Пъстри новини от цял свят


Пъстри новини от цял свят
16 Септември 2013, Понеделник


Малко повече крими и евентуално изригване на вулкан


Куриоз със смъртното наказание в Ню Йорк

Федерален съдия от Ню Йорк потвърди смъртната присъда на 31-годишен мъж за убийството на двама полицаи, извършено през 2003 г., предаде АФП. Решението е изключително рядко, защото смъртното наказание бе отменено в североизточния американски щат през 2004 г.

Осъденият Ронел Уилсън застреля от упор полицаите, които работели под прикритие. Убийството било извършено на Стетън айланд през март 2003 г.
През 2007 г. Уилсън бе признат за виновен и осъден на смърт, но след това апелативен съд отмени присъдата.

За последно смъртно наказание в Ню Йорк е било изпълнявано през 1963 г.
Същевременно в щата Оклахома беше екзекутиран 61-годишният цветнокож американец Антъни Банкс, осъден през 1999 г. за убийството и изнасилването на южнокорейката Сун Ким Травис, извършено 20 години по-рано.
Сун Ким е била похитена от паркинг пред дома ѝ в Тулса, насилена и после простреляна в главата. 18 години срещу Банкс нямаше конкретни доказателства, но през 1997 г. бяха взети проби от трупа на жертвата и срещу него бяха повдигнати обвинения въз основа на ДНК експертиза. След множество обжалвания той се примири с присъдата.


Чили:
Песни на Хулио Иглесиас и Джордж Харисън били използвани като "саундтрак на изтезанията"


"Саундтрак на изтезанията" от песни на Хулио Иглесиас и Джордж Харисън е бил пускан на затворниците, държани от режима на бившия чилийски диктатор генерал Аугусто Пиночет, твърдят изследователи, цитирани от “Прес асосиейшън” и вестник "Индипендънт".

Музиката, която била пускана силно по време на мъченията, била част от психологическите страдания, понесени от някои от хилядите политически противници, арестувани след завземането на властта от Пиночет през 1973 г.
Според бивши затворници песента My Sweet Lord на Джордж Харисън, която е и саундтрак на филма на Стенли Кубрик "Портокал с часовников механизъм" (A Clockwork Orange, 1971), както и песни на испанския естраден певец Иглесиас, били пускани едновременно в продължение на дни.

Изследователка от Манчестърския университет е проучвала използването на музика в печално известните къщи за изтезания, концентрационни лагери и затвори на Пиночет. Бивша затворничка разказала как надзирателите й пеели италианския поп хит Gigi l'Amoroso (известна у нас като "Хубавата Джиджи"), когато я водели към стаята за разпити, и продължавали да пеят, докато я изтезавали.
Днес Чили отбелязва 40-годишнината от преврата на генерал Аугусто Пиночет срещу социалистическото правителство на Салвадор Алиенде.

Превратът беше извършен на 11 септември 1973 г. По време на диктатурата, продължила до 1990 г., загинаха 3200 души, 38 хил. бяха измъчвани, а стотици изчезнаха безследно.
По повод трагичната годишнина 1000 души се събраха по призива на социалните мрежи в квартала "Ла Монеда". Там те легнаха на земята за 11 минути, за да си спомнят, че президентският палат на Алиенде беше бомбардиран от силите на Пиночет именно на 11 септември.
По повод трагичната годишнина правителството на дясноцентриста Себастиан Пинера и левицата на бившата президентка Мишел Бачелет, която се бори за преизбиране, организираха отделни възпоменателни прояви.

Бачелет отбеляза трагичната годишнина и като посети вила "Грималди" на един от хълмовете край столицата Сантяго. Сега имението е парк, но по време на диктатурата е било един от най-зловещите центрове за задържане. В него Бачелет и майка й са понесли мъчения, за които бившата президентка предпочита да не говори. Преди време майка й сподели, че става дума за нещо непростимо. След това задържане двете жени са заминали в изгнание в Австралия и Германия.
Шейсет и една годишната Бачелет е лекар по образование и беше президент на Чили от 2006 г. до 2010 г. После оглави агенцията на ООН за жените, преди да започне битка за преизбирането си за президент.

Баща й генерал Алберто Бачелет заемаше висш пост в министерството на отбраната по времето на Алиенде. Той беше задържан след преврата, съден за измяна и почина в затвора на 51 години през 1974 г. Преди две години чилийското правосъдие започна разследване за обстоятелствата около смъртта му.
Годишнината от преврата се отбелязва и с десетки пиеси, книги, фотоизложби, документални филми.


Семейството на диктатор връща заграбени пари

Синът на бившия южнокорейски диктатор Чун Ту Хван обяви, че семейството му ще върне парите, които баща му е събрал за голяма черна каса по време на корумпираното си управление.
Бившият генерал Чун управлява Южна Корея с желязна ръка през 80-те години, след преврат през 1979 г.

През 1995 г. той бе арестуван и осъден за корупция, метеж и държавна измяна и получи смъртна присъда. През 1997 г. обаче генералът беше помилван.
Чун трябваше да върне 220,5 млрд. вона (189 млн. долара), които е събрал от бизнесмени, но върна само част от тях. Така той все още дължи около 167 млрд. вона.
Най-големият му син - Чун Джае-кук, заяви, че семейството му ще предаде на правителството недвижима собственост, картини и други активи, за да изплати дължимата сума.

"Свеждам глава и поднасям извинение на народа от името на семейството ми" заради парите, заяви синът на предавана по телевизията пресконференция.
По-рано прокуратурата конфискува активи на членове на семейството му.


Индия:
Смъртна присъда заплашва четирима мъже
заради групово изнасилване


Индийски съд призна четирима мъже за виновни в изнасилване и убийство на студентка в автобус в Делхи - насилие, което породи вълна от протести и даде израз на натрупалото се недоволство от отношението срещу жените в страната, предаде АП.
Срещу четиримата се водеше дело за похищение, групово изнасилване и побой, довели до смъртта на момичето.

Мъжете бяха признати за виновни по всички пунктове на обвинението. Те са заплашени от смърт чрез обесване. Очаква се присъдите им да бъдат обявени в сряда.
Пред сградата на съда се бяха събрали десетки протестиращи, които настояваха обвиняемите да бъдат обесени, предаде АП.
Жертвата и приятелят й били подмамени да се качат на автобус от петима мъже и непълнолетен, заявиха прокурори по време на процеса.
Жената била изнасилена, след което тя и придружителят й били пребити жестоко и захвърлени на пътя.

Момичето, което било стажант физиотерапевт, почина в сингапурска болница две седмици след нападението, извършено на 16 декември.
Единият от петимата мъже се самоуби в затвора по-рано тази година, а непълнолетният младеж бе осъден на три години в изправителен център преди месец, припомня “Ройтерс”.


Десетки хиляди протестираха в Солун

Десетки хиляди протестираха в Солун срещу намеренията на гръцкото правителство за масови съкращения на държавни служители, съобщиха световните агенции.
Демонстрациите като цяло бяха мирни и преминаха без големи инциденти.
Членове на големи синдикати и симпатизанти на опозиционните партии се включиха в митингите в знак на протест срещу мерките за икономии, които Гърция прие да изпълни в замяна на спасителни кредити от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Протестните акции бяха организирани така, че да съвпаднат с реч на гръцкия премиер Андонис Самарас за състоянието на икономиката на страната по време на ежегодния Международен панаир в Солун. По данни на полицията, цитирани от АФП, в протестите са се включили около 17 хиляди души.

Демонстрации имаше пред паметника на Елефтериос Венизелиос (министър-председател на Гърция в периода 1910-1933 г.), на площад "Аристотел" и на площад "Света София".
Около 4500 полицаи бяха разположени в града, за да осигурят безопасността.
Междувременно гръцкият премиер обеща възстановяване на икономиката от 2014 г. при откриването на Международен панаир в Солун. Самарас заяви, че шестте години на рецесия, които потопиха Гърция в най-дълбоката криза от десетилетия, ще свършат следващата година и страната ще започне да се възстановява, за да достигне по-високо ниво на просперитет към 2020 г.


Японски експерт: Везувий ще изригне

Изригването на Везувий е сигурно и властите трябва да имат план за управление на евентуалната криза и за евакуация на населението в района на вулкана, предупреди японският вулканолог Накада Сецуя по време на международна конференция в Италия, пише в. "Кориере дела сера".

Японският професор по геология от Токийския университет е смятан за един от най-големите експерти по вулканите и земетресенията, припомня изданието.
Според Сецуя е трудно да се предвиди кога ще изригне Везувий, но трябва да се наблюдават евентуалните подутини по терена край него, които са предвестници на движенията на магмата.

Специалистът посочва, че тези вероятни предвестници обаче се явяват броени часове преди самото изригване и препоръчва никой да не забравя, че Везувий е активен вулкан.
Тези предупреждения принудиха италианските Зелени да разкритикуват италианската Служба за гражданска защита, която отлага от година на година плана за управление на криза, породена от евентуално изригване на Везувий.


ПКК спря изтеглянето си от Турция

Кюрдската работническа партия (ПКК) съобщи, че прекъсва изтеглянето на бойците си от турската територия, започнало през май в рамките на мирен процес с Анкара, като обвини турските власти в бездействие.
В комюнике, цитирано от прокюрдската осведомителна агенция "Фират Нюз“, въоръженото движение съобщи, че "поведението на турското правителство, което се изразява в липса на напредък по кюрдския въпрос, е причината за това положение", но уточни, че ще спазва действащото примирие с турските сили.

"Изтеглянето на бойците беше спряно. Примирието ще бъде запазено..., за да се позволи на правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) да предприеме инициативи в подкрепа на мирния проект на президента Апо (намиращия се в затвора лидер на ПКК Абдула Йоджалан)", се казва още в комюникето.
Новината бе съобщена и от Съюза на кюрдските общности (КСК) - организация, създадена от обявената извън закона в Турция ПКК, предаде Си Ен Ен Тюрк.

ПКК прехвърля цялата отговорност за това решение на турското ислямо-консервативно правителство, което упреква, че не е прокарало в парламента пакет от демократични реформи за засилване правата на кюрдското малцинство в Турция.
Преди няколко дни лидерът на политическото крило на ПКК Джемил Байък също обърна внимание, че процесът за намиране на разрешение на кюрдския проблем в Турция е зациклил и предупреди, че в случай на въоръжено нападение над Сирия, кюрдските бойци от ПКК ще се завърнат обратно от Северен Ирак в Турция, посочи турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

В замяна на изтеглянето на своите около 2500 бойци от Турция ПКК иска поправки в Наказателния кодекс и изборните закони, както и право на образование на кюрдски език и форма на регионална автономия.
Миналия месец турският премиер заяви, че правителството му остава ангажирано с принципа за мир с ПКК, но уточни, че обща амнистия за бунтовниците, включително за Йоджалан, който излежава доживотна присъда от 1999 г., и право на образование на кюрдски език не стоят на дневен ред.

Йоджалан бе заловен в Кения през 1999 г. и предаден на Турция, където бе осъден на смърт за предателство. Присъдата му по-късно бе променена на доживотен затвор. ПКК е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС и води от 1984 г. въоръжена борба за автономия на населените предимно с кюрди райони на Източна и Югоизточна Турция.
Изтеглянето на ПКК бе ключова част от примирието, постигнато с Анкара.


Чун Джае-кук

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки