По-лесно се оказва да изгоним децата си...


По-лесно се оказва да изгоним децата си...
Възпитаниците на Математическата гимназия в Хасково и днес продължават да печелят медали от национални и международни олимпиади
18 Септември 2013, Сряда


Лишаваме тези след нас от шанса да успеят тук, казва педагогът от Хасково, който преди дни стана почетен гражданин на областния град

Автор: Христо Христов

Математикът Дойчо Кръстев е сред малцината съвременни български педагози, които, от позицията на личния си опит, могат да разкажат как се създава училище. През 1972 г. благодарение на усилията му се ражда Математическата гимназия в Хасково. Кръстев става и неин пръв директор.

„Железен екип и много мерак“, това, според математика, е формулата, донесла успех на училището. 41 години по-късно то може да се похвали с десетки медалисти от национални и международни състезания,  както със стотици успешни специалисти, чието развитие е тръгнало от ПМГ – Хасково.
Пътят към елита започва от неугледни помещения, дадени назаем на гимназията от друго местно училище. Сред романтичните спомени от онова време са принудителните бригади, при които учители и ученици заедно пренасят въглища за парното.

Към по-прозаичните случки се вписва и един паднал таван на класна стая, който за малко не ранява сериозно учителка. „С човещина, упоритост и личен пример опитах да сложа началото на традицията, наречена Математическа гимназия“, разказва педагогът, който в навечерието на първия учебен ден получи званието „Почетен гражданин на Хасково“.  Признава, че най-голямата му мъка днес е, че училището, създадено от него, вече е инкубатор за потенциални емигранти. „Тъжно е да отгледаш, възпиташ, изучиш едно дете и... да го подариш на чужда държава. Някога не бе така. Днес ни е по-лесно да изгоним децата си, отколкото да им дадем шанс да успеят тук“, твърди учителят.

Като абсолвент Кръстев отказва съблазнително предложение за асистентско място в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, за да остане в родния си град. „Казах им, че ще приема, ако преместят работното ми място в Хасково“, усмихва се педагогът, когото поколения ученици наричат с уважение Математикът.
Кариерата му започва през 1959 г, когато се дипломира във Факултета по математика на СУ „Климент Охридски“ и продължава „с дневник под мишница“. След работа в селскостопанското училище Кръстев става директор на Вечерната гимназия, където остава до 1972 г. Цели 10 години той е начело на МГ – Хасково, след което през 1982 г. поема Регионалния инспекторат по образованието.

И до днес остава категоричен, че като консервативна система образованието страда от грубо направените експерименти през годините. „В медицината преди едно лекарство да се даде на пациента, то се тества. А ние в образованието експериментираме направо с децата си. Просветата е като буйна река, която влече ту към единия, ту към другия бряг и все не може да влезе в русло. Това е зле за учениците“, обяснява педагогът.
В дългата си кариера той се е срещал с не един и двама министри и смята, че повечето от тях допускат една и съща грешка – отказват се от приемствеността.

„Всеки мисли, че всичко започва с него“, твърди математикът и признава, че най-добрият просветен министър, който България е имала, е проф. Александър Фол. „Хората днес са обзети от апатия, не вярват, че нещо зависи от тях. Това е един от проблемите не само на нашата система, но и на страната като цяло. Другият ни проблем са назначенията по партийна повеля, а не по ценз. Те са грешка“, споделя математикът.

Той разказва как преди много години заявява на събиране с партийни величия - „Ако не ме харесвате – сменете ме, но ако ми гласувате доверие – оставете ме да работя както знам!“ Събитията от последните 41 години подсказват, че думите му са били чути.
Сред успехите на Кръстев е разкриването на първия ученически университет в МГ – Хасково, лекциите там води проф. Паскалев. Начинанието създава цяло поколение призьори от национални и международни олимпиади. „Това бяха времена, в които на междучасията децата обсъждаха задачи, а не бързаха да ходят по кафета“, връща се в спомените си Кръстев.

Освен като любим учител по математика и емблематичен директор, той е известен и като съавтор на учебници и сборници по точната наука.
През последните години ученици, родители и преподаватели нерядко отправят критики към екипите написали учебниците, помагалата и сборниците. Кръстев е съгласен, че част от пособията са трудно разбираеми, а понякога и с грешки. Обяснението  -  не се спазва правилото за достъпност, което се гарантира от присъствието и на действащи учители, и на хабилитирани лица в авторските колективи.

„Ние, учителите, сме тези, които казват на колегите от университета – Свали гарда, това са деца! Те са забравили за връзката с тях. Достъпността е мярката за качеството на един учебник. Един ученик на средно ниво трябва да е способен, ако е отсъствал от училище и прочете изпуснатия урок в учебника, да го разбере без помощ. Не може ли, учебникът не става“, твърди педагогът.

Съветът му към неговите колеги днес е да обичат учениците, но и да не забравят дистанцията, която е задължителна. Това съветва и двете си деца, които също са учители.
Синът му Красимир Кръстев е директор на Езиковата гимназия в Димитровград. Дъщеря му Юлия преподава математика в училището, създадено от баща й. От скоро тя е и доктор към Пловдивския университет.
Най-голямата гордост на Кръстев старши е внучката Даниела, която това лято стана седмокласничката с най-висок резултат по математика в региона. Момичето ще продължи образованието си в училището на дядо.

Връща ли се интересът на младите хора към педагогическите специалности? Според Кръстев отговорът е да, заради подобрилите се през последните години условия за труд на учителите. Финансовата страна не е без значение, признава педагогът. Но и той като всички от неговото поколение смята, че учителството е призвание.
„Ако не се радвате на успехите на учениците, сякаш са ваши деца, по-добре не се захващайте. Гордея се, че нямам възпитаник, който да ми е пресякъл пътя“, казва той. По думите му учителят, особено когато е на ръководен пост, трябва да е и психолог – да търси диалога с колектива, не конфронтацията и грубостите.

„Веднъж, като директор, свърших работата на колежка учителка, която я бе занемарила. Стана й съвестно и срамно, че директорът й изпълнява задълженията, поправи се и никога повече не сгреши. Не знам дали щеше да има същия ефект, ако се бях скарал или бях тръгнал да наказвам“, обяснява доайенът на просветата в Хасково.

Той нарича себе си „живата история на образованието в областта“. За свой професионален успех смята факта, че когато застава начело на просветата,  учителските заплати в региона са едни от най-ниските в страната. Успява да изправи гилдията до 5-о място.
„Това не е само моя заслуга. Фактът, че се случи, значи, че с колегите сме постигнали позитивна промяна“, обяснява още той. Признава, че се дразни, когато държавата инвестира по-малко в образованието за сметка на строителството на магистралите, подслушването, следенето...

„Политиката се обърна на бизнес. Личната облага стана водеща за политиците. Толкова партии се смениха, а нищо не се промени.“, не крие песимизма си за съвременна България именитият учител.


За мен е голяма чест и гордост да бъда почетен гражданин на Хасково. Приемам наградата не само като своя, но и за всички колеги, с които съм работил през годините, каза Дойчо Кръстев на Рождество Богородично, когато бе церемонията. Ключът към успешната работа с децата е да се обичат искрено, допълни още той. Сред успехите на Кръстев е разкриването на първия ученически университет в МГ – Хасково

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки