Резене


Резене
12 Септември 2013, Четвъртък


Растението е известно още като  морач, див копър, фенел, фенхел, аптекарски копър, сминд. Разпространено е в Южна Европа (и най-вече по Средиземноморието) и Югозападна Азия.


То е от семейството на магданоза и моркова.
Резенето е силно ароматично многогодишно тревисто растение, достигащо до 2 м височина. Цветовете се образуват на върха в сложни сенници, като всяка тяхна секция е съставена от 20 до 50 миниатюрни жълти цвята на къси стъбълца. Плодът представлява продълговато сухо семе, съдържа 3-5% етерично анетолово масло. То се получава при екстракция на семената и е основна съставка на мастиката, която дължи именно на него специфичния си аромат. Семената на резенето са и една от съставките на гръцкото питие узо.

Като билка растението се прилага при запек, недостиг на кърма при кърмачките, при камъни и възпаления на бъбреците, колити, газове, за апетит, при кашлица. Семената облекчават газовете и стомашните болки, имат диуретичен и противовъзпалителен ефект. Но трябва стриктно да се спазва предписаната доза, иначе може да се стигне до натравяне.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки