Наш галерист от Ню Йорк представя картини във Варна


Наш галерист от Ню Йорк представя картини във Варна
Стефан Стоянов
03 Септември 2013, Вторник


Цял месец – от  8 август до 9 септември, нашият сънародник от Ню Йорк Стефан Стоянов представя  във варненската галерия „Графит” произведения

Автор: Георги Ваташки

на осем известни феминистки от САЩ, Куба, Иран, Австралия, Хърватска и Норвегия. Колекцията, озаглавена „Опасна красота“, е от нюйоркската галерия на българина,  който от дълги години живее и работи в САЩ.
„В своите видео, фото и скулптурни работи артистите в тази изложба ни мамят и прелъстяват, перчат ни се и се боричкат, шепнат ни и ни пеят на специфични и още по-усукани струни, които се нуждаят от скъсване“ – се казва в представянето на проекта, който подкрепя кандидатурата на Варна за европейска културна столица.

Кураторът Стефан Стоянов е посветил тази изложба на майка си, която първа му разкрива героизма в живота на една жена.
Преди да се захване с изкуство, той е бил брокер в Голямата ябълка и е продавал акции на Уолстрийт. А преди да замине за Америка, следва във Франция. Там – в Париж, той учи бизнес администрация в тамошния  Американски университет. Иначе е родом от Кнежа и в България е завършил столичната английска гимназия – тогава тя е само една в София.

След това записва счетоводство във Висшия икономически институт в българската столица (дн. УНСС).
Зад Океана пристига през 1996 г. и докато се надвиква с другите брокери на борсата, от главата му не излиза мечтата един ден да се занимава с изкуство и да има своя собствена галерия.

Но минава не много време и това става реалност. Галеристът приема първите си клиенти през 2002 г. в своята изложбена зала на „57-а улица” и „Пето авеню”. Кръщава галерията си „Лукс". Но 11 години по-късно я премества на „Орчълд стрийт” и я прекръства на „Стефан Стоянов галери”.
Замисълът на българина при създаването й е да лансира некомерсиални автори, които големите галерии избягват да излагат. Днес някои от тях вече са звезди, които представят платната си по цял свят. „Това са автори, които навремето никой не познаваше" – изтъква видният нюйоркски галерист с български корен.

А че той наистина е постигнал много, говорят и множеството получени награди. В началото на тази година например изложба в неговата галерия бе избрана за най-добрата експозиция на януари от нюйоркския седмичник „Войс вилидж“, явяващ се един от най-големите конкуренти на „Ню Йорк таймс“ по отношение на културните класации и рубрики. Негови колекции са селектирани от много музеи и институции.
Салонът му е популярен най-вече с изключителния акцент върху изкуството, създавано от жени, каквато е и подборката от платната, изложени от варненските му колеги. Друг акцент в работата му е изследването на различни етични проблеми на съвременното общество.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки