Орел нахранил св. Козма с риба


Орел нахранил св. Козма с риба
Първият в България храм на името на св. Козма Зографски се намира в Старозагорските минерални бани
22 Септември 2013, Неделя


Йеромонах Козма Зографски е български светец, когото църквата тачи като чудотворец


Роден е през втората половина на 13 век. Произхожда от търновско болярско семейство. Получава солидно образование. Освен български, отлично владеел и гръцки език.
Родителите му пожелали да го оженят, но той живеел с желанието да стане монах. Тайно избягал в Света гора на Атон.

Приет е като послушник в българския Зографски манастир „Св. Георги Победоносец“, основан от трима братя българи – Мойсей, Аарон и Йоан, през 898 г. Положил голямо усърдие като послушник. С любов вършил всичко, което му било възлагано от манастирската управа. Заради това скоро бил постриган за монах. Получил служба еклисиарх в съборната манастирска църква.

Отличавал се и със сърдечна простота, благодарение на която се отворили духовните му очи да вижда скритите за физическото зрение явления. Той бе избран и Господ му открил различни чудеса, за които свидетелстват няколко случки – чудото на св. Богородица, която, когато бил гост на манастира „Ватопед", на Благовещение, храмовия празник на прочутия светогорски манастир, му поднесла вечеря; чудото с разговора между пречиста св. Богородица и Господ, открило му се в църквата на Зографския манастир; предричането от далечната си килия и известието за кончината на игумена на Хилендарския манастир, която никой от монасите не знаел въпреки че малко преди последния му час служили с него в църквата; разтълкуването на чудодейното пренасяне на монаха от манастира „Есфигмен“ Дамян от далечната гора, в която се бил загубил, пред килията му.

В една скала на запад от манастира Козма си изсякъл пещера и се пренесъл да живее там. Там се прояснила още повече душата му. Получил дар на прозорливост.
Дошли да го посетят двама йеромоноси от Хилендарския манастир. По пътя скрили една кратунка с вино като мислели на връщане да си я приберат. Били изненадани когато Козма ги предупредил да счупят кратунката и да излеят виното, тъй като вътре е влязла отровна змия и виното е отровено. Монасите били поразени, че той знае тайната им. На връщане счупили кратунката и видели змията.

Веднъж Козма заболял. Поискало му се да хапне риба, но морето било далеч, а нямало човек, който да отиде да я улови. Изведнъж планински орел се спуснал край него и оставил пред входа на пещерата голяма прясна риба.
Козма си я приготвил за ядене, но вътрешният му глас подсказал да остави половината на съседа си – стареца Христофор, защото рибата е негова собственост. На другия ден Христофор го посетил. Козма разказал на госта си как поискал да си хапне риба и как орел му донесъл.

Христофор пък от своя страна разказал как същият орел грабнал преди това рибата от него, докато я чистел. Двамата отшелници коленичили един до друг и благодарили на Бога, че се грижи за тях.
Този български светец, просиал в Света гора на Атон, се чества от православната ни църква на 22 септември – денят, в който е починал (22 септември 1323 г.).


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки