Бургас губи стадион „Черноморец“


Бургас губи стадион „Черноморец“
От някогашната слава и блясък на бургаския стадион „Черноморец“ днес вече не е останало нищо, освен бурени и руини
23 Септември 2013, Понеделник


Дълги години кметът на морския град Димитър Николов не предприе нищо, за да защити емблематичната общинска собственост

Автор: Георги Костадинов

Една от спортните емблеми на Бургас – стадион „Черноморец“, практически вече не съществува за жителите на града. В последните дни около него пак се разгоряха горещи страсти.

Бившият концесионер Ивайло Дражев отново протегна ръка към съоръжението. Той е входирал иск в Областна управа, с който настоява институцията да изпълни решение на ВАС от 2007 г. То потвърждава заповед на областния управител Любомир Пантелеев от 2005 г., която пък отменя решение на Община Бургас да бъде изведен Дражев от владение на стадион „Черноморец“. Той действително  беше изгонен от стадиона през октомври 2005 г. след зрелищна атака на служителите от Общинска полиция, водени от тогавашния си шеф Бонко Димитров.

След това започнаха юридическите битки между Дражев и общината. Междувременно стадионът беше апортиран в капитала на ПСФК „Черноморец“ – дружество, в което общината участва именно със спортния обект, а „Петрол холдинг“ с парична вноска. Сега футболният клуб е в критично финансово състояние със загуби в размер на 52 милиона лева и дългове за около 25 милиона. Дружеството е декапитализирано и пред фалит.

И докато Ивайло Дражев настоява с иска си до Областна управа да бъде върнат като концесионер, в същото време настоящият областен управител Павел Маринов е входирал писмо до Община Бургас, с което иска становището на институцията по случая. „Има решение на ВАС, има и ситуация, при която трябва да бъдат предприети мерки. Може да се наложи дори и бившият концесионер да бъде обезщетен. Аз очаквам отговора на общината" – коментира бургаският губернатор.

От правния отдел на Община Бургас обаче бяха категорични, че няма никакво основание Дражев да претендира за връщането на концесията. „Неговото писмо е входирано от името на ПФК „Черноморец“ АД. А това е дружество, което е обявено в несъстоятелност. Не може да има искове и претенции от страна на юридическо лице, което вече не е част от правната ни система. Ние сме водили дела, спечелили сме ги и смятам, че дори е безпредметно да се коментира темата“ –  каза пък Златина Георгиева, която е шефка на юридическия отдел в общината.

Тя обаче не скри опасността при това финансово положение на дружеството, в което е апортиран, бургазлии да загубят стадиона. „Разчитаме на добросъвестността на другия акционер и на Димитър Събев. Мисля, че до този момент нямаме основания за притеснения. Той обаче има право да обяви стадиона за публична продан, защото дълговете на ПСФК „Черноморец“ са сериозни. Това до този момент не е направено и се надявам да не стане" – коментира още Георгиева.

От ПСФК „Черноморец“ пък заявиха, че споровете за стадиона са между Ивайло Дражев и общината и футболният клуб не може да вземе отношения. „В крайна сметка ние не сме страна в спора. Мога обаче да кажа, че няма никакви причини стадионът да бъде връщан на стария концесионер. Това е юридически невъзможно. Това е терен, апортиран в търговско дружество.

Той е със сменен статут и има съвсем друга юридическа форма в сравнение с 2005 г., когато беше отнета концесията. Може би, ако Дражев докаже някакви инвестиции, може да претендира за финансова компенсация. Нас обаче това не ни касае“ – е мнението пък на   Георги Мицов, който е член на Съвета на директорите на ПСФК „Черноморец“. Трудно е да се прогнозира как ще се развие поредният казус около съоръжението, разпростряло се на над 130 декара в един от най-апетитните бургаски райони. Факт е обаче, че то отдавна не е на бургазлии.

В момента стадионът представлява уродливо грозна развалина, която навява тъжни спомени за някогашната му легендарна слава и функционалност.
Дълги години кметът на Бургас Димитър Николов не предприе нищо, за да защити общинската собственост. И докато клубът беше източван като петролен кладенец, той се снимаше редом с Красимир Балъков, като  уверяваше бургазлии, че всичко е наред и „Черноморец“ ще стане суперотбор. В същото време широко се лансираше проектът „Черноморец - Арина", който бе рекламиран като осмото чудо на света.

В него трябваше да бъдат инвестирани  колосалните 400 милиона евро и да бъдат разкрити 10 хиляди нови работни места в бъдещите нов модерен стадион, многофунционална зала, търговски центове, административни сгради и развлекателен център, които се планираше да се изградят върху терена. Но нищо подобно не се случи. И дори от това, което съществуваше допреди, вече не е останало почти нищо, освен грозни руини от цветущата някога емблематична спортна база.


Проектът „Черноморец – Арина

В категории: Бургас , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Риба, ама цаца
30.09.2013 07:30:49
0
0
Бургазлии заслужават много неща, но "едни читави бизнесмени да дойдат да дадат" звучи толкова смешно и тъпо, че чак да ти се доплаче. Със стадиона става същото, което се случи вече с Колодрума. Съвместни фирми, апортни вноски... накрая общината губи собствеността. И е съвсем ясно кой е виновен. За колодрума - Йоан и компания, за стадиона - Николов и Марков. Обаче прокуратура и правосъдие нямаме!
1
АКУЛА
23.09.2013 16:09:56
0
0
БУРГАЗЛИИ ЗАСЛУЖАВАТ НОВ МОДЕРЕН СТАДИОН ДАНО ДА СЕ НАМЕРЯТ ЧИТАВИ БИЗНЕСМЕНИ МИЛЕЕЩИ ЗА ФУТБОЛЕН КЛУБ ЧЕРНОМОРЕЦ ДА ОСЪЩЕСТВЯТ ПРОЕКТА[bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки