Превозвачи на бунт заради нелоялна конкуренция


Превозвачи на бунт заради нелоялна конкуренция
Превозвачи от Благоевград влязоха във война за пътници
02 Септември 2013, Понеделник


Фирма от Петрич им подливала вода, като им крадяла пътниците

Автор: Ерол Емилов

Благоевградските превозвачи „Пътнически превози”, „Струма 11” и „Скаптопара 5” се вдигнаха на организиран протест, който започна в началото на седмицата. В понеделник, 26 август, те излязоха на улицата и за кратко преустановиха движението на автобусите си по една единствена причина – нелоялната конкуренция от страна на фирма „Чона“ от Петрич. А конкретният повод - служебната промяна на разписанието на заминаващите автобуси от автогара Благоевград, изготвена изцяло в полза на „Чона“.

Новата транспортна схема била наложена от ресорното министерство с мотив, че по новооткритата отсечка на автомагистрала „Струма” автобусите се движат по-бързо и времето за пътуване по маршрута София – Благоевград се скъсява с 20 минути.
Управителят на автогарата в областния град Петър Демерджиев признава, че с тази промяна се влиза в графика на другите фирми и се нарушава редът на пристигащите и заминаващи автобуси.

„Примерно, рейсът на „Чона“ тръгва 5 минути преди мен за Сандански. За какво да пускам и аз автобус до там? Друг тръгва 5 минути преди колегата за София. Той пък за какво да пътува до там?”, попита лаконично Демерджиев.
По думите му, трябвало да има поне половин час разлика между два автомобила на обществения транспорт от областната транспортна схема и един час от републиканската. Това обаче не се  спазва.

Според управителя на фирма „Струма 11” Марио Богданов пък, основна вина за цялата неразбория има Община Петрич, която толерирала по странен начин „Чона“. Според благоевградските превозвачи, договорът на общината с въпросната фирма бил изтекъл още преди година, но местната администрация по странни причини не бързала с организирането на конкурс за избор на нов превозвач.

„Питам се защо само разписанието на „Чона“ е променено, а не и нашето”, ядосва се Богданов и допълва, че решението за промяната на графика не е съгласувано нито с Община Благоевград, нито с Областна администрация – Благоевград.
Протестите срещу новото разписание на областната транспортна схема в Благоевград продължиха във вторник и в сряда. През тези дни общо 30 автобуса надуваха клаксоните и така озвучаваха целия град.

Те преминаваха по познатия маршрут - бул. "Св. св. Кирил и Методий" - ул. "Митрополит Борис" - бул. "Васил Левски", след което се връщаха на изходната точка - терена на бившата частна автогара в областния град. „На първо място за нас са клиентите и искаме да ги возим добре. Но за съжаление някои от нас фалират, а други трябва да използват микробуси, защото пътникопотокът намалява”, каза един от шофьорите, които се включиха в протестите.

По думите му, проблемът не е само в петричката фирма. Същото се получавало и с превозвачи от Гоце Делчев и Сандански. Той предупреди, че ако нещата продължават така, много от благоевградските автобуси скоро ще спрат да изпълняват редовните линии.
Протестиращите се надяват да бъдат чути от компетентните органи, които да разрешат проблема.
Недоволните обещаха, че ще протестират всеки ден, а ако не бъдат чути, ще предприемат по-драстични мерки след 3 септември, когато се очаква всички страни да се срещнат и заедно да потърсят решение на проблема.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки