Възстановяването на Сирия ще струва милиарди


Възстановяването на Сирия ще струва милиарди
Алепо - старият пазар
06 Септември 2013, Петък


Разрушени са напълно или частично 1,5 милиона жилища


Възстановяването на опустошената от кървавия конфликт Сирия ще струва 73 млрд. долара, ако започне още сега.
Това сочи проучване, поместено в близкия до властите сирийски вестник "Ал Уатан" и цитирано от АФП.

Според изследването, направено от експерта по недвижими имоти Амар Юсеф, за две години бомбардировките, боевете и саботажите са разрушили напълно или частично 1,5 млн. жилища. Сериозно са пострадали и инфраструктурите.
Страната ще се нуждае от 10 хил. строителни обекта, на които да работят 30 строителни фирми, 15 хил. камиона и 10 хил. бетоновоза. Нуждите от бетон ще възлизат на 400 млн. кубични метра, а от желязо - на 30 млн. тона, изчислил Юсеф.

Не по-малко от 6 млн. работници трябва да бъдат мобилизирани за работата на тези обекти, се казва още в проучването.
Сирийският конфликт е отнел живота на над 110 хил. души, 2 млн. са бежанците, а 4,25 млн. са хората, напуснали родните си места в страната с население от 22 млн. души
Ожесточените битки в Стария град на Алепо нанесоха непоправими щети и на местния пазар "Сук ал Мадина" - най-древния в Близкия изток. Пожарът, пламнал в района, унищожи над 500 магазина и дюкяна, а през трите последни дни в битките в старинния квартал бяха опожарени към 1500 търговски обекта.

"Не гори пазарът, изгаря сърцето ми", оплаква се местен търговец, до неотдавна собственик на златарски дюкян.
Построен през XIV в. край прочутия Велик път на коприната, по който се изнасяла коприна от Китай, пазарът бе сред основните забележителности на града. 
Старият град на Алепо бе включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1986 г. заради неповторимия лабиринт от сводести каменни алеи и къщи, чиито фасади са украсени с богата дърворезба.

Според "Ал Уатан" местните жители сочат като виновници за трагедията бойци от Сирийската свободна армия, обявили, че "започват решаваща битка за Алепо". Изградили на пазара опорна база, те атакували с минохвъргачен огън позициите на правителствените войски. Ответният артилерийски обстрел помел огнищата на съпротива, но пламнали околните магазини с платове и кожи, подпалени били и дървени къщи.

Смята се, че пет от шестте сирийски обекта в списъка, сред които древният пустинен град Палмира (Palmyra), крепост на рицарите кръстоносци, и части от стария Дамаск (Damascus), вече са понесли щети при сраженията.
Според АФП обаче сирийското археологическо наследство става жертва не само на боевете и разрушенията, но и на зачестилите организирани кражби и плячкосване.
Всичко това разбира се, се е случило дотук.

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова неотдавна заяви, че „в резултат на военните действия в страната са пострадали всички, без изключение, културни обекти, обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Най-засегнат е старият град Алепо, древният замък Крак де Шевалие, който попадна под артилерийски огън, а около Палмира безнаказано действат ловци на артефакти.

Днешната ситуация в Сирия напомня на онова, което видяхме в Ирак, Афганистан и съвсем наскоро в Либия и Мали. Колекциите от няколко големи музея загубиха десетки уникални предмети. Някои от тях вече се появиха на черния пазар в съседен Ливан", посочи още генералният директор на ЮНЕСКО. "Работим в тясно сътрудничество с международни организации като Интерпол за противодействие на нелегалния трафик на културни ценности от Сирия", информира тя.

Въпросът, който възниква е, какво ще е положението в тази някога прекрасна страна след очакваните американски ракетни бомбардировки. Ако съдим по резултатите след американското нападение над съседен Ирак, жална им майка на сирийците. Само загубите на САЩ от иракската война бяха изчислени на 2.3 трилиона долара. Никой обаче не се нае да изчисли потресаващите разрушения в самия Ирак, който бе върнат сто години назад.
Ситуацията в Сирия няма да е по-различна.


Разрушения в Сирия

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки