Националният фронт почете Съединението на България


Националният фронт почете Съединението на България
В деня на Съединението пловдивските патриоти се поклониха пред непокорния дух на своите деди
12 Септември 2013, Четвъртък


Членове и симпатизанти на родолюбивата партия поднесоха венци и цветя пред паметните знаци, отбелязващи това значимо събитие

Автор: Георги Ваташки

Членове и симпатизанти на родолюбивата партия „Национален фронт за спасение на България“ от цялата страна се включиха в честванията на една от най-светлите дати в родната история – 6 септември. На този ден преди 128 години е извършено дълго мечтаното обединение на Княжество България с Източна Румелия.

Камбанен звън от катедралния храм „Св. Богородица“ сложи началото на тържествата в Пловдив, където се разиграват паметните събития от 1885 г. Представители на местната организация на НФСБ се събраха пред Паметника на Съединението на едноименния площад в града. Там те поднесоха венец и цветя и се преклониха пред непокорния дух на своите деди.

„За събитие като Съединението на България каквото и да кажем никога няма да бъде достатъчно. На тази дата всички истински родолюбци трябва да се замислят за бъдещето на нашите деца и нашия народ. Затова призовавам всички българи, които милеят за Родината, да се обединят около патриотичната кауза“, обърна се към родолюбците общинският председател на партията на СКАТ в Пловдив Константин Гаров.

Жителите на Града под тепетата станаха свидетели на историческа възстановка на събитията отпреди 128 години. С автентични носии и оръжие от онази епоха бе пресъздадено как четата на Чардафон Велики тръгва на 5 септември 1885 г. от Голямо Конаре към Пловдив, за да може на следващия ден с помощта на местния гарнизон да изпълни историческото си призвание.

За съжаление в София Столичната община напълно пренебрегна националния празник и той премина тук без тържества и военен парад. Единствено родолюбците от Националния фронт изразиха своята почит към славното дело на участниците в съединението на България. Те  коленичиха за минута мълчание пред Паметника на Незнайния воин. След това в шествие, предвождано от съпредседателя на НФСБ Данчо Хаджиев, патриотите се отправиха към мавзолея на княз Александър Батенберг. Там представители на родолюбивата формация и телевизия СКАТ поднесоха венци в памет на българските войници, загинали във войните за национално обединение.

„Днес България е разединена повече от всякога. За това допринасят вътрешни и външни сили, които искат да разрушат това, което бе постигнато на 6 септември преди 128 години. Трябва да се помни, че „Съединението прави силата“ не са кухи думи, а девиз, който трябва да следваме всички съвременни българи, ако желаем нашето общество и държава да просперират и да заемат своето достойно място в Европа“, подчерта съпредседателят на патриотичната партия Данчо Хаджиев.

Светлата дата бе отбелязана и в Бургас, откъдето партията на СКАТ започна своя път. Пред паметника на 24-ти Черноморски полк венци и цветя поднесоха членове и симпатизанти на НФСБ, партия „Средна европейска класа“, общински съветници на двете формации и журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант“.

„Шести септември е един от най-великите български празници. Той е зареден с много дълбоко послание към поколенията – нашето и това след нас. С акта на Съединението българите се изправят не само срещу Турция, но и срещу другите балкански страни и дори срещу Великите сили, и въпреки това са постигнали предначертаната цел. Единен, българският народ може да постигне много и затова посланието ни към всички истински патриоти е да се обединим около общата цел – спасението на Родината“, изтъкна в словото си по повод празника съпредседателят на Националния фронт Валери Симеонов.

Заместник-председателят на СЕК Константин Бачийски също призова да съхраним завета на славните ни прадеди: „Това е най-истинският урок на историята и той ни е изключително необходим днес, когато трябва да пазим националната чест и достойнство от посегателството на всякакви нездрави чужди интереси“.

Събралите се пред мемориала симпатизанти на НФСБ и СЕК и жители на морския град бяха единодушни, че героите на Съединението са ни дали истински пример за родолюбие, който ние, днешните им потомци, трябва да следваме неотлъчно. За да стане това обаче, всички българи трябва да обединят своите усилия и да се опълчат срещу олигархията и управлението на новата тройна коалиция.

С поднасянето на цветя и венци пред паметна плоча в местността Дъбовата кория, край шуменското село Мараш, патриотите от структурата на НФСБ в Шумен почетоха 128-та годишнина от съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 9 август 1885 г. в местността пристига княз Александър Батенберг, за да присъства на летните маневри на българските войски. По време на едномесечния си престой владетелят се среща с делегация на Тайния български централен революционен комитет от Пловдив и дава съгласието си да оглави съединението.

„Това място е не само важно за българската нация, но е извор на родолюбие за младите поколения. Те трябва да взимат пример от нашите деди, които са дали живота си за свободата на българския народ “, отбеляза председателят на структурата на партията на СКАТ в Шумен Велчо Велев. И тук патриотите се обединиха около идеята, че просперитетът и възраждането на България минават единствено през националното обединение.


Венци и цветя в Бургас поднесоха заедно лидерите на НФСБ Валери Симеонов (първият вляво) и Валентин Касабов (третият от ляво надясно) и председателят на партия „Средна европейска класа“ Георги Манев (третият от дясно наляво) Представители на НФСБ и телевизия СКАТ поднесоха венци и пред мавзолея на княз Александър Батенберг в София Председателят на младежката организация на НФСБ в Бургас Степан Дадурян и нейният секретар Габриела Гоцкова също сведоха глави пред Паметника на 24-ти Черноморски полк в морския град Годишнина от паметното събитие бе почетена и в местността Дъбовата кория, край шуменското село Мараш, където Батенберг дава съгласието си да оглави съединението

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки