Великотърновци извиват 3,5 км хоро


Великотърновци извиват 3,5 км хоро
Италианската карикатура за Независимостта, която е била забранена в България
22 Септември 2013, Неделя


Великотърновци и гости на града ще извият уникално хоро на 22 септември. Тогава старопрестолният град е център на националните чествания

Автор: Здравка Христова

по повод 105 години от обявяване на независимостта на България. Миналата година над 5000 души се хванаха в пъстър хоровод от паметника "Майка България" в центъра на старопрестолния град до крепостта Царевец, разстоянието между които е три километра и половина.

Инициативата се провежда за втора поредна година и не е опит за рекорд на Гинес, а в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 г. На хорото ще се хванат и танцьорите и певците от ансамбъл "Българе", начело със славея от "Мистерията на българските гласове" Албена Вескова, които в 17.00 часа ще представят на площада пред общината своя спектакъл "Това е България".

Вече са подменени 190 национални трибагреника и виолетови байраци на Велико Търново върху фасадите на сградите по главните улици. По традиция на 22 септември празненствата ще започнат със сутрешна литургия в църквата "Св. 40 мъченици", където е провъзгласена Независимостта. Великотърновският митрополит Григорий лично ще освети 60 знамена на държавни, общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Документална изложба с исторически преписки от фондовете на Държавния архив и Военния архив ще видят великотърновци за 22 септември. Пред Факултета по изобразителни изкуства ще бъдат подредени фотосите на ценните документи. За първи път в старата столица ще бъде показана карикатура на Независимостта, която дълги години е била с гриф "Забранено". Карикатурата е от Ф. Барбиери и символизира обявяването на България за независимо царство и политиката на Великите сили. Тя е пълноцветна и била публикувана във вестник Le perroquet през 1908 г. в Болоня, Италия.

Върху карикатурата има бележка на тогавашния депутат и издател на стамболовисткия вестник "Шести септември" Иван Андонов за забрана разпространението на карикатурата. Тя се представя във Велико Търново от Централния държавен архив.
Ще бъде показан още манифестът и редица други документи от кореспонденцията на българското правителство и шаржове на тогавашните министри. Тържествената заря-проверка започва от 19,30 часа на площад "Цар Асен I", а емблематичният за старопрестолния град аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" е от 20,15 часа.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки