БОРКОР май ще е клиент на прокуратурата


БОРКОР май ще е клиент на прокуратурата
27 март 2012. От антикорупционния център БОРКОР към Министерския съвет заявяват, че службата им ей сега вече ще заработи
06 Септември 2013, Петък


Правителството разби структурата на пух и прах и сложи Цветлин Йовчев начело, а вицепремиерът рече, че в никакъв случай няма пряко да ръководи този Център

Автор: Ани Александрова

БОРКОР май ще бъде дадена на прокурор.
Вън от неволната и глупава рима (също толкова глупава, колкото абревиатурата), пътят на Центъра за превенция и противодействие на корупцията май е ясен и тъжен.
В смисъл, че Центърът върви към минимизиране на структура, хора и бюджет, както и към пълния комплект от ревизионни дейност, които най-често отвеждат към прокуратурата.

Предизвестената новина от последното заседание на правителството е, че министрите решиха БОРКОР да има изцяло нов състав и структура.
Занапред БОРКОР-ІІ ще бъде ръководен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Другият вицепремиер Зинаида Златанова, която е и министър на правосъдието, ще бъде заместник-председател на звеното, което подпомага държавната антикорупционна политика.

Членове на  префасонирания Център за превенция и противодействие на корупцията ще бъдат министрите на финансите, на образованието, на здравеопазването, на икономиката и енергетиката и на регионалното развитие.
В антикорупционния център влизат още председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" и секретарят на Съвета за координация при управлението на средствата от Европейския съюз.

Това е поне според официалното съобщение на пресцентъра на Министерски съвет. От информацията обаче не личи разнобоят, който часове по-късно пролича от първия коментар на новоутвърдения шеф на БОРКОР-ІІ, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
На брифинг в обсадения парламент Йовчев първо дипломатично обяви, че предстои ревизия.

Виждането ми за БОРКОР е, че тази структура, както и много други в държавната администрация, подлежат на внимателен преглед с оглед на изразходваните средства, постигнатите резултати и ефективността на дейността им, каза вицепремиерът.
По отношение на БОРКОР този анонс звучи направо като смъртна заплаха.

Защото от създаването си през 2013 година досега Центърът гълташе пари със скорост 5 млн. лева на година, произвеждаше скандали като за световно – вкл. за необявени обществени поръчки и полуобявени огромни бонуси на служителите и все беше на финалната права – аха и да заработи.
Това така и не стана – както по времето на Петко Сертов (който Борисов махна от ДАНС, за да го настани в БОРКОР), така и по времето на о. р. ген. Румен Миланов, така и при вечния зам. Елеонора Николова.

Всъщност, ако се вярва на Николова, то в Центъра вече са разработени 6 онлайн платформи за борба с корупцията в сектора на обществените поръчки.
Което може и да е така, но въпросът е доколко тези платформи ще се окажат пригодни след предстоящия основен ремонт на Закона за обществените поръчки.
Както и да е – в БОРКОР предстоят проверки и ревизии, и в това няма нищо странно или лошо. Странното е, че новият шеф на комисията (бивш Център с персонал колкото цяла агенция) изведнъж рече, че не е шеф, а просто наблюдаващ.

„В никакъв случай в момента не може да се каже, че аз ръководя БОРКОР. Оттук нататък в развитието спрямо всяка една от структурите, които са в моя ресор, няма да бъде така – аз няма да ръководя пряко тези структури”, каза Цветлин Йовчев.
По думите му, вицепремиерът няма преки отговорности и правомощия по отношение на управлението на съответните звена в неговия ресор.

Йовчев се задоволи да обясни принципно нещата: ”Смисълът на това, че тези структури са под ресора на съответния вицепремиер се състои в това, че има въпроси, които са в една обща сфера, които трябва да бъдат решени от всички служби, както и въпроси, които касаят тяхното взаимодействие, по-добра координация или подготовка на реформи, които касаят повече от една от тези структури”.

На което мнозина биха помолили последният да затвори вратата. По-големият въпрос е дали смалилият се до комисия БОРКОР няма да се превърне в нещо като малка правителствена „Вътрешна сигурност”, с което ще се засили и без това впечатляващата обвързаност на това управление със „службите” и най-вече с техните кадри, сред които е и самият Цветлин Йовчев.
Още по-големият въпрос е дали най-после ще се намери ефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

Защото, поне до този момент, тя – корупцията – не се уплаши нито от БОРКОР, нито от безбройните ведомствени, над- и междуведомствени комисии и органи; нито от съвместната дейност на МВР и прокуратура; нито дори от впечатляващия замах, с който експремиерът Бойко Борисов местеше хора и структури и произвеждаше клиенти на прокуратурата.

Което, както е известно, не доведе до нищо повече, освен до проявеното от някои бивши министри и депутати чувство за хумор. Понеже се знае, че им беше писнало от „службите”, Цветанов и Фидосова, те рекоха „Баста”. И даже кръстиха така създадената от тях ГЕРБ-2.
Е, БОРКОР-ІІ надали ще е удачно да бъде именован „Баста”?! Но пък може да се сложи краят на пилеенето на едни милиони без какъвто и да е резултат и/или ефект в борбата с корупцията.


Вечният зам. на БОРКОР Елеонора Николова Занапред БОРКОР-ІІ ще бъде ръководен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
КОРБОР
07.09.2013 06:55:34
0
0
Комисията за превенция на корупцията към Министерски съвет се състои от министри и зам.министри и координира антикорупционните действия в изпълнителната власт. Тя няма нищо общо с БОРКОР ,който е аналитичен център и предлага цялостни модели на решения в различни сфери.Няма как вицепремиер да оглави второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Безспорно е, че познанието на автора е под средно ниво.
1
Гост
06.09.2013 09:05:36
0
0
Браво г-жо Александрова!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки