Богослужението у нас след Освобождението


Богослужението у нас след Освобождението
Корицата на някогашния учебник на Цветан Василев „Учение за богослужението”
04 Септември 2013, Сряда


Преди 109 години
„Учение за богослужението” – така е озаглавил авторския си труд


Автор: Георги Цоев

Цветан Василев от Софийската държавна мъжка гимназия, издаден през далечната 1904 г.
Настолното издание е от 100 страници и в него са приложени 20 снимки с изображения на всички предмети от обзавеждането на всеки християнски храм. В учебника намират място и разясненията на значението на около 12 от най-непознатите термини. Той е бил предназначен за втори клас на тогавашните гимназии и класни училища.

От предговора ясно личи загрижеността на автора за обстановката у нас в първите години след Освобождението. Той е изразил тревогите си, че нормите на християнското поведение не са толкова приложими при българите – особено при учащите се и младите хора. Затова той препоръчва по време на урочната работа в училищата „ясно и разбираемо да се овладяват свещените предмети в смисъла на свещенодействието и второ, със същата убеденост да се прилагат при богослужението”!

Интерес представлява уместната забележка на Цветан Василев, че трябва да се прави разлика между храм и черква. Нещо, на което в ежедневието никой не обръща внимание. В книгата си той отбелязва също, че през вековете богослужението се е извършвало и в частни къщи, а също и в подземни пещери, наричани катакомби.

Авторът се спира и на начина, по който се кръстят в нашите католически храмове: „При нас се кръстим с три, а при тях – с пет пръста” – пише той и пояснява, че петте пръста идват оттам, че пет са били раните по тялото на разпънатия Христос.
Много любопитни са споменатите в наръчника изисквания към лицата, на които предстои да встъпят в църковен брак. Така например момъкът трябва да е навършил 18 години, а момата – 16. Изисква се още пълното съгласие и на двете страни. Самият брачен ритуал тогава се състои от две части – обручение и венчаване.

В днешните модерни времена, когато сме свидетели на най-различни световни рекорди със сватби на над стогодишни старци, може да звучи като репресия и дискриминация, но преди стотина години не се допускали до сключване на брак… лица над 80 години. Както впрочем и такива със съмнително здравословно състояние, каквото и да се е имало предвид под това определение.

При всички случаи, ако се случи така, че да се въведе отново в училищата предметът вероучение, както вече се правят опити за това, въпросният учебник на някогашния даскал Цветан Василев би бил от голяма полза както на учениците, така и на техните преподаватели.


Патриотичен календар

30 август 1040 г. — Избухва въстанието на Петър Делян

30 август 1881 г. — В София са раздадени първите бойни знамена на части на Българската армия

30 август 1924 г. — Осветен е православният Храм-паметник „Св. Александър Невски”

1 септември — Световен ден на мира

2 септември 1896 г. — Роден е Асен Йорданов – световноизвестен български авиоинженер, изобретател и авиатор, считан за основател на авиоинженерството в България

3 септември 1877 г. — Руските войски превземат Ловеч за втори път

3 септември 1916 г. — Конната дивизия на ген. Иван Колев удържа бляскава победа над румънските армейски части в битката при Кочмар и Гешаново

3 септември 1970 г. — Умира първият български кинорежисьор Васил Гендов

4 септември 1916 г. — Войскови части, командвани от генерал Тодор Катранджиев, освобождават Добрич

4 септември 1974 г. —Пуснат е в действие първият реактор на АЕЦ  „Козлодуй”

5 септември 1881 г. — В София се провежда първото заседание на Българското книжовно дружество (днес БАН)


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки