Да си купиш фабрика на 9-ти септември


Да си купиш фабрика на 9-ти септември
Навръх 9-ти септември премиерът Пламен Орешарски бе на посещение в Китай, където имаше „ползотворна среща“ с президента на China Eximbank Ли Жуогу Снимка: Министерски съвет
12 Септември 2013, Четвъртък


Понякога видимата част на публичния ни живот прилича на битак за провалени надежди

Автор: Ани Александрова

Да искаш нови избори в момента в България е като да рискуваш да си купиш фабрика на 9-ти септември 1944 година – предстои национализация, но кой да ти каже. А и цените са ниски, изкушението е голямо, фантазията очертава бляскаво бъдеще пред Нероден Петко. И пред всеки собственик на фабрика за илюзии...

Но от друга страна – на политическия манеж е като на Деветосептемврийска манифестация отпреди 10 ноември 1989 г.: отделните участници са отделени едни от други с коридори от здрави метални заграждения; любимите народни ръководители са отделени от любящите народни (под)изпълнители и новите избори се очертават като повторение на старите. Което рискува за пореден път денят за размисъл да е след изборния.

Но пък надеждата умира последна, казва си средностатистическият български гражданин. И протестира или контрапротестира. При все, че контрапротестиращите малко зомбирано твърдят, че вече са намерили кой да сбъдне мечтите им.

Две манифестации – нито една цел

Новината от тазгодишния 9-ти септември (69 години след онзи) е, че имаше две Деветосептемврийски манифестации – на протестиращи и на контрапротестиращи. И едните, и другите смятаха и твърдяха, че правят пародия. Първите използваха пародийни маски и лозунги, а вторите обещаваха по някое време пред парламента да се появят и партизани. Което е колкото бутафория, толкова и заплаха.

Особено като се има предвид, че още на 10-ти септември партизаните са станали два пъти повече, а после все са се увеличавали и увеличавали – дори под формата на активни борци против фашизма и капитализма. И на активни защитници на привилегиите за по-равните сред равните.
Тази година на 9-ти септември Станишев и партия честваха с митинг и тържествено събрание в НДК, а опонентите им поднасяха цветя на Паметника на жертвите на комунизма, който е буквално пред НДК.
Вън от този факт на мирно съвместно съществуване, Станишев и правителство станаха жертва на това, което военните наричат приятелски огън.

Орешарски в Китай:
Няма да се правим на китайци


Навръх 9-ти септември премиерът на социалистите, (екс)дясномислещият и властово-ориентиран финансист Пламен Орешарски, бе на работно посещение в Китай. Там премиерът на огромната страна, прагматичномислещият и пазарно-ориентиран технократ Ли Къцьн, е проявил учтивостта да пожелае на България да намери своя модел на развитие.

На което Орешарски отговорил: „Няма да се правим на китайци!”.
Което е трудно, почти невъзможно за тълкуване. Най-малкото ще излезе, че не сме разбрали премиера си и сме извадили думите му от контекста. Което винаги може да се случи, когато се говори на 9-ти септември. Или, когато се говори за 9-ти септември.
Между другото, Орешарски е обещал правителството му да напише стратегия как да привлечем повече китайски туристи у нас. И ако ни уважат и дойдат макар и 0,5 % от китайците, то населението ни май ще се удвои, а заведенията по морето ще сменят руските надписи с табели на китайски. И тогава ли няма да се правим на китайци?!

Станишев обича тогова, когото народът пъди

Също на 9-ти септември една от големите социологически агенции (но не осъдената на смърт от БСП НЦИОМ), обяви, че подкрепата за правителството се запазва в рамките на едни 22-23%, но извън тази твърда партийна подкрепа се наблюдава драматичен ръст на негативните оценки на кабинета за първите 100 дни управление – от 23-24 на сто сега те са 47 на сто”. На следващия ден директорката на тази агенция повтори написаното в ефира на една от националните сутрешни говорилни и така 9-ти септември завърши лошо и започна главоболно за Сергей Станишев.

При все, че е малко вероятно соцлидерът да не е знаел, че от началото на промените не е наблюдаван толкова рязък ръст на негативните оценки за първите 100 дни на едно правителство – дори, ако си спомним кошмара „Виденов”. Де не говорим, че правителството се оказа мразено не само от някакви реститути или герберасти, а равномерно недолюбвано от всички възрастови и социални групи, а също и в провинцията.

На тази (дез)информация Станишев отговори с пресконференция на „Позитано” 20. Там стана ясно, че лидерът на БСП, в частност и партийното ръководство в цялост, имали основания да дадат положителна оценка на първите 100 дни от управлението на правителството на Пламен Орешарски. Което даде основание на някои да кажат, че Станишев е писал 6 на кабинета, а на контрапротестиращите – да продължат марша си по посолствата с посещение при посланика на ФРГ. Така Матиас Хьопнфер можа да научи от извора за тяхното искане за незабавно свикване на национална кръгла маса.
И да се запита дали е командирован в София през 1990 г. или през 2013 година...

Да се завърнеш в щедрите комисии

Забравете времето, когато ГЕРБ бяха загърбили парламента и ходеха по села и паланки да бунят народа на справедливи протести и предсрочни избори.
(Всъщност това трябваше да сте го забравили още преди ваканцуването на депутатите...)
Актуалният призив гласи: Забравете времето, когато ГЕРБ бойкотираха работата на Народното събрание и отказаха да има техни представители в комисиите, които така приятно увеличават възнагражденията на депутати.

В сряда видни гербери влязоха в състава на всички парламентарни комисии.
Неотразимата Цецка Цачева и юристите Красимир Ципов и Данаил Кирилов ще се включат в дискусиите за нов изборен кодекс. Те влизат и в състава на комисията по правни въпроси, оглавявана в миналия парламент от Искра Фидосова. Там са още Димитър Лазаров и бившият здравен министър Десислава Атанасова.
Ексшефът на Националната агенция за приходите, а сега депутат от ГЕРБ, Красимир Стефанов влезе в комисията за борба с корупцията и парламентарна етика в Народното събрание, ръководена от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Освен за борбата с корупцията, Красимир Стефанов все пак ще отговаря и за бюджета и финансите. Във финансовата комисия е и бившият й шеф Менда Стоянова, както и зам.-министърът на финансите в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов.
Горанов е и в комисията по икономическа политика. Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев ще участва и в икономическата, и в енергийната комисия.
Любен Татарски попълни състава на комисията по регионална политика, която ръководеше в миналия парламент. Там е и ресорният министър в кабинета на ГЕРБ Лиляна Павлова, както и бившият кмет на Габрово Томислав Дончев.

В ресорните си комисии влязоха и бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков и бившият просветен зам.-министър Милена Дамянова. Вучков ще участва и в комисията по контрол на СРС, а Тотю Младенов влиза в комисията по труда и социалната политика, за които отговаряше и в кабинета на ГЕРБ.
В комисията по здравеопазването са бившият здравен министър Десислава Атанасова и Даниела Дариткова, както и Лъчезар Иванов, който беше зам.-председател на предишния парламент, но подаде оставка след скандален опит да спре тв репортаж за охолния живот на митничари.

До Брюксел: Господа, в България има полицейщина

Така всичко си дойде на мястото, дори „МВР пикчърс“ и оплакванията от полицейщина пред Брюксел.
В сряда първата парламентарна сила у нас (в опозиция) изпрати писмо до ПАСЕ, еврокомисарите по правосъдието и по вътрешните работи, до генералния секретар на ЕК, до президентите на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, както и до председателите на групите на трите партии в Европарламента.

В сигнала, подписан лично от Бойко Борисов, са изложени – според пресцентъра на ГЕРБ – всички факти и обстоятелства около протеста на 4 септември 2013 г. пред Народното събрание и как мирно протестиращи граждани са били подложени на полицейски тормоз с похвати на полицията от най-мрачните комунистически времена на репресивната Държавна сигурност – т.е. на връщане от антиправителствен митинг в София служители на МВР влизат в автобуса, събират личните карти на всички, записват личните им данни без никакви обяснения, проверяват багажа им и подлагат хората на разпити за маршрута и целта на пътуването.

Същите полицейщина и репресия са приложени и към граждани от Благоевградска област, пише още в писмото, подписано от Бойко Борисов.
Има и снимки на полицаи, проверяващи документите на пътници в автобус. И апел към Брюксел да спре полицейския произвол в България... където вицепремиер и шеф на МВР е назначеният от Борисов за шеф на ДАНС, а после и за началник на канцеларията на президента Цветлин Йовчев.
(Някой утре ще попита Борисов: „А вие спомняте ли си как арестувахте в болница бившия министър на отбраната с отряд маскирани барети и после пуснахте видео с подвизите на качулатите и прокурора Роман Василев?)

Дефектната матрица на надеждите

За пореден път българско управление изглежда като огледален образ на предишното. И което е по-лошо: образът е изкривен, деформиран, лицата са изкривени от омраза към предишните управляващи, които са виновни за всичко.
Физиономиите на предишните управляващи също са изкривени от омраза и от желание за реванш. Дори, ако за този реванш ще трябва да се лети до Луната, да се организират протестиращи и да се пишат доноси до Брюксел. Дори, ако трябва да се работи в парламентарните комисии рамо до рамо с враговете от престъпната новосформирана Тройна коалиция, вместо да се режат лентички и откриват магистрали, шосета, просеки и пътеки.

Отново управлението е имитация на демокрация, а демокрацията е припознавана от управляващи и опозиция като момиче на повикване с право на препродаване и процент от трансферната сума.
Надеждата (която в България се ражда последна) е опорочавана  и опростачвана; разнасяна от бутафорни партизани и от бутафорни граждански сдружения; назначавана в партийни централи и прогонвана от съзнанието на оцеляващите с мъка граждани.

Не, България не е магазинче за надежда. Нито на 6-ти, нито на 9-ти, нито на 22 или на 23-ти септември. По-скоро сме „секънд хенд”: демокрацията ни, управляващите, дори протестите ни.
И моля ви, не казвайте на пенсионерите, че за издръжката на един бежанец държавата дава 1100 лева месечно...


Герберите вече не бойкотират работата си в НС и в сряда попълниха редиците на различни парламентарни комисии. Бившият шеф на финансовата комисия Менда Стоянова например отново се завърна в нея А Бойко Борисов и партията му изпрати оплакване до ПАСЕ, че в България имало... полицейски тормоз. Мнозина обаче още не са забравили показните арести, извършвани от хората на Цветанов

В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки