Битов кът в нашия дом


Битов кът в нашия дом
Албумът, в който Стефка Миленкова е изпратила своите предложения за конкурса, заедно с много други интересни снимки
24 Септември 2013, Вторник


Тези дни получихме в редакцията на „Десант“ две особено вълнуващи предложения за нашия конкурс.


Едното пристигна от Бяла черква. Изпрати ни го краеведката Маргарита Атанасова – Арачийска, чието име вече е добре познато на читателите ни от нейните интересни и  увлекателни публикации в нашия вестник. Сега тя ни кани в своя прекрасен двор и отваря вратите на дома си, където чрез фотосите първо гостуваме във всекидневната й.

А там заварваме един уютен битов кът, където грижовната стопанка е подредила с много любов красиви керамични съдове; вази от борови кори в естествена форма, украсени с ярки цветя; звънчета, носени някога на вратовете на козичките, свещник от ковано желязо, оригинални кожени цървули, старинно ковано кандило, икони и други дребни детайли като китката здравец върху малката дървена кръгла маса. 

Сред тях е намерил място и плетен кош за вестници – естествено, най-вече любимият „Десант“. А пейката ни изкушава да поседнем сред майсторски извезаните в стила на традиционната българска бродерия няколко битови възглавници, наредени върху нея.
На стената, до окачените портрети на членове на семейството, може да се види и грамотата, която нашата авторка получи преди време от редакцията ни във връзка с нейното участие в нашия конкурс на тема „Българската памет за Кирил и Методий“, в който тя участва с много вълнуващо есе (сн. 1).

Дворът също изненадва в грижливо оформен битов кът, в който ярките природни багри на дъхави тагетиси, наниз наситеножълти царевични кочани и няколко сиво-зелени тикви си правят компания със старото каруцарско колело, глинени гърнета, плетена кошница, поцинкована кофа, дървени пънчета и захлупена върху една от дъските на дървената ограда кратунка (сн. 2).

Много настроение и носталгия към доброто старо време излъчва и обособеният пред лятната кухня кът със застлана с шарена черга пейка. А на стената край нея висят две от някогашните менци за вода, които обаче сега виждаме в ролята на цветарници. Апетитно примамва погледа и нанизът от добре узрели червени чушки, на който правят компания връзка чесън и стар фенер (сн. 3). Стопанката често присяда тук, под старата лозница, и споделя, че предпочита да използва в естествения им вид – „така както са били ползвани от предците ми, а не модернизирани и лакирани“ – споделя тя тайната на неподправената автентичност, която лъха на всяка крачка около и в нейния великолепен дом.

С грижовно подредена полица ни изненадва и другата участничка в нашия конкурс Стефка Миленкова от Омуртаг. Тя е наредила тук неподвластни на времето оцелели до днес предмети от бита да предците си – малко котле от 1870 г., меден сервиз за кафе, стария часовник, масалът, тъкан от Рада Йорданова, която е родена след освобождението ни от турско робство, бохча, тъкана от Кина Витанова през 1910 г.; мелничка за кафе, донесена от Димитър Цигуларов, гърне за захар с дървена лъжица и разни други битови съдове (сн. 4).
Много любопитен е и кътът, застлан с губер и рогозки, където е наредила различни помощни средства, използвани някога в тъкачеството – кошче с кълбета, вретено, въртележка с гранче и мотовилка (сн. 5).



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки