България отбелязва Деня на Съединението


България отбелязва Деня на Съединението
Българският таен централен комитет, чието дело е Съединението през 1885 г.
06 Септември 2013, Петък


Акцент в националните прояви са културните мероприятия и възстановка на събитието в Пловдив

Автор: Десант

Датата 6 септември не е просто един от почивните дни в годината, а голям национален празник. На него преди 128 години се осъществява съдбовното обединение на Княжество България и Източна Румелия.

И тази година центърът на тържествата ще бъде в Пловдив, който отбелязва в този ден и своя празник. По повод годишнината в Регионалния исторически музей в Града под тепетата ще бъде подредена изложбата „Българското Съединение в изкуството”.
Събитията от есента на 1885 г. и техните герои са намерили отражение в представените в нея произведения на българското графично, живописно и декоративно изкуство, както и на литературното и драматургично творчество. А военните победи ще бъдат припомнени с изпълненията на войнишки песни и маршове.

Съединението се открива като тема в произведенията на много от големите ни художници и писатели – Георги Данчов, Николай Павлович, Иван Вазов и др. Самите те са участници и наблюдатели на събитията, и подтиквани от родолюбива вътрешна потребност, са ни оставили забележителни портрети, алегории и образи, свързани с това голямо събитие от нашата история.

„Пловдивската революция” от 6 септември 1885 г. събира и споява националната енергия, казват музейните работници. Забележителното в случая е как 7 г. след Освобождението българите забравят партийните ежби и без да се плашат от гнева на освободителката, отхвърлят диктата на Великите сили и защитават делото на Съединението. То пробужда могъщата сила на патриотизма и се превръща в неизчерпаем източник на вдъхновение за българския обществен живот.

Веднага след 6 септември на първите страници на водещите европейски издания отново се появяват български сюжети. Техните кореспонденти публикуват множество репортажи, коментари, скици и рисунки за събитието. Поместват се и различни изгледи от Пловдив, който тогава е сцена на българските събития, както и портрети на авторите и главните действащи лица на румелийската революция.

На 2 ноември сръбският крал Милан обявява война на България. Художниците изпращат своите скици директно от фронта до Лондон, Париж, Берлин, Москва и само за няколко месеца в европейските вестници са публикувани няколкостотин гравюри от военните действия. Най-активен е полският художник Антони Пьотровски, чиито творби влизат в илюстрованите издания на „Графикс”, „Илюстрасион” и „Всемирная илюстрация”.

Експозицията на пловдивската изложба, посветена на Съединението, включва оригинални литографии на Георги Данчов, изобразяващи княз Александър I, Стефан Стамболов и Захари Стоянов. Показани са и картините на Николай Павлович – първите художествени алегории, посветени на Съединението на България. Тук намират място и свидетелства на Николай Павлович от академиите във Виена и Мюнхен, негови паспорти, бележки от дневник, воден по време на Сръбско-българската война и пр.

Посетителите ще видят първите издания на произведенията „Нова земя” и „Сливница” на Иван Вазов, както и гравюри и рисунки от Антони Пьотровски. За първи път пред българска публика ще бъде показано копие на автопортрет на полския художник. Експозицията ще бъде открита на 6 септември в зала „Съединение” на едноименния пловдивски площад „Съединение” и ще остане там до март 2014 г.

Най-голямата кулминация в празничния афиш под тепетата ще бъде възстановка, чрез  която членовете на пловдивския комитет „Родолюбие“ ще пресъздадат събитията от есента на 1885 година.
За пореден път обаче отбелязването на празника в другите градове на страната изглежда, че ще мине с изтърканите шаблонни мероприятия, изчерпващи се с поднасяне на венци и заря проверка.

Плюс тях, Варна допълва своята празнична програма с шествие до паметниците на загиналите в Сръбско-българската война и заупокойна молитва. А Стара Загора предлага на своите жители в деня на празника да се насладят на концертите „Средногорско ехо“ и  „Да пеем под небето на България“. Във Велико Търново пък залагат отново на  аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

За срам и резил, в Хасково тази година ще останат без традиционния за техните празнични прояви военен парад. Това се случва следствие на влязлата в сила Наредба № Н–18 от 19 декември 2012 г. за разпределяне на служебното време на военнослужещите, съгласно която армията може да участва в национални и регионални празници само срещу хонорар. Военните дори са поискали да им се поемат и разходите за горивото и... смазочните материали. Местната управа обаче няма отделен бюджет за подобни разходи и така гражданите на Хасково и техните гости ще бъдат лишени от възможността да наблюдават военната церемония.

По утвърдила се вече традиция броени дни преди отбелязването на Деня на Съединението работници от пловдивската общинска фирма „Чистота“ измиват с вода и почистващи препарати знаковия монумент на пл. „Съединение“, издигнат в чест на бележитата дата.

Тази година шампоанът, с който бе „окъпан“ той, бе с аромат на дива орхидея. По-паметливите пловдивчани си спомнят, че миналата година за целта бе използвано веро с миризма на зелена ябълка.
Отражението на кризата върху това мероприятие се е изразило в чувствително намаляване на количеството ароматизираща течност, тъй като при предишните почиствания бяха използвани по 15 литра от нея, докато сега върху паметника бяха излети едва 5 литра сапунка.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки