Временният шеф на митниците опъвал чадър над наркодилъри


Временният шеф на митниците опъвал чадър над наркодилъри
Единствената снимка на Николай Попов, която може да се открие, е на Министерството на финансите и наподобява фото на издирван престъпник
30 Август 2013, Петък


Николай Попов се оказа без допуск до секретна информация, отнета му заради тайни контакти с престъпния свят

Автор: Янко Георгиев

Назначенията на олигарси – като това на Делян Пеевски за шеф на ДАНС или на висаджията  Емил Иванов като областен управител на Софийска област, дадоха старт на порочната  практика на новата тройна коалиция да поставя на важни постове компрометирани личности. В началото на седмицата станахме свидетели на поредния такъв пример, като начело на агенция „Митници“ застана Николай Попов, който се оказа замесен със съмнителни контакти с наркодилъри и дори му е отказан допуск до секретна информация, което го прави напълно непригоден за този пост.

Поредното скандално назначение бе в резултат на продължаващата политическа чистка в държавната администрация, извършвана от кабинета на Пламен Орешарски. Припряните действия на властимащите обаче само водят до управленски хаос в държавната агенция.
Досегашният шеф на митниците Ваньо Танов, който оцеля през цялото време, докато Бойко Борисов бе начело на държавата, бе „освободен от длъжност“ на 21 август. Само два дни по-късно за негов наследник бе назначен досегашният му заместник Борислав Борисов, но това първоначално бе скрито от медиите. Причината е, че всъщност лидерът на БСП Сергей Станишев има друг фаворит за поста.

Това е Кирил Желев – бивш заместник на Орешарски в периода 2005-2009 г., когато днешният премиер бе финансов министър в кабинета на някогашната Тройна коалиция. Заради борба между клановете в червената партия обаче номинацията на Желев все още не е прокарана.
Новият шеф явно осъзнава, че е за кратко, защото само след два дни излезе в дълъг отпуск и така начело на митниците застана Николай Попов, който пък бе турен за зам.-директор още на 5 август лично от финансовия министър Петър Чобанов.

От официалната му биографична справка става ясно, че той е дългогодишен служител в МВР, ръководил е столичното звено за борба с организираната престъпност и има опит в предотвратяването на контрабандата на акцизни стоки и наркотични вещества.
Според източници на сайта „Mediapool” Попов е съученик на Росен Карадимов (бивш комсомолски лидер и близък съветник на Сергей Станишев в периода, в който беше премиер). Именно той бил ходатайствал за назначението на Попов като ръководител на столичното регионално звено за борба с организираната престъпност.

В средата на 2009 г. обаче колегите му започват вътрешно разследване срещу него заради нерегламентирани контакти с хора от подземния свят и прикриването на видни столични наркодилъри. Точно тогава му е отнет допуска до класифицирани данни и, въпреки обжалването му, експертите от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) установяват, че уликите против него са достатъчни за отнемане на разрешението. Според разследване на сайта „OFFNews“ в разработката срещу новия зам.-директор има доста конкретика за лица, срещи и дати, като  той не е докладвал надлежно, че възнамерява да се среща с тях, както е трябвало да направи, ако всичко е в рамките на закона.

Трябва да се отбележи, че вече близо месец не е подадено искане за издаването му на нов допуск, тъй като е ясно, че такъв ще бъде отказан. Само че това е повече от наложително, тъй като като шеф на митниците на него ще му се налага да комуникира с представителите на ОЛАФ и партньорските служби. И ако не се възстанови достъпът му до квалифицирани данни, ще се блокира дейността на държавната агенция, тъй като въпросните господа нямат право да обменят информация с човек, лишен от това право.

Но да продължим с преглед на професионалната му кариера. След като бива изгонен от столичното звено за борба с организираната престъпност, Попов е настанен на топло място в  отдела по сигурността в централата на БСП, ръководен по това време от вече покойния бивш главен секретар на МВР и генерал от ДС Цвятко Цветков. Службата се занимава най-вече с изготвяне на компромати за опоненти. Заради добрата си работа тук той получава повишение, което също се пази в тайна.

Според запознати, зад внезапното издигане на Попов стои Камен Пенков – бивш зам.-министър на МВР по времето на първата тройна коалиция. Той е в много близки отношения с Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка (КТБ). Тази версия се потвърждава и от факта, че първото нещо, което направи Попов на новата си месторабота, бе да сложи за ръководител на важния отдел „Акцизи“ шефа на летище София Павел Манченко. Името му  се прочу от легендарната серия записи „Ало, Ваньо”, популяризирала ходатайствата на Бойко Борисов пред Ваньо Танов за кадрови назначения в подопечните му митници. 

Манченко се слави също и като приближен на боса на КТБ Цветан Василев, а също като добър другар на бившия царски финансов министър Милен Велчев.
След като допусна множество кадрови гафове, премиерът Пламен Орешарски се закле, че  МВР вече ще проверява всеки кандидат за висш държавен пост. Но очевидно и това са били думи, хвърлени на вятъра, и правителството на новата тройна коалиция ще продължава все така да си обслужва най-безпардонно олигархията. Поне от кумова срама да бяха поизпрали малко биографията на новото си компрометирано вече протеже.


Камен Пенков Кадруването на Чобанов и Орешарски се оказва твърде опасно за управлението на страната

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки