Подбрано


Подбрано
06 Септември 2013, Петък


Седмица на спагетите


Спагети с риба тон и каперси

Продукти:
200 г спагети
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 консерва риба тон
400 г домати от консерва
2 с. л. каперси
1 люта чушка
4 клонки магданоз
2 с. л. олио или краве масло
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Спагетите се слагат да се сварят в кипнала подсолена вода според инструкциите на опаковката им. В това време се нарязва наситно лукът и чесновите скилидки.
Маслото се разтапя в нагорещен тиган и в него се пуска цяла лютата чушка (след това тя ще се извади) и чесънът, а след минута се добавя и лукът.

След като всичко се запържи леко, се слагат намачканите или настъргани консервирани домати и сместа се загрява до кипване. Посолява се и се овкусява с черния пипер. 
Прибавя се рибата тон (добре надребнена) и каперсите. Тиганът престоява на огъня още около минута. Ако полученият сос изглежда сух, може да се разреди с няколко лъжици от водата, в която са сварени спагетите.  Самите спагети се изцеждат от течността и се разбъркват хубаво със соса. Поднасят се със ситно нарязания пресен магданоз.


Запечени макарони

Продукти:
350 г тънки макарони
2,5 л вода
750 г домати
50 г краве масло
100 г кашкавал
2 с. л. галета
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват във вряла подсолена вода за около 7 минути до готовност „ала денте“. Охлаждат се със студена вода и се отцеждат.
Доматите се разрязват наполовина и с чаена лъжица се изважда семето им. Останалата мека част се настъргва на ситно ренде. Трябва да се получи 500 мл доматен сок, който се смесва със 100 мл вода. Може да се използва и готов консервиран доматен сок.
Сварените макарони/спагети се изсипват в намазана с масло тавичка, наръсват се със смлян черен пипер и се заливат с доматения сок. Отгоре им се нарежда кравето масло, нарязано на малки парчета, и се запича за 20-25 минути на 220 градуса. Когато ястието е готово, се изважда от фурната и се насипва с настъргания кашкавал и галетата, след което се пече още 5 минути.
Сервира се нарязано на порции с кетчуп или доматен сос.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки