ГЕРБ заграби ниви по АМ „Марица” без да плаща


06 Септември 2013, Петък


Преди да падне от власт правителството на ГЕРБ успя да ни ограби по най-бруталния начин. Това казват собственици на завзети при отчуждаването

Автор: Гергана Стоянова

земеделски земи по трасето на автомагистрала „Марица” в района на Капитан Андреево в непосредствена близост до турската граница.
Терените и до ден днешен не са платени, а магистралата е вече настелена с чакъл и се очаква скоро да бъде положен асфалтът. Земята от двете страни на пътя обаче е изровена и вече негодна за земеделие.

Семейство от Кърджали, което, въпреки безусловните решения на съда, пари по сметката си все още не е видяло, се кани да огради с бетонови колове участъка от магистрала „Марица”, незаконно унищожил  нивата му. Стопаните на съседни парцели, поне 50-60 души, се заричат да блокират след 15 септември входа на Агенция „Пътна инфраструктура” в столицата и да дежурят там, докато не получат парите си.

Божана Узунова и Петър Ангелов от Кърджали специално са се разходили преди около седмица до граничния район, за да нагледат имота си. „Прилоша ми, когато с очите си видях изровените площи и планините от чакъл върху земята ми. През 2006 г.  купихме малко над 15 декара тук, мислехме да засадим лозови масиви, дадохме сума пари. В този район земята е скъпа - и заради близостта до границата, и заради климата. През 2007 г. обаче над 6 декара от имота ни беше отчужден за строителството на  автомагистрала „Марица”, разказва Петър. Сумата, определена за обезщетението, е по-малко и от половината на това, което е платил при закупуването на терена.

През 2010 г. с решение на ВАС обезщетението е увеличено от  13 023 лв. на 59 817 лв. Но бившият собственик не е получил и стотинка. Междувременно държавата трупа лихви върху дължимото обезщетение, които до момента надхвърлят 35 000 лв. В крайна сметка казусът вече е допуснат до разглеждане в съда в Страсбург. „Стигнахме дотам, защото правителството на Борисов беше над законите в България. Държавният рекет на Бойко Борисов и Лиляна Павлова трябваше да падне заедно с тях. Ограбените по тази схема със сигурност сме хиляди”, коментира Божана Узунова.

„С решение от юли т. г. Конституционният съд разпореди, че докато собственикът не получи определеното обезщетение, никой, дори и държавата, няма право да строи върху имота му и да го завзема. Така че участъкът на магистралата, преминаващ през земята ни, е незаконно построен и не може да бъде пуснат в експлоатация, въпреки инвестираните средства”, изтъкват още някогашните стопани на земите край аутобана.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки