Почитаме рождението на Божията майка


Почитаме рождението на Божията майка
Икона, изобразяваща Рождество Богородично
08 Септември 2013, Неделя


На Малка Богородица се правят курбани за здравето на децата. Светицата е покровителка и на самотните и изоставени хора


На 8 септември Българската православна църква отбелязва големия християнски празник Рождество Богородично, известен в народната традиция като Малка Богородица. Това е третият празник в чест на Божията майка и той е посветен на нейното рождение. Чества се предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа.

В чест на светицата се замесва пита, наречена Богородичен хляб. Парче от нея се оставя за добитъка, а друго  се нарича на къщата, като стопаните се надяват домът им да бъде закрилян от Божията майка. Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, заедно с дрехи и пари.

Тъй като светицата се смята за защитница на родилките, на майките и на децата, на този неин празник при посещенията си в църквата жените се молят тя да им помогне  за раждането и отглеждането на децата си. Обкичват иконата й с цветя, дребни монети и дарове – кърпи, престилки, чорапи. Според народния обичай на празника Малка Богородица се вари жито, което най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след което се раздава за здраве. В някои райони между Голяма и Малка Богородица се спазва строга забрана – жените не перат, не тъкат, не шият, не месят хляб, за да са здрави децата им.

Празникът се почита с тържествени литургии. По стара традиция за здравето на децата се правят курбани. Пренася се в жертва животно (най-често женско) – овца. От курбана се раздава на бедните, тъй като се приема, че светата майка е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата. Младите булки, които все още нямат деца, отиват в манастир или църква, носещ името на пресветата Дева и там правят курбани. В деня на Малка Богородица покрай манастири, църкви и оброчни места, свързани с нейното име, се правят традиционните общоселски събори, играят се хора, пеят се песни.

Между двете Богородици се пресаждат и размножават повечето пролетни многогодишни цветя и храсти – божури, перуники, люляк и др. Тогава жените обредно берат богородиче, богородична трева, богородичен бурен (див босилек). С него свързват „женския период” и с китка от тревата, натопена във вода, правят бани при „женски” болести. Богородичната трева оставят в църквата за три седмици след Голяма Богородица, за да й „чете” попът, и после я пазят за лек. При главоболие сварената трева се слага на главата, а с отварата се правят „поливки“ при „незнайна болест“ и за здраве.

Имен ден празнуват:  Мария, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки