На дневен ред – Сирия


На дневен ред – Сирия
Барак Обама
30 Август 2013, Петък


Какво казват официозните медии по света


Очертаващата се военна намеса в Сирия е водеща тема за чуждите издания. 
Френският президент Франсоа Оланд вчера изрази готовността на Франция да защитава цивилните, но евентуална интервенция в Сирия поражда дълбоко разделение във френската политическа класа, пише в. "Фигаро". 
Не са малко партиите, сред които Националният фронт и Левият фронт, които са убедени, че

Сирия ще се превърне в блато, в което ще затънат френските войски,
посочва изданието. Дали в юридически план е възможна намесата на международната общност в Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не даде мандат в тази насока, пита вестникът. 

Съществува алтернатива и тя датира от 2005 г. Тогава Общото събрание на ООН прие документ, който призовава международната общност да се намеси във вътрешните дела на дадена страна, ако тя не изпълнява задълженията си да защитава населението си от престъпления срещу човечеството, примерно използване на химически оръжия. 
В тази юридическа рамка няма нужда от мандат на Съвета.
На дипломатически жаргон гореспоменатата алтернатива се нарича "Отговорност за защита". 

Върху разделението сред френските политици относно войната в Сирия се спира и френският в. "Монд". Мнозина са тези, които във Франция вече говорят за огромна грешка, за рисковано начинание или за сляпо следване на САЩ, подчертава всекидневникът. 
Американска медия вече прогнозира, че
от четвъртък се очертават три дни на удари по Сирия.
Но САЩ опровергаха това съобщение с аргумента, че Барак Обама все още прави оценка на ситуацията. 

Твърди се, че предстои САЩ да разпространят доклад за използваните в Сирия химически оръжия, в който ще се подчертае отговорността на режима в Дамаск, пише в. "Кориере дела сера". 
Италианският премиер Енрико Лета обяви, че няма да предостави базите си за интервенцията, ако няма мандат на ООН, припомня изданието. 

САЩ обаче както изглежда разчитат на Турция, където в базата Инджирлик е била забелязана специалната версия на американския самолет "Джъбмо E4B". 
На авиационен жаргон тази машина е известна като "самолета за края на света". В света от него има само четири броя и той е проектиран и оборудван така, че да се използва при евентуален ядрен конфликт в големи мащаби. 
При спешни случаи машината може да превозва най-висшите американски държавници, които от борда й да контролират и командват каквито и да е операции. 
Една от четирите машини летя именно след атентатите от 11 септември 2001 г., припомня вестникът. 

В коментарна статия изданието се спира и върху твърдата риторика на държавния секретар на САЩ Джон Кери, опитващ се да убеди сънародниците си в необходимостта от интервенция в Сирия, след като там за над две години бяха убити над 100 000 души. 
Кери трябваше да насочи вниманието върху ужасите на конфликта, върху съдбата на сирийските деца, защото американците все още далеч не са убедени, че е необходимо да се намесват в Дамаск, посочва вестникът. 

За разлика от Ирак този път САЩ не трябваше да полагат усилия, за да сформират коалиция за евентуална интервенция. Тя се създаде спонтанно и в нея са някои предани съюзници на Вашингтон, като например Великобритания, както и други заинтересовани страни, като Турция и Саудитска Арабия, подчертава италианският вестник. 
Всякакви военни действия срещу Сирия трябва да са ограничени и да не доведат до въвличане в по-мащабен конфликт в Близкия изток, заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, цитиран от „Ройтерс”. 

Пред журналисти той заяви, че не става дума за участие в близкоизточна война, нито за промяна на британските позиции за Сирия, нито за по-дълбока намеса в конфликта там. 
"Става дума за химически оръжия. Употребата им е неморална и светът не трябва да гледа безучастно", заяви Камерън. 

В сряда британският премиер свиква заседание на Съвета за национална сигурност, който подкрепи единодушно предприемането на действия в Сирия в отговор на химическата атака. „Съветът е единодушен, че употребата на химически оръжия от Асад е недопустима и че светът не трябва да остане безучастен", написа Камерън в Twitter след края на извънредното заседание, на което министрите му обсъдиха с ръководителите на британските въоръжени сили и разузнавателни агенции евентуални военни действия.
Докато САЩ и Великобритания подготвят планове за намеса в Сирия, бивши британски висши военни предупреждават за непредвидими последици, посочва в. "Гардиън". Сред тях е и бившият началник на генералния щаб на британските въоръжени сили лорд Данат. 

Изданието посвещава няколко анализа на конфликта. Атака по Сирия само ще доведе до разпространение на конфликта и до още повече убийства, се твърди в първия от тях. 
Предстои британските депутати да вземат решение относно Сирия, но над тях тегне призракът на британската интервенция в Ирак, предупреждава втори анализ. 
В трета статия се съобщава, че сирийският елит е започнал да напуска страната през границата с Ливан редом с обикновените бежанци. Четвърта статия посочва, че най-сигурна индикация за предстоящ удар по Сирия ще е отпътуването на инспекторите на ООН, които са на мисия там.

Великобритания очевидно няма да изчака Съвета за сигурност на ООН по сирийския въпрос, посочва британският в. "Индипендънт".  Изданието предупреждава в друга статия, че ако САЩ започнат военна операция на страната на противниците на Асад, те де факто ще застанат на страната на "Ал Кайда", тъй като срещу режима на Асад се сражава "Фронтът на Нусра", който е съюзник на терористичната мрежа. 
Можем да се обзаложим, че ударите на САЩ по сирийски цели няма да бъдат насочени срещу Фронта, посочва вестникът.

Един от най-дискутираните в момента въпроси и в Анкара е каква ще бъде ролята на Турция в евентуална военна интервенция в Сирия Дипломатически източници твърдят, че въпреки намаляващите надежди за даване на легитимност от Съвета за сигурност на ООН, не се изключва вероятността Турция да участва с бойни сили в евентуална военна операция. 
Този вариант съвпада с изразената преди два дни от турския външен министър Ахмед Давутоглу позиция, че Турция ще участва в "доброволна коалиция". 

Турската армия и в момента има правомощия за действия срещу Сирия в случаите, когато съществува заплаха за страната, т.н. тескере. Поради това тя веднага отговаря с насрещен огън срещу снарядите, изстрелвани откъм сирийска страна, както стана при ударите край Акчакале и други гранични области. 
На този етап правителството не подготвя предложение за ново тескере на армията, тъй като не е известно какви стъпки ще бъдат предприети спрямо Сирия, подчертават запознати с темата източници. 

Позицията на НАТО също е много важен фактор и се следи с изключително внимание, но засега Анкара няма намерение да настоява за извънредно заседание на държавите членки на алианса във връзка със сирийската криза, казаха източниците. 

Какво обаче казва Збигнев Бжежински
„Внимавайте да не доведете на власт в Сирия сили, които са толкова враждебни към САЩ, колкото Асад никога не е бил", предупреждава в интервю за National Interest на 24 юни тази година Збигнев Бжежински. Бжежински, бивш съветник по националната сигурност, а в момента съветник в Центъра за международни стратегически изследвания, смята военно нахлуване в Сирия за крайно нежелателно, и изразява опасения, че САЩ ще подкрепят най-малко ефективните сили, сражаващи се против Асад.

В края на 2011 година в Сирия на фона на сушата и лошата реколта започнаха вълнения, подстрекавани от двете близкоизточни автокрации: Катар и Саудитска Арабия.
В началото на този процес, на фона на Арабската пролет президентът на САЩ Барак Обама поддържаше размириците в Сирия, а след това неочаквано заяви, че президентът Башар Асад е длъжен да си тръгне, но в същото време нямаше намерение да предприема каквито и да било действия, за да подготви оттеглянето му.

След това, през 2012 година, а тогава се провеждаха президентските избори в САЩ, в „Ню Йорк таймс” се появи много откровена статия, в която се казваше, че ЦРУ под ръководството на генерал Петреус започва активно да сътрудничи на Катар и Саудитска Арабия за свалянето на режима на Асад, опитвайки се да въвлекат в процеса и Турция.
Критикувайки политиката на администрацията на Обама по отношение на Сирия, трябва да зададем въпросите:

Каква е стратегическата ни позиция? Защо изведнъж решихме, че Сирия трябва да бъде дестабилизирана, а нейното правителство-свалено? Някой някога обясни ли това на американците? Защо през втората половина на 2012 година, особено след изборите, събитията започват да се развиват не в полза на метежниците?
И тогава става ясно, че не всички метежници са привърженици на демокрацията.
Но след осъзнаването на това трябва да последва преразглеждане на цялостната политика.
Смятам, че някой е длъжен да разясни случващото се, за да имат хората по-ясна представа какви именно цели преследват САЩ със своите действия.

Правителството на Щатите трябва да започне колкото е възможно по-бързо преговори с Китай, Русия и другите влиятелни държави, за да се стигне до приемливо, мирно разрешаване на конфликта в Сирия.
Мисля, че ако се опитаме да решим този проблем съвместно само с Русия, което според мен е нужно да се направи, защото Русия частично е въвлечена в случващото се, но при това да се опираме на авторитета на държави, имащи влияние в региона (Франция и Великобритания), които сега не са чак толкова популярни, то нашите шансове за успех не са толкова големи.

Шансовете за успех са по-големи, ако привлечем към решаването на кризата Китай, Индия и Япония, които са заинтересовани от запазването на стабилността в Близкия изток.
Военно нахлуване в Сирия, ръководено от САЩ, или доставки на оръжия за отрядите, сражаващи се против правителствените сили - подобни действия от страна на Вашингтон са крайно нежелателни.
Опасявам се, че САЩ се движат по посоката на нахлуването, при това такова, което няма да донесе никакви резултати, което е още по-лошо.
Съществуват обстоятелства, при които нахлуването не е най-добрият, но не е и най-лошият вариант.

В конкретния случай фактически става дума за това, да насочим ресурсите си за поддръжка на най-малко ефективните сили, сражаващи се против Асад.
В най-добрия случай това само ще навреди на репутацията ни.
В най-лошия - това ще приближи до победата тези, които са много по-враждебни към САЩ, отколкото Асад някога е бил.

Превод: Гласове.com
Друго интервю на Бжежински по темата можете да видите на 7 юли 2013 г. в изданието на „10-та по Рихтер“ в програмата на СКАТ ТВ


Збигнев Бжежински

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки