Първи учебен звънец в „Аз, буки, веди“


Първи учебен звънец в „Аз, буки, веди“
Изпълненията на децата от фолклорния състав „Български сърца“ дълбоко развълнуваха всички присъстващи на събитието
24 Септември 2013, Вторник


Седмица преди своите връстници в България децата от българска общност в Украйна се завърнаха на ученическите чинове. На 8 септември 2013 г.

Автор: Георги Ваташки

в Българския културно-просветен център „Аз, буки, веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ (КБУ) бе ударен първият звънец на новата учебна година. Около 400 българчета от Украйна ще учат роден език, литература, история, ще се запознават с родната култура и обичаи във филиалите на центъра в Одеса, Иличовск, Измаил и Болград.

Празничният ден започна в двора на школото с изпълнението на двата държавни химна - българския и украинския. В своето приветствено слово президентът на КБУ Юрий Граматик изтъкна: „Откриването на новата учебна година в Българския културно-просветен център „Аз, буки, веди“ е показател, че вървим в правилна посока, предоставяйки на младото поколение възможността да изучава български език, литература и история.

Вече не е учудващо, че и миналата година завърши с безброй награди в различни ученически и детски конкурси. Тайната на такъв успех е, че разкриването на таланта се извършва в естествена среда. Децата, които в повечето случаи мислят на български, не трябва да превеждат мислите си идеите си на руски или украински, за да бъдат реализирани чрез творба, рисунка или песен.“

На импровизираната сцена учениците се представиха с рецитал на стихотворения на наши класици и пяха възрожденски песни. Най-много аплодисменти заслужи най-малката участничка Олга Граматик, която с плам изпя химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. След това децата демонстрираха своите познания по българска история и литература в конкурс-викторина, като за победителите бяха предвидени плакати и книги за награди.

Българският празник в Одеса нямаше да е пълен без изпълненията на младежките състави от „Аз, буки, веди“. Фолклорните групи „Български сърца“, „Бисери“ и вокалната група „Здравец“ от Българския младежки клуб „Актив“ бяха дълго аплодирани от малки и големи.
Сънародниците ни останаха впечатлени от талантите на вокалистите Наталия Неткова, Виталий Зеленков, Елена Янкова и дуета Виктория Неткова и Людмила Граматик. Най-малките ученички пък показаха как се танцува Право хоро, а осмокласниците зарадваха присъстващите с прекрасно изпълнение на Джиновско хоро.

„Аз, буки, веди“ е създаден през 2008 г. към „Конгрес на българите в Украйна“, по идея на Екатерина Гержик. Учениците са предимно бесарабски българчета, на които се предоставя възможност да запазят връзката си със своята прародина чрез изучаване на български език и литература, история и география на България. Внимание се обръща и на усвояването на народните традиции и обичаи. Към центъра са създадени и редица танцови, вокални и художествени формации.

„Аз, буки, веди“ се превръща в лидер сред българските неделни училища в Украйна. Много от възпитаниците му са носители на първите награди в международни литературни и творчески конкурси като „Таланти на Украйна и България“, „Стефан Гечев” , „България в моите мечти”, и „Прехвръкна птичка”. Сред випускниците има и множество студенти в българските университети.

Центърът си сътрудничи с редица български учебни заведения, сред които са столичната Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" и Национaлната априловска гимназия в Габрово. Вече втора година българчетата от бившата съветска република имат възможност по време на лятната си ваканция да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.


Удрянето на първия училищен звънец се превърна в истински празник за българчетата в Украйна

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки