Българското черноморие стана център на световния фолклор


Българското черноморие стана център на световния фолклор
Фолклорна група Домог от Улан Батор Монголия
03 Септември 2013, Вторник


Над 100 състава от 24 страни се състезаваха за титлата за абсолютен шампион по народни танци и песни в третия  „World folk“

Автор: Мирослав Водев

За трета поредна година Българското черноморие стана център на международното автентично певческо и танцово изкуство по време на Световния шампионат по фолклор „World Folk 2013”.

Идеята за създаване на такъв авторитетен форум е на Илиян Николов от Велико Търново, дългогодишен президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ) и организатор на един от най-големите в Европа събори – старопланинския "Балканфолк".
След кончината му през 2012 г., неговият син Калоян Николов го наследява и продължава мисията, завещана от баща му - да запази и предаде културните и национални традиции на поколенията.

Фолклорната фиеста продължава от 23 август до 1 септември. Откритите сцени  в Бургас, Поморие, Несебър и Свети Влас се превърнаха в своеобразна арена, където в благородна надпревара се включват участници от 24 страни, сред които България, Русия, Армения, Грузия, както и екзотичните Монголия, Малайзия, Индонезия.
В продължение на 10 дни участниците представят пред жителите и гостите на почивните комплекси характерните си носии и автентични фолклорни песни, танци и обичаи от своя регион.

Организатори на тазгодишния фестивал са Световната асоциация на фолклорните фестивали (WАFF), Европейската асоциация на фолклорните фестивали ( ЕАFF), World folklore academy, както и общините Бургас, Несебър и Поморие. Шампионатът се провежда с подкрепата на ЮНЕСКО.
Това е и част от кампанията в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата през 2019 г.

По време на събитие то авторитетно тричленно жури, с председател проф. Николай Кравцов от Санкт Петербург, ще наблюдава участниците в търсене на най-добрите, като ще се оценяват степента на сложност на танцовите композиции, сценично поведение и визия.
Съставите, покрили тези строги изисквания, ще бъдат наградени в отделни категории: за обработени песни и танци, инструментални изпълнения, автентични танци, обичаи и стари градски песни. А най-заслужилите изпълнители, номинирани за престижното отличие "Златен Орфей" ще се борят да станат, абсолютен световен шампион по фолклор за 2013 г., който, освен награда, ще получи и парична премия в размер на 1000 евро.

Самата фолклорна надпревара започна на 23 август на откритата сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас с изпълнения на „Женска фолклорна група за песни и хора“ от село Одърне, Плевенско. Гласовете им изпълниха крайморския парк в градa с някои от най-известните български народни мелодии  - "Моме Тодоро" и красивата и нежна песен "Лудо младо". С вокални изпълнения и кръшни танци се включиха и други самодейци от страната. 

На подиума бе представен и българският обреден фолклор. Зрителите станаха свидетели на изпълнение на ритуала автентична българска сватба, както и на традиционния местен обичай "Бабинден".
Фолклорното трио "Феникс" към Народно читалище "Н. Й. Вапцаров 1908" от Червен бряг пък съвсем заслужено обра овациите на публиката и журито. Те спечелиха златен медал в категорията "Фолклорни песни", а представителите на Бургас от трио "Мъниста" получиха номинация за най-престижната титла "Златен Орфей", което им дава право да се състезават за голямата награда в заключителния етап. 

Най-впечатляващи за публиката в Бургас бяха талантите от Монголия. Със своите  атрактивни костюми и специфичното гърлено пеене те изненадаха многобройните зрители, които напираха да се снимат с тях след края на изпълненията им. А през другите дни от надпреварата те показаха невероятни акробатични изпълнения.
С емоционални възгласи и ръкопляскане беше посрещнат и арменският етнографски ансамбъл за вокално и танцово изкуство от Ереван.

В следващите два дни танцовите и песенни спектакли се пренесоха на откритата сцена в Поморие. В конкурсната надпревара се включиха фолклорен ансамбъл "Коклер" от Измир (Турция) и други групи от Индия, Якутия, Русия. За своите изпълнения ансамбъл „Гунда“ от Абхазия взе номинация „Златен Орфей“. Същата награда получиха и малките таланти от Добрич Михаела Иванова и Атанас Монев (виж карето), както и оркестърът за народни инструменти от Беларус. 

През двата дни на отдих приятна изненада за всички участници в шампионата бяха организираните екскурзии, показващи прекрасните кътчета от родината ни. 
На 28 август античният амфитеатър в Несебър посрещна състезателите. Тук открояващото се международно участие беше на представителите от индонезийския град Джакарта, на грузинските вокално-танцови ансамбли "Mkhedruli", както и на трупи от Албания и Македония, които буквално взривиха подиума с изпълненията си, с което борбата за титлата стана още по-оспорвана.

Несебърлии и гостите на града, пропуснали първото представяне на съставите,  ще имат възможността да видят виртуозните музиканти, танцьори и певци  на 30 август (петък), които преди това ще дефилират по тесните калдъръмени улици на древния град. Най-голямата атракция се очаква от групата на Египет, чиито характерни за  страната им танци винаги са провокирали със своята екзотична неповторимост.

Не по-малък интерес ще представляват хореографиите на Италия и Република Бурятия (Русия), както и автентичните български хора от Житница и тракийската закачка "Надиграване на мегдана" с танцов състав "Свила" от Свиленград.
Финалният акорд на престижния световен форум ще бъде поставен на "Амфитеатър  Арена" в Свети Влас, където ще се проведе гала спектакъл на най-добрите български и световни призьори и ще бъде определен абсолютния световен шампион за фолклор на 2013 година.


Оркестърът за народни инструменти Гунда Абхазия спечели сърцата на зрителите и на журито със своите изпълнения и заслужено бе номиниран със Златен Орфей Трио Мъниста Бургас

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки