Градинарски дейности в очакване на есента


Градинарски дейности в очакване на есента
17 Септември 2013, Вторник


Въпреки че времето захладнява и повечето растения изпадат в покой, все още има много работа и грижи по насажденията

Автор: Дина Харизанова

Лятото неизбежно си отива и вече очакваме настъпването на есента. Въпреки че дворът ни вече не е така ярък и кичест, както през лятото, грижите по поддържането на градината не свършват. Но поне в тихите, сухи и прохладни дни те могат да се извършват с по-голямо удоволствие, отколкото в жарките летни дни.
Сега е времето да се погрижим за насажденията, така че напролет, когато слънцето отново напече, да посрещнем новия живот, който ще покълне в тях.

Кои са основните неща, които трябва да свършим към този момент.
Все още прибирането на реколтата не е приключило напълно. Така че трябва да се издебне удобния момент да приберем всичко, което още довършва своето развитие, и да създадем подходящи условия за съхранението на урожая през зимата.
С опадването на листата на дърветата и храстите настъпва време за тяхната резитба и пресаждане. Трябва да се изрежат прецъфтелите рози, а в края на септември да се оформят живите огради.

Грижи за цветята

При многогодишните цветя се премахват прецъфтелите цветове, а тези, които вече са спрели развитието си, може да се разделят и размножат с пресаждане на други места. Коренищата на каните и гергините пък следва да се извадят от земята и да се приберат на хладно и сухо място, заринати в пясък, където да прекарат зимата.
За да зацъфти рано през следващата година цветната леха, сега трябва да се засадят някои от едногодишните пролетни цветя – макове, декоративен грах, невен, синчец, космос, флокс, теменужки и пр., а също и луковиците на лалетата, минзухарите и нарцисите.
През есента можем да хвърлим в земята семена от клематис, кисел трън и други декоративни храсти.

Грижи за насажденията

Време е и за засаждането на чесъна, морковите, спанака, листните салати и марули, магданоза, цвеклото, физалиса, копъра и пр. Преди това е добре почвата да се прекопае, натори и разрохка. Най-важното условие посевът безболезнено да се развие ефективно след това, е след саденето да не настъпи продължително затопляне на времето – така нареченото циганско лято, иначе семената ще прораснат или ще погинат от замръзите след това.

Затова следва внимателно да се следи дългосрочната прогноза за времето и да се издебне най-благоприятния момент за изпълнението на тези задачи. Оптималният вариант е това да стане в края на октомври или началото на ноември, когато дневната температура се снижи до 2-3 градуса, а през нощта има леки замразявания.
Есента е време за внасянето на топло на мушкатата, сакъзчетата, обичките и др., като преди това от тях се отделят резници за подмладяването им.

Грижи за почвата

При есенната обработка на почвата не забравяйте да вложите нужното количество торове. Това позволява до есента градината ви по-добре да усвои калия, фосфора и другите важни елементи в тях.
Не забравяйте да приготвите и хранилки за птиците. Тяхното хранене през зимата не е просто приятно занимание, но и много полезно за пернатите. С настъпването на новия пролетен сезон, те ще ви се отблагодарят стократно за тези грижи, като унищожат вредителите, които най-вероятно ще нападнат градината ви.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки