Сърбите обезбългаряват Западните покрайнини, в Шабла правим учения със сръбската армия


Сърбите обезбългаряват Западните покрайнини, в Шабла правим учения със сръбската армия
06 Септември 2013, Петък


Докато разпитват Димитър Димитров в полицията в Босилеград, посрещаме сръбски генерали с почести

Автор: Велизар Енчев

Има нещо дефектно в манталитета на родните управници, което ни кара да се срамуваме от тях, но и от себе си. По една дълбоко порочна схема, през четири години електоратът избира най-некачествената стока на политическия пазар, след което изпада в режим на омерзение и самосъжаление.

Малцина признават на глас срамната тайна на българската народопсихология  - че политиците са огледален образ на своя народ и са неделима част от генния фонд на нацията.
Колкото и греховно да звучи, порочните ни политици са вроденият порок на народа, роден с таланта да търпи като вол всяко робство и да посреща с овации всеки месия.

Понеже порокът ни е хроничен, ние си избираме депутатите, ние си ги търпим, ние си ги отзоваваме, за да изберем в парламента следващия боклук, който по презумпция е по-лош от предишния и доказано по-крадлив.
Че ни управляват крадливи негодници, това не е болка за умиране. Така е и по широкия неолиберален свят, където 10 процента имащи водят за носа 90 процента нямащи, даже им четат лекции по социален хуманизъм. И в глобален план малцината богати тъпчат мнозината бедни.

Но и в най-дивия капитализъм държавата е на пиедестал, а националното достойнство се пази с цената на всичко. Защото без силна държава и горда нация всяка държава се изражда в територия, а нацията - в племе.
У нас мощната през вековете държава вече е територия, а гордата някога нация живее на племенен принцип. Тук приемаме нихилизма за героизъм, интернационализма за патриотизъм, а българите зад граница за мрънкащи досадници, помрачаващи междусъседската идилия на Балканите.

Ако се съмнявате в казаното дотук, вижте националното падение на елита и драмата на българите в Западните покрайнини. В един и същи ден в окупирания от сърбите Босилеград и на военния полигон край Шабла се случиха две събития, които опетниха офицерската ни чест и унизиха малцинството ни в Сърбия.
Казано в резюме - в деня, в който сръбската полиция репресира българина Димитър Димитров заради грижите му за офицерските ни гробове от Балканските войни, край Шабла сръбски и български военни бяха в дружеска прегръдка. И като капак на всичко главнокомандващият армията Плевнелиев умилително нарече гостите "братята сърби".

Звучи перверзно, нали? Обаче го видяхме с очите и чухме с ушите си. За да се убедим за сетен път, че този президент е срам за нацията, а срамът ще бъде измит едва след три години.
"Призоваваме Министерството на външните работи на България категорично да защити пред сръбските власти сигурността на българските граждани и на българите в Сърбия, които на дело отстояват своите граждански позиции и правата, гарантирани с Конституцията и законите на Сърбия", четем в съобщението на Българския културно-информационен център в Босилеград. 

И потресени узнаваме, че по повод 100-годишнината от Балканската война, заедно с родолюбиви граждани на Босилеград, Центърът започнал възстановяване на разрушените гробове и отдаване на почит на загиналите в Босилеградско български офицери и войници през лятото на 1913 г.

За тази цел Димитър Димитров от Босилеград очистил храстите и бурените от разрушените гробове на разстреляните от сръбската армия на 28 юни 1913 г. български офицери: полковник Иларион Танев - командир на Шести кавалерийски полк, поручик Стефан Стефанов - интендант на същия полк, поручик Стефан Котев - ветеринарен лекар на същия полк, кавалерийски подофицер Христо Владев - старши тръбач, поручик Асен Бинков от 11-и полк.
Воден от безкористно родолюбие, Димитър Димитров поправил и гроба на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата в село Божица.

Когато се завърнал в Босилеград, пред дома му го чакат полицаи, за да му връчат призовка за разпит - с цел събиране на доказателства за извършено престъпление по чл. 354, ал.1 от Наказателния кодекс на Република Сърбия (увреждане на гроб).
Протестирайки срещу издевателствата на сръбската полиция, Културно-информационният център в Босилеград припомня, че десетилетия наред сърбите не предприемат нищо срещу лицата, осквернили гробовете на български офицери.
Но затова пък 100 години след Балканската война разследват свои граждани, дръзнали да възстановят разрушените гробове. При това с нелепото и цинично обвинение за „увреждане на гроб”.

В подписаното от поета Иван Николов бунтовно възвание  Сърбия се призовава да прекрати политическите преследвания срещу гражданите, опазващи историческото наследство на българското малцинство.

И докато Димитров даваше обяснения пред сръбските полицаи за мотивите, с които обгрижва запустелите офицерски гробове, на зенитния батальон край Шабла един до друг стояха президентът Плевнелиев, военният министър Найденов, заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната ген.Симеон Симеонов, началникът на Генералния щаб на сръбската армия ген. Любиша Дикович, посланикът на Сърбия, командирите на видовете въоръжени сили, български и сръбски офицери.

Пред гостите командирът на военновъздушните сили и ръководител на учението генерал-майор Константин Попов заяви, че за поредна година учението се осъществява в тясно сътрудничество със сръбските военновъздушни сили. На зенитния полигон, който е с площ над 4000 кв.километра, имаше 1400 души и над 600 единици бойна и транспортна техника.

От сръбска страна участваха формирования на Военновъздушните сили. Целта бе да се усъвършенства взаимодействието между ПВО при охрана на въздушното пространство и координацията между държавните институции в отговор на криза. Бяха изпълнени стрелби от изтребителната авиация, с участието на екипажи от авиобаза Граф Игнатиево, стрелби със зенитно ракетни комплекси от формированията на трите вида въоръжени сили, както и от подразделение за Противовъздушна отбрана от състава на 250-та ракетна бригада от сръбските ВВС.

В учението участваха самолети Миг-29 и Су-25 и зенитно-ракетни комплекси SA-2 „Волхов", SA-3 „Нева", SA-6 „Куб" на Военновъздушните сили; SA-8 „Оса", SA-7 ПЗРК „Стрела-2М" на Сухопътните войски и фрегатата "Верни" на Военноморските сили. Използвани бяха парашутни, радиоуправляеми и аеробалистични мишени. Екипажи на Су-25 от от авиобаза Безмер извършиха бомбопускане на парашутни мишени, а самолети "Спартан" и вертолети Ми-17 и "Кугар" от 24-та авиобаза-Граф Игнатиево изпълняваха транспортни задачи и аварийно-спасително осигуряване.

От името на сръбските гости генерал-майор Миодраг Горбич благодари за възможността за трета по ред година да участват в тренировъчните стрелби...
Четеш армейската справка и удивено се питаш: Аз ли съм в заблуждение или фуражките се гаврят с националното ни достойнство?

Вместо съвместното учение да се отложи заради преследването на Димитър Димитров, военният министър посреща като скъпи гости сръбски генерали. Вместо да връчи протестна нота на сръбския посланик в София, дипломацията на Вигенин  свива знамената. Вместо военното ни аташе в Белград да се пресели в Босилеград и ултимативно да поиска възстановяване на поруганите офицерски гробове, той чинно обслужва сръбските генерали като техен гид.

Е, кажете сега: Имат ли офицерска чест военните ни в Шабла,  които заради евроатлантическото братство загърбиха осквернените от "братята сърби" военни паметници в Западните покрайнини? Има ли чест държава, прощаваща всяко унижение от съседите й?

Анализирай това
Имат ли офицерска чест военните ни в Шабла,  които заради евроатлантическото братство загърбиха осквернените от "братята сърби" военни паметници в Западните покрайнини?


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки