Септември ще е топъл и сух


Септември ще е топъл и сух
10 Септември 2013, Вторник


Температурите ще са близки до нормалните, а валежите – оскъдни

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

През септември агрометеорологичните условия в полските райони на страната се определят от близки до нормата температури и валежи около и под климатичните норми за месеца.

Високите температури и дефицитът на почвена влага през август се отразиха неблагоприятно на късните полски култури, отглеждани при неполивни условия. На места вследствие задълбочилата се лятна суша част от царевичните посеви бяха силажирани преди да приключат репродуктивния етап от развитието си, а при някои дървесни видове бе наблюдаван преждевременен листопад.

Падналите валежи през последните дни от август и очакваните  в началото на септември ще се окажат закъснели за част от късните хибриди царевица, при които протича преход от млечна към восъчна зрелост, но ще подобрият водно-физичното състояние на почвата в орния слой и условията за провеждане на дълбока оран и предсеитбена подготовка на площите,  предвидени за засяване с маслодайна рапица, ечемик и пшеница.
През първото десетдневие на септември е агротехническият срок за сеитбата на рапицата, а през третото десетдневие във високите полета започва да тече  агротехническият срок за сеитбата на ечемика и пшеницата.   

През месеца развитието на вторите култури и късните зеленчуци ще протича при благоприятни топлинни условия, без опасност от критични минимални температури. През второто десетдневие късните хибриди царевица от група 800-900 по класификацията на ФАО ще приключат развитието си. През третото десетдневие при памука ще се наблюдава масово фаза узряване.

През септември по-подходящи условия за провеждане на сезонните полски работи; освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, слънчоглед и др.), извършване на почвообработки, прибиране на узрялата зеленчукова, плодова и гроздова реколта ще има около средата на първото десетдневие, през първата половина от второто и през третото десетдневие на месеца. Наднормените температури през август ускориха узряването на гроздето. Тази година гроздоберът на десертните сортове започна по-рано от обичайните срокове. Очаква се богата гроздова реколта с високо съдържание на захари (24-25%).


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки