Бежанските лагери в Любимец и Пъстрогор отесняха


Бежанските лагери в Любимец и Пъстрогор отесняха
Сирийката Хааля Мустафа разказа за ужаса, който е преживяла в родината си
12 Септември 2013, Четвъртък


Войната в Сирия ще задълбочи проблемите в Близкия Изток и ще отприщи още по-мощна емигрантска вълна, казва д-р Али Ел Кадри, който от 30 години живее в България

Автор: Христо Христов

Всяка чужда намеса във вътрешните работи на една държава е опасна. Това се доказва от практиката. Така беше, когато американците се намесиха в Ирак, в Либия и в Косово, и в Афганистан. Сваля се един диктатор, това е положително, но процесите си продължават и братоубийството не спира.

Така коментира пред „Десант” урологът д-р Али Ел Кадри вероятността за война в Близкия изток. Той е сириец, но повече от 30 години живее в България. Според него в такива ситуации намесата няма за цел да реши конфликта, а да остави вечни хронични проблеми.
Той вярва, че начинът за разрешаване на проблема в родината му е народът там да се разбере помежду си, да се запази балансът между воюващите в страната. Не бива сред един народ да има победители и победени, каза още той.

Д-р Кадри влезе в ролята на преводач при срещата на журналисти с 23-годишната бежанка Хааля Мустафа. Тя е настанена в Транзитния център в свиленградското село Пъстрогор. Тази седмица в хасковската болница Хааля роди преждевременно, в осмия месец. Лекарите обясняват ненавременната поява на бебето с тежкото пътуване през границата от Турция до България и изтощителното вървене часове наред пеша.
Младата майка е оставила новороденото си в хасковската болница, където за него ще се грижат докторите от микропедиатрията. Тя отказала да остане в лечебното заведение и предпочела да се върне в лагера в Пъстрогор при своите други две деца.

„Очаквам единствено щастлив и спокоен живот. Оставям съдбата да определи къде ще е това място“, каза Хааля. Тя разказва, че със съпруга й взели решение да напуснат Сирия, след като преживели бомбардировка. Във войната загинали роднини на семейството.
Преди няколко дни се чух по телефона със свои близки в Сирия, но вече нямам връзка с тях. Казаха ми, че са добре. Това беше последното, което чух по телефона, добавя бежанката.
Тя обясни, че по пътя към България не са имали непреодолими препятствия. Сега се надява обаче българи да й помогнат с най-необходимото за новороденото.

Депутатът от БСП Смиляна Нитова й подари памперси и дрешки. Хасковлията Митко Ламбов, който е богослов и говори 14 езика, пък натовари цял микробус с помощи за хората в Пъстрогор. Мъжът, който живее в Австрия, е раздал част от дрехите си в Белград, защото там го заварил 8 септември, Рождество Богородично.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че заради бежанската вълна край Свиленград и Елхово ще бъдат командировани обвинители. От справките ставало ясно, че има значително увеличаване на новообразуваните наказателни производства за престъпления за преминаване на границата без разрешение. За Районната прокуратура в Свиленград увеличението на тези дела е с над 75%, а за Елхово - над 7 пъти спрямо същия период за 2012 г.

България няма възможност да построи стена на 274-километровата си граница с Турция, както това са сторили в Гърция. Причината е силно пресеченият терен, обясни в Хасково вътрешният министър Цветлин Йовчев и допълни, че както и досега, страната ни ще разчита на помощ от Фронтекс.
По думите му, всеки заловен на границата се проверява, дали не е агент на чужда разузнавателна служба и, дали не е съпричастен по някакъв начин с терористични групировки. До момента нямало такива данни.

Той обаче подчерта, че за да се избегнат рискове в тази насока, бежанците ще бъдат разделяни в групи, според степента на опасност, която носят за държавата. На срещата с щаба в Хасково присъства и директорът на агенцията за бежанците Никола Казаков. Той съобщи, че в Пъстрогор вече има екипи на ВМА – София, които преглеждат чужденците. Засега няма открити тежки случаи и сериозни заразни заболявания.

В момента и в Пъстрогор, и в Любимец домовете са претъпкани, мизерията е навсякъде, а броят на бежанците расте. Средно на денонощие през границата преминават по 50 души. Властите в България обясниха, че палатковите лагери  са в краен случай. Стана ясно, че част от сирийските бежанци ще бъдат настанени в хотели.
С постановление на Министерски съвет са отпуснати 565 000 лева, които се дават на МВР, респективно - на агенцията. С тези пари ще се осигури т.нар. алтернативно жилищно настаняване.

До края на годината в нискоразрядни хотели на държавни бази ще бъдат настанени 500 бежанци от центъра в София. Става въпрос за три хотела.
На мястото на изведените бежанци ще се преместят хора от другите центрове и по този начин ще се освободи място в един от най-препълнените центрове в страната, този в Пъстрогор, който е и най-близко до границата.

Позицията на България относно готвените военни действия в Сирия трябва да е неучастие. Още повече, че данните за случващото се там са неясни и нееднозначни, заяви президентът от 2002-2012 г. Георги Първанов при  посещението си в Хасково, по случай празника на града. България трябва да е част от единно решение по проблема на Европейския съюз и НАТО, каквото до момента няма, допълни още той.


Нямаме надежден контрол на границата с Турция, призна вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на обиколката си в Хасково Част от бежанците пристигат в България без документи. Кой ще преценя в този случай дали те не са опасни за националната ни сигурност?

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки