Първото селище на българите в Банат стана на 275 години


Първото селище на българите в Банат стана на 275 години
Новооткритият паметник на Никола Станиславич в Дудещи Веки
09 Септември 2013, Понеделник


Първото селище, което нашите сънародници основават в Банат, носи името Дудещи Веки (Стар Бешенов). На патронния празник на селището – Голяма Богородица (15 август),


в него бе чествана 275-годишнината от основаването му. Този ден събра в това селище хиляди банатски българи от Румъния, Сърбия и България.
Тържествата започнаха с литургия (меса) в храма „Успение на пресвета Богородица”. Открит бе и паметник на епископ Никола Станиславич – един от духовните лидери на банатските българи през VIII век.

Държавната агенция за българите в чужбина връчи почетни плакети на Община Дудещи Веки и на Съюза на банатските българи в лицето на техните лидери – Георги Наков, кмет на Дудещи Веки и почетен консул на България в Тимишоара, и Николае Миркович, председател на съюза и представител на българското национално малцинство в румънския парламент.
Сред официалните гости на събитието от румънска страна бяха министърът на културата проф. Барбу, на икономиката г-жа Грапини, държавният секретар от департамента по малцинствата г-н Енике, осем депутати, включително представителите на унгарското, словашкото, хърватското, германското, украинското и татарското малцинства в румънския парламент.

За почетен гражданин на Дудещи Веки и представител на банатските българи по света бе обявен българският футболист Христо Стоичков. На името на спортиста беше кръстен футболният стадион в населеното място, който вече ще се казва  „Христо Стоичков Арена”.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки