:43:12
0
0
I thank you humbly for shniarg your wisdom JJWY http://aahcjvyfuox.com [url=http://kxgqft.com]kxgqft[/url] [link=http://djbzaxjimh.com]djbzaxjimh[/link]
5
Morena
12.11.2013 07:58:15
0
0
If I <a href="http://givyoswksf.com">coitmnmcaued</a> I could thank you enough for this, I'd be lying.
4
Tarun
05.11.2013 08:57:55
0
0
This info is the cat\'s <a href=\"http://tyudcq.com\">paamsja!</a>
3
Filloreta
26.10.2013 14:45:18
0
0
That's 2 clever by half and 2x2 clever 4 me. Thnkas! http://bindfz.com [url=http://ljzvhi.com]ljzvhi[/url] [link=http://aghogxi.com]aghogxi[/link]
2
Hoshimi
21.10.2013 17:42:39
0
0
Too many <a href="http://jolcmqy.com">conteimlmps</a> too little space, thanks!
1
Reyga
20.10.2013 11:50:39
0
0
The forum is a briteghr place thanks to your posts. Thanks!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки