Тържеството на българския дух в Украйна


Тържеството на българския дух в Украйна
Стотици етнически българи се събраха в Одеса на традиционния празник, който се провежда вече за шести път в големия украински град
16 Септември 2013, Понеделник


В Одеса се проведе VI-ят Общоукраински събор на българите в бившата съветска република

Автор: Георги Бербенков

Над пет хиляди българи се стекоха на едно от най-важните събития за нашите сънародници в бившата съветска република – VI-я Общоукраински български събор. Той се проведе на 31 август на стадион „Спартак“ в Одеса. Тази година форумът бе посветен на честването на 20-годишнината от основаването на Асоциацията на българите в Украйна (АБУ) с ръководител Антон Киссе.

За празника бяха дошли нашенци от всички краища на Украйна. Най-многобройни бяха българите от Запорожка, Кировградска и Николаевска област и Крим, а също и от съседна Молдова. Сред почетните гости на събора бяха и активисти на Областния център за българска култура в Болград, водени от неговия директор Димитър Терзи. На официалната трибуна застанаха и представители на местната власт в Одеса и украински депутати.

Събитието започна с приветствено слово на Антон Киссе, в което той отбеляза голямото значение на АБУ, чието дело е изграждането на повече от 100 регионални организации в бившата съветска република. „Асоциацията е просветно сдружение, която вече две десетилетия сплотява хилядите българи в Украйна. Основните ни цели са да направим всичко възможно за съхраняване и развитие на историческите ценности, националната култура, език и традиции на общността. АБУ има и много важна роля в развитието на културните и приятелски връзки между българския и украинския народ“ – изтъкна още президентът на организацията.

Той припомни също, че благодарение на това формирование българчетата имат възможност да учат майчиния си език и да се запознават с творчеството на родни класици като Иван Вазов и Йордан Йовков.
В обръщение към присъстващите пък кметът на Одеса Алексей Комтусев отбеляза, че жителите на града много се гордеят с това, че в него „е живял и учил велик човек – българският поет и национален герой Христо Ботев“.

Програмата на празника започна с колоритен парад на българите, живеещи в селата на Запорожска и Кировградска област, нагиздени в народни носии. Той премина пред многохилядна публика под съпровода на химна на родната просвета „Върви, народе възродени!“.
Шествието поведе най-възрастният участник – 102-годишният Николай Пройчев. Той е етнически българин от запорожкото село Доневка и е участник във всичките общоукраински събори до момента.

В последвалия гала-концерт се изявиха над 600 артисти и музиканти. Сред тях най-много аплодисменти получиха ансамблите от Молдова, Гагаузия и далечна Албания.
Сред атракциите на събитието бе уникалната изложба на предмети, издържани в стила на  старите традиционни български занаяти и запазили се до ден днешен в различните региони на Украйна. Прочутият бесарабски художник с български корени Александър Карра пък демонстрира своя талант, рисувайки портрети за спомен на публика и участници.

Кулминацията на празника бе голямото право хоро, което се изви в центъра на стадиона и на което се наредиха и млади, и стари. Начело на него застана известният български певец Илия Луков, който бе поканен от организаторите специално за проявата. С негов рецитал от български народни песни от Родопския край приключи музикалната част на тържеството.

В края на празника Антон Киссе и заместник-председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев наградиха десет от най-дейните нашенци, работещи в държавни и граждански организации на Одеса, Запорожието и Николаевска област. Освен грамоти и медали те получиха и почетното звание „възрожденец“. Те бяха отличени за активната и самоотвержена работа за утвърждаването на българщината в етнически пъстрата украинска държава.

Грандиозният празник на българския дух в Одеса завърши с вълнуващо изпълнение на „Мила родино“, в което масово се включиха хилядите нашенци по трибуните. Те си обещаха да се съберат отново в края на август след две години.


Певецът Илия Луков бе скъп гост на събора на сънародниците ни в Украйна

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки