Пъстри новини от цял свят


Пъстри новини от цял свят
Дилма Русеф
06 Септември 2013, Петък


Планетата се тресе от шпионски афери, нови атомни проекти и „сладка“ епидемия


Бразилия:
Нов скандал, американците шпионирали  Русеф


Бразилският Сенат учреди комисия, която да разследва предполагаемия шпионаж от страна на САЩ в Бразилия.
Първата мярка, която гласува парламентарната разследваща комисия, беше да поиска от бразилската федерална полиция да осигури защита на журналиста на в. "Гардиън" Глен Грийнуолд, който живее в Бразилия и който първи разкри тайните програми на САЩ за следене, основавайки се на документи, предоставени от Едуард Сноудън.

Комисията настоява за защита и на бразилския приятел на Грийнуолд - Давид Миранда.
Новосъздаденият парламентарен орган припомня, че след разкритията на журналиста апартаментът му е бил обран, а приятелят му задържан за осем часа в Лондон от британските власти.

В неделя Грийнуолд разкри, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е шпионирала бразилската президентка Дилма Русеф и нейни сътрудници.
Вчера бразилското правителство осъди американската програма за следене, като я нарече "неприемливо накърняване" на суверенитета и призова за международни правила за защита на гражданите и правителствата от кибернетичен шпионаж.
Според местни медии Русеф обмисля дали да отмени пътуването си до САЩ, планирано за октомври.

Бразилското външно министерство извика американския посланик Томас Шанън и му каза, че
Бразилия очаква Белият дом да даде бързо писмено обяснение във връзка с твърденията за шпионаж.
Външният министър Луис Алберту Фигейреду заяви, че страната му възнамерява да обсъди с партньорите от БРИКС възможни съвместни действия за защита от американския електронен шпионаж.

Според разкритията на Грийнуолд, освен Русеф, АНС е шпионирала директно и държавния глава на Мексико Енрике Пеня Нието.
В неделя журналистът заяви в предаване, излъчено по бразилска телевизия, че според документи с дата юни 2012 г., които е получил от Сноудън, американската разузнавателна агенция е шпионирала Пеня Нието, докато още е бил кандидат за президент на Мексико. В случая с Дилма Русеф има данни, че АНС е имала достъп до съдържанието на нейните комуникации.

В един от тези документи АНС се стреми да получи "по-голяма яснота за методите на комуникация и за събеседниците" на Русеф чрез програма, която позволява достъп до цялото съдържание на дейността й в интернет.
"Ако се установи, че тези факти са верни, ще се окажем в недопустима и неприемлива ситуация, която може да бъде квалифицирана като явно нарушение на суверенитета на нашата страна", заяви тогава министърът на правосъдието Жозе Едуарду Кардозу.

Бразилският министър на правосъдието се срещна тази седмица във Вашингтон с американския вицепрезидент Джо Байдън, за да обсъдят тези разкрития. САЩ отказаха предложение от страна на Бразилия да преговарят за сключването на двустранен договор относно шпионските дейности.
Бразилия и Мексико са част от група държави - заедно с Египет, Индия, Иран и Турция - за които американската дипломация няма еднозначна позиция към коя категория спадат ("приятели, врагове или проблеми").


„Феновоима” и „Росатом” ще строят нова АЕЦ

Финландската ядрена енергийна компания "Феновоима" и "Русатом Овърсиз", дъщерно дружество на държавната корпорация "Росатом", се договориха относно условията за подписване на договор за строителство на АЕЦ до края на 2013 година.
Новата централа започва производство на електроенергия през 2024 г., в съответствие с графика, съгласуван с «Росатом». А до края на октомври тази година 60-те акционери на "Феновоима" трябва да приемат решението за строеж на централата.
Основната цел на "Росатом" и "Феновоима" е подписването на договор за строителство на АЕЦ «Ханкикиви-1» до края на 2013 година. Едновременно с това компаниите ще съгласуват детайлен график по проекта и механизми на финансирането, както и акционерния дял на «Росатом» в размер на 34%.

"Росатом" предложи за разглеждане на акционерите от "Феновоима" доработен проект «АЭС-2006», разработен според критериите за сигурност след аварията във Фукушима. Този проект е последната еволюция на реакторите ВВЕР, които се експлоатират вече много години. Този проект съответства на нормите на МААЕ и EUR, и ще бъде адаптиран към финландските национални изисквания за безопасност. Освен това, във Финландия вече няколко десетилетия безаварийно се експлоатират два блока ВВЕР-440 на АЕЦ "Ловииза". "Росатом" има поръчки за строителство на енергоблокове «АЭС-2006» в Русия и в други страни.

Атомната централа на "Феновоима" ще бъде построена в района на Пюхяйоки, разположен в Северна Остроботния. Площадката е избрана през 2011 г. въз основа на многогодишни проучвания. От 2008 г. "Феновоима" провеждаше допитвания до общественото мнение в Пюхяйоки и в целия регион с цел изясняването на процента от жителите, поддържащи проекта. Съгласно резултатите от допитванията, проектът винаги е имал стабилна подкрепа. Последното допитване беше проведено през август т.г. и то показа, че 67% от населението на Пюхяйоки и 65% от населението на региона поддържат проекта.


Китай пред епидемия от диабет?

Почти 12 процента от възрастното население в Китай е с диабет. Това е 10 пъти повече, отколкото преди 30 години.
Повече от 50% от популацията на страната има висока кръвна захар – или т.нар. преддиабетно състояние, заявиха учени от Университета в Шанхай.
"Случаите на диабет са се увеличили рязко през последните десетилетия в Китай, за да достигнат 12 процента от възрастните през 2010 г.“, каза д-р Ю Сюй от екипа.
"През 1980 г. те бяха 1 процент, през 1994 - 2,5 процента, през 2000 - 2001 - 5,5 процента, а през 2007 почти се удвоиха до 9,7 процента", продължава специалистът.

Диабетът е по-разпространен в градските райони, където и процентът на хората, страдащи от затлъстяване, е по-голям и продължава да се увеличава. По данни на Световната здравна организация (СЗО) смъртността от диабет при възрастните се е удвоила от 1990 г. до 2010 г. в света и вече достига 1,3 милиона души.

"Тези данни сочат, че развитието на диабет сред населението на Китай е достигнало притеснителни нива и има потенциала да се превърне в епидемия. Това би могло да доведе до тежки последствия – сърдечносъдови болести, хронични проблеми с функцията на бъбреците, и то в близко бъдеще, ако държавата не предприеме някакви мерки“, пише в журнала на Американската медицинска асоциация, публикувала изследването.
Едва 30% от болните от диабет в Китай са наясно със здравословното си състояние, пише още изданието.

Състоянието при болните от диабет от тип 2, което е най-разпространената форма на заболяването, може да бъде контролирано с правилно хранене, упражнения и лекарства, ако е наложително.


Египет:
Решението за Сирия е само политическо


Кризата в Сирия може да се уреди само по политически път. Това заяви временният президент на Египет - Адли Мансур, в първото си телевизионно интервю. Мансур осъди използването на химически оръжия от която и да е страна в сирийския конфликт.
Президентът освен това увери, че властите на Египет ще продължават да прилагат пътната карта, представена от армията на 3 юли и предвиждаща организирането на избори.
Пътната карта предвижда промяна на конституцията, референдум относно промените, после парламентарни и президентски избори в началото на 2014 г.

Мансур съобщи, че извънредното положение в Египет, наложено след разтурването на лагерите с привърженици на Мохамед Морси в Кайро на 14 август, ще бъде отменено най-вероятно в средата на септември.
Според временния президент на 14 август полицията е действала в съответствие с международните стандарти. Операцията по разтурването на лагерите обаче породи вълна от критики от страна на международната общност.

По повод свалянето от власт на Морси, Мансур посочи, че това е била волята на народа, а не е имало военен преврат и че Морси е бил свален, защото не е изпълнил предизборните си обещания.
Мансур подчерта, че сега съдбата на Морси е в ръцете на правосъдието.


Сърбия:
Ремонт на правителството


Парламентът на Сърбия одобри новия състав на правителството. 
Повечето нови министри не са членове на каквито и да е политически партии и преди това не са се занимавали с политика, каза министър-председателят Ивица Дачич. 
Одобрението на правителството от парламента сложи край на продължилите месеци разправии между партиите в управляващата коалиция, отбелязва ДПА. 

Сърбия се сдоби с 11 нови министри, съобщава белградският вестник "Вечерне новости". Те бяха избрани в Народната скупщина, а след това тържествено положиха клетва пред депутатите. С този акт приключи двумесечният процес на "ремонт" на правителството. 
След три дни на жестоки парламентарни дискусии, маратонна вербална война между властите и опозицията, 134 депутати в публично гласуване подкрепиха предложението на премиера Ивица Дачич за нов състав на кабинета, който сега има 22-ма членове и 18 ресора. Против бяха 65 депутати, а от гласуване се въздържаха 51 депутати. 

Вестник "Данас" съобщава, че нов министър на културата е Иван Тасовац, министър на транспорта е Александър Антич, министър без портфейл, отговарящ за европейската интеграция, е Бранко Ружич, министър на спорта и младежта Ваня Удовичич, министър на образованието и науката Томислав Йовановия, министър без портфейл, отговарящ за Косово, е Александър Вулин. 

Сръбските вестници отбелязват, че бившите членове на кабинета Младжан Динкич, Верица Каланович и Сузана Грубиешич се завръщат като депутати в парламента. 
Лидерът на опозиционната Либерално-демократическа партия Чедомир Йованович оцени, че новите министри в правителството на Сърбия не са адекватен отговор на проблемите, пред които е изправена страната. 
"Решението не е в отделните хора, а в ясния план. Реконструкцията бе направена без визия, без разбираема цел", каза Йованович.


Адли Мансур Ивица Дачич

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки